Live

Soare, mare și fuga de sancțiuni: Unde își mai petrec rușii vacanța de vară

Data actualizării: Data publicării:
De când Crimeea a intrat în vizorul ofensivei ucrainene, numărul de turiști ruși a scăzut considerabil, aceștia preferând destinații mai depărtate de război, precum Tailanda, Turcia sau Emiratele Arabe Unite. Colaj foto: Profimedia Images / Twitter

Chiar și în timp ce războiul din Ucraina continuă, sute de mii de ruși sunt cu ochii pe destinații de vacanță populare pentru concediul de vară sau caută un loc sigur în care să se refugieze în așteptarea încheierii conflictului, scrie Politico.

Din cauza unei ruble foarte slabe și a problemelor economice cu care se confruntă țara, mulți ruși s-au văzut nevoiți să își petreacă lunile mai calde în Rusia, însă cei mai înstăriți dintre aceștia nu stau mult pe gânduri înainte să plece spre destinații însorite din Europa și Asia.

Asta înseamnă că mai sunt destule țări dispuse să îi primească, dar totul are un preț. Decizia politică de a primi mii de turiști din Rusia, un stat paria în multe țări din lume, a început să creeze deja probleme în paradis pentru aceste destinații turistice populare.

Turcia

Ankara acceptă să primească infuzia de valută, de care are mare nevoie, chiar dacă ea vine din partea rușilor ce caută locuri noi în care să își mute activele.

Turcia este și una din puținele țări europene care nu au interzis zborurile din Rusia - în timp ce spațiul aerian al Uniunii Europene este închis pentru ruși, operatorii turci oferă zboruri din Moscova spre destinații însorite precum Antalya și Bodrum pentru doar 130 de euro.

În prima jumătate a anului, veniturile din turism ale Turciei au crescut cu peste 25%, ajungând la 21,7 miliarde de dolari, țara urmând să primească până la 7 milioane de ruși în acest an.

Unii dintre ruși au decis chiar să rămână în Turcia, 145.000 de ruși având permis de ședere în acest moment. Cu toate că au scăpat de instabilitatea politică și mobilizarea din Rusia, rușii locuiesc într-o țară care a primit zeci de mii de ucraineni ce au fugit de războiul declanșat de Moscova.

În Antalya, această situație a creat tensiuni și, considerând mișcările care se opun imigranților, tot mai populare în Turcia, ambele grupuri riscă să fie trimise acasă.

Georgia

Țara din sudul Munților Caucaz are un statut aproape mitic în Rusia. Georgia este recunoscută pentru peisajele sale naturale, pentru mâncare și ospitalitatea oamenilor, ceea ce a făcut ca fosta republică sovietică să fie una dintre destinațiile preferate ale turiștilor din clasa de mijloc, care se înghesuie să prindă un loc pe plajele de la Marea Neagră, munții înzăpeziți și străzile cosmopolitane din Tbilisi.

Doar în 2022, peste 1,1 milioane de ruși au vizitat Georgia, față de 200.000 în anul precedent. Numărul lor este în creștere după ce Moscova a relaxat regulile care interziceau zborurile directe între cele două țări.

Rușii vin în Georgia pentru plaje, munți și mâncare, dar cei mai mulți localnici cred că accesul lor în țară ar trebui interzis. Foto: Profimedia Images

Sub conducerea partidului Visul Georgian, Tbilisi a căutat să aibă relații mai apropiate cu Kremlinul și să profite de pe urma dorinței rușilor de a călători în afara țării, dar mulți georgieni se opun acestei decizii.

Doar 4% dintre cei 1.500 de georgieni care au participat la un sondaj în luna martie au spus că rușii sunt bineveniți în Georgia, în timp ce un sfert dintre ei au spus că rușii sunt tolerați pentru banii pe care îi cheltuie când își petrec vacanța în țara vecină.

Mai mult de unul din trei georgieni au spus că turiștii ruși ar trebui interziși în Georgia până când Moscova va înapoia teritoriile ocupate, Abhazia și Osetia de Sud, care reprezintă cam o cincime din teritoriul georgian.

Thailanda

Numărul de ruși care au vizitat Thailanda a crescut cu peste 1.000% în ultimul an, potrivit unui raport Bloomberg. Statisticile oficiale arată că aproape 800.000 de ruși au călătorit în Thailanda în prima jumătate a acestui an.

Aproape jumătate din vilele vândute în orașul Phuket din luna ianuarie au fost cumpărate de ruși - care le folosesc ca vile de vacanță sau locuri în care să petreacă timpul în așteptarea încheierii războiului din Ucraina.

Emiratele Arabe Unite

Rusia a ajuns acum pe locul doi în topul țărilor care trimit cei mai mulți turiști în Emirate, întrecuți doar de India.

Țara din Golful Persic este preferată de mulți ruși care locuiesc în străinătate și pentru că se simt mai în siguranță decât în țările occidentale pentru că aici nu există manifestații publice în sprijinul Ucrainei, potrivit Politico.

Influxul de ruși vine și pe fondul construirii unor relații tot mai strânse între Rusia și Emirate; firmele rusești se mută în țara deșertică și Kremlinul vinde un volum mare de petrol la preț redus.

Cipru

Cu toate că zborurile directe sunt interzise, rușii care își permit să facă o escală scurtă la Istanbul sau Erevan pot în continuare să se bucure de plajele însorite din Cipru, cunoscută de mult timp drept „Moscova din Mediterana”.

Cipru a fost și una dintre cele mai prolifice țări în privința emiterii de „pașapoarte de aur”, care oferă cetățenie UE în schimbul unei sume de 2,5 milioane de euro.

Înainte de război, plajele din Crimeea erau pline de turiști ruși. Acum, hotelurile sunt aproape goale. Foto: Profimedia Images

Ucraina

Până nu demult, mulți ruși își petreceau vacanțele în peninsula ocupată Crimeea. Mulți turiști din Rusia și-au cumpărat case sau au plătit pachete de vacanță pentru a-și petrece sejurul pe coasta Mării Negre, încă de când Moscova a anexat teritoriul în 2014.

Acum, o serie de explozii care au lovit instalațiile militare din Crimeea și amenințările Kievului că va redobândi controlul asupra peninsulei după ce va câștiga războiul i-au îngrijorat pe mulți dintre turiștii ruși.

Una dintre puținele rute pe care rușii le pot accesa pentru a ajunge în Crimeea traversează podul inaugurat de Vladimir Putin în 2018 peste strâmtoarea Kerci. Acest pod a fost lovit în mod repetat de forțele ucrainene care încearcă să distrugă o cale vitală de aprovizionare pentru armata rusă.

În consecință, oficialii ruși au spus că hotelurile au rămas în medie cu mai puțin de jumătate dintre camere goale în această vară în ciuda promoțiilor și a reducerilor pe care le oferă.

Proprietarii locali spun că situația este încă și mai gravă decât guvernul este dispus să recunoască.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Partenerii noștri