Sfidare la adresa lui Vladimir Putin. Disidenți ruși: Suntem mai mulți. Nu ne pot otrăvi pe toți!
Rușii care îndrăznesc să-l critice public pe Putin știu că se joacă cu focul. Aleksei Navalnîi este cel mai cunoscut contestatar, dar nu este singurul. Sunt și alți lideri, care nu sunt dispuși să se lase intimidați și să renunțe. Vladimir Putin are o problemă. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
Lunetiști, veste antiglonț și mâncare verificată. Ce măsuri extreme de protecție își ia Putin, de frică să nu fie asasinat
Steven Seagal a fost decorat de Putin cu Ordinul Prieteniei
Rușii vor o explozie nucleară demonstrativă în direct la televizor: Va aminti Occidentului teama de război nuclear
Cine sunt rușii care continuă lupta lui Navalnîi
Putin amenință din nou Occidentul la parada de la Moscova
Un primar din Gorj e inspirat de Ceaușescu și Putin dar este și fan Batman și Spider-Man
Cazul lui Alekei Navalnîi face valuri de mai multe săptămâni. Liderul opoziției ruse încă este în spital, la Berlin, după ce a fost otrăvit cu neurotoxina de uz militar noviciok. Atacul asupra lui a „otrăvit” însă și relațiile dintre Uniunea Europeană și NATO, pe de o parte, și Rusia, de cealaltă parte.
Navalnîi a deranjat regimul pe măsură ce a scos la iveală corupția și proasta gestionare a banului public, dar și înregistrări în care surprindea casele de lux ale politicienilor loiali guvernului. Aleksei Navalnîi era de multă vreme un ghimpe în coasta președintelui Vladimir Putin. Kremlinul a tot încercat să-i pună bețe în roate, ba prin excluderea din alegerile prezidențiale, ba prin procese și condamnări la închisoare.
Înainte de otrăvirea lui Navalnîi, și alți contestatari ai lui Putin au avut de-a face cu „tratamentele” puterii de la Kremlin.
Piotr Verzilov: „Otrava folosită împotriva mea nu a fost atât de puternică”
Piotr Verzilov știe ce înseamnă să te bucuri de viață de parcă fiecare zi ar fi ultima. În 2018 a fost otrăvit la Moscova, la fel ca și activistul de opoziție Aleksei Navalnîi luna trecută. Spre deosebire de Navalnîi, însă, Verzilov nu avea simptome ale expunerii la noviciok.
„Otrava folosită împotriva mea nu a fost atât de puternică. Recuperarea a mers mai repede. După a doua săptămână de tratament, puteam vorbi din nou. Dar noviciok este o toxină foarte periculoasă. Poate paraliza sau ucide pe cineva. Noviciok e arma perfectă pentru crimă”, spune Piotr Verzilov.
La fel ca Navalnîi, Verzilov - care multă vreme a fost purtătorul de cuvânt al trupei punk Pussy Riot - a fost tratat în Spitalul Charité din Berlin. Pe baza simptomelor, medicii au stabilit că activistul a fost cel mai probabil otrăvit, deși nu au putut identifica o anumită toxină, cum au reușit în cazul Navalnîi.
„Utilizarea Noviciok poartă amprenta președintelui rus. Un lucru este clar: doar serviciile secrete au acces la substanțe de uz militar precum aceasta. Și puteau face această operațiune numai cu acordul expres al lui Vladimir Putin”, subliniază Piotr Verzilov, fost purtător de cuvânt al trupei Pussy Riot.
Dmitri Gudkov: Orice protestatar poate fi aruncat în închisoare
Dmitri Gudkov crede că ce i s-a întâmplat lui Navalnîi este, de fapt, un avertisment pentru toți activiștii opoziției. Liberalilor nu li s-a permis să participe la alegerile pentru Duma de la Moscova.
„Drepturile omului nu au nicio valoare în această țară. Libertatea și dreptatea nu există. Aici, oricine îndeamnă la protest poate fi aruncat în închisoare timp de treizeci de zile”, spune Dmitri Gudkov, politician de opoziție.
Gudkov știe ce vorbește: a stat 36 de zile în detenție. Protestele în masă au atins punctul culminant când politicienii opoziției nu au putut candida la alegerile generale.
Iulia Galiamina: „Nu mă tem!”
În 2019, politicianul independent Iulia Galiamina a fost un alt chip binecunoscut al protestelor în masă de la Moscova.
„Trăim într-un stat autoritar - o dictatură, ale cărei începuturi coincid cu momentul în care Vladimir Putin a preluat puterea”, spune ea.
Iulia Galiamina a plătit pentru activismul politic cu mai multe condamnări la închisoare, fiecare de câteva săptămâni. Ultima dată a fost arestată când era singură la Moscova ținând în mână doar un afiș, în timp ce protesta față de reținerea unui jurnalist. A fost acuzată de încălcarea dreptului la întrunire și a fost condamnată la cinci ani de închisoare.
„Nu mă tem. Dar acest proces îmi îngreunează viața de zi cu zi. Nu am voie să părăsesc Moscova, de exemplu. Nu mai am voie să iau parte la alte proteste. Sunt destul de multe restricții”, povestește Iulia Galiamina, politician de opoziție.
„Niciun bodyguard nu te poate proteja de otravă”
„Când statul este adversarul tău, ești vulnerabil tot timpul. Niciun bodyguard nu-ți poate salva viața. Te poate proteja de huligani, dar nu de otravă sau asasinat”, subliniază politicianul liberal Dmitri Gudkov.
Chiar și așa, nici el nu vrea să renunțe. Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi ar putea slăbi opoziția rusă, spune Iulia Galiamina, însă el era doar cel mai cunoscut lider, nu și singurul.
„O astfel de operațiune funcționează doar dacă opoziția are un singur lider, nu când sunt mai mulți. Nu ne pot otrăvi pe toți. Și, de fapt, există o mulțime de oameni în Rusia cărora nu le este teamă să protesteze în continuare, deoarece dorința unei schimbări a sistemului devine din ce în ce mai puternică”, susține Iulia Galiamina.
De când și-a revenit, Piotr Verzilov e din nou activ politic. Crede că e de datoria lui să continue - nu atât pentru el, cât mai ales pentru fiica sa.
„Vreau ca prietenii mei, familia mea și fiica mea să trăiască într-o țară extraordinară, fără Putin și sistemul său perfid. Sunt sigur că vom atinge acest ideal”, este încredințat activistul.
Dar între timp, Piotr Verzilov nu-și lasă fiica să iasă singură pe stradă și, în fiecare dimineață, o duce personal la școală.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News