The Guardian: Antivacciniștii de la QAnon promovează acum propaganda Rusiei despre criza alimentară mondială
Conturile de Twitter care au promovat teorii ale conspirației antivacciniste ale QAnon și alte grupuri asemănătoare își îndreaptă acum atenția și eforturile de a răspândi dezinformare spre criza alimentară mondială provocată de invazia rusă a Ucrainei, potrivit unui nou studiu citat de The Guardian.
În studiul realizat de Network Contagion Research Institute (NCRI) s-a descoperit că cei care promovează teoriile consiprației pe rețelele sociale au început să susțină ideea că țările occidentale sunt responsabile pentru întreruperea exporturilor ucrainene de grâu, orz și porumb.
Guvernul de la Moscova a formulat acuzații asemănătoare în ultimele săptămâni, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor de grâne din Ucraina.
Rusia a blocat porturile ucrainene și, astfel, transportul a zeci de milioane de tone de cereale care ar fi trebuit să ajungă în țări care acum se confruntă cu foamete și cu furia populației.
Conspiraționiștii dau vina pe elita secretă care complotează pentru o nouă ordine mondială
QAnon, mișcarea conspiraționistă extremistă a căror adepți cred că Donald Trump poartă un război împotriva „statului profund” („deep state”), și alte grupuri și influenceri care au legături cu QAnon au trecut de la răspândirea de informații false despre Covid-19 la cele legate de criza alimentară.
În loc să arate cu degetul spre Rusia, conturile conspiraționiste încearcă deseori să lege fenomenul creșterii insecurității alimentare de activitățile unei elite secrete, de multe ori cu origini evreiești, care complotează pentru a introduce o nouă ordine mondială.
Un exemplu este GhostEzra, un influencer QAnon antisemit care în trecut a declarat că pandemia de coronavirus este „falsă”. Acesta a scris pe Telegram: „Să nu credeți nici pentru o secundă că lipsește ceva. Alimete. Apă. Petrol. Ei creează și fabrică aceste lipsuri. Acestea nu se produc nicidecum în mod natural”.
Prin „ei”, influencerul se referea la „evrei”, potrivit NCRI. „Există o suprapunere semnificativă între QAnon și alte comunități conspiraționiste antivaccininste de pe internet”, a spus Alex Goldenberg, analist șef al NCRI și cercetător la Centrul Rutgers Miller pentru Protecția Comunității și Rezistență.
„Unele dintre cele mai elaborate conspirații ale crizei alimentare se întrepătrund cu teoriile conspirației antivacciniste”, a explicat Goldenberg.
Serghei Lavrov, într-un tur de forță în Africa pentru a câștiga mai mult sprijin pentru Rusia
NCRI și Centrul Rutgers Miller au descoperit că media rusească de stat și media proxi au promovat propaganda Kremlinului conform căreia Occidentul este de vină. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se află într-un tur al Africii, acolo unde încearcă să obțină sprijinul țărilor vizitate.
„Am observat aceiași actori ai dezinformării implicându-se în aceste activități de la declanșarea pandemiei și prin care au alimentat mobilizări în lumea reală și, uneori, activități extremiste”, a spus Goldenberg.
Rusia a semnat un acord cu Ucraina pentru a permite exportul de grâne cu doar câteva ore înainte de a bombarda din nou Odesa, unul dintre porturile ucrainene vitale pentru organizarea transporturilor de cereale.
În ciuda atacului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus vineri că țara sa este pregătită pentru transportul de grâne. În trecut, Zelenski a avertizat asupra faptului că milioane de oameni ar putea rămâne fără hrană din cauza blocadei rusești a porturilor ucrainene de la Marea Neagră.
Belarus, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Turcia, Liban, Egipt, Somalia, Eritrea, Madagascar, Pakistan și Mongolia sunt dependente în proporție de peste 70% pe importurile de grâne din Rusia sau Ucraina, potrivit Reuters.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News