Live

Rusia a început să folosească o armă nemaivăzută în războiul din Ucraina. Cum a afectat contraofensiva Kievului

Data actualizării: Data publicării:
Raza mai lungă de acțiune a bombelor care beneficiază de tehnologia de planare le oferă avioanelor rusești posibilitatea de a evita misiunile riscante din apropierea liniei frontului. Foto: Profimedia Images

Zece dintre cele mai avansate avioane de vânătoare ale Rusiei zburau deasupra graniței din nord-estul Ucrainei în noaptea de 24 martie. Erau pregătite să lanseze o armă nemaivăzută în acest război. Cele 11 așa numite bombe „cu planare” (glide bombs) aruncate de armata rusă asupra Ucrainei au confirmat rapoartele conform cărora forțele aeriene ale Rusiei au fost nevoite să se adapteze după ce au intrat în criză de rachete de croazieră și nu au reușit să pună stăpânire pe spațiul aerian ucrainean, scrie The Telegraph.

Bombele aeriene ghidate cu planare sunt echipate cu „aripi” pentru a avea o rază de acțiune mai mare și pentru a zbura la o înălțime destul de joasă și destul de mult timp pentru a putea evada sistemele de apărare antiaeriană controlate prin radar.

Bombele rusești cu planare au ajuns în atenția publicului după ce un avion al Forțelor Aeriene Ruse a aruncat din greșeală o astfel de armă asupra orașului rusesc de frontieră Belgorod. Explozia a avariat clădirile din jur și a rănit cel puțin trei persoane.

Colonelul Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a spus pentru The Telegraph că bombele rusești prezintă un „pericol foarte serios”.

Raza mai lungă de acțiune a bombelor care beneficiază de tehnologia de planare le oferă avioanelor rusești posibilitatea de a evita misiunile riscante din apropierea liniei frontului.

„În acest moment inamicul folosește aviația tactică pentru misiunile de luptă de-a lungul graniței cu Rusia, liniei frontului și a coastei. În toate aceste regiuni, inamicul a folosit în mod intens de vreo lună bombele cu planare”, a spus Colonelul Ignat.

Armata rusă lansează câte 20 de bombe cu planare pe zi în Ucraina

Oficialii ucraineni estimează că forțele Moscovei lansează cel puțin 20 de bombe cu planare pe zi pe câmpul de luptă.

În timp ce lumea așteaptă marea contraofensivă ucraineană, analiștii occidentali și ucraineni au început să prezică faptul că noua armă a Rusiei ar putea forța Kievul să își schimbe planurile în ultimul moment.

Oficialii ucraineni estimează că forțele Moscovei lansează cel puțin 20 de bombe cu planare pe zi pe câmpul de luptă din Ucraina. Captură foto: Twitter

Unele bombe cu planare sunt convertite din bombe sovietice mai vechi de tip FAB-500, în timp ce altele, precum UPAB-1500B-E, sunt proiectate special pentru a beneficia de această tehnologie.

Se pare că bombele înaripate ale Rusiei, care sunt mai ieftine și mai ușor de produs decât rachetele balistice și cele de croazieră, au devenit noile arme preferate ale armatei ruse în teatrul de operațiuni din Ucraina, în timp ce lipsa armamentului modern de mare precizie îi afectează tot mai rău pe ruși.

Bombele cu planare ale Rusiei au cel mai probabil o rază de acțiune de până la 70 de kilometri, cu toate că rușii se laudă că unele din ele pot lovi ținte aflate și la 120 de kilometri depărtare cu o marjă de eroare de doar 10 metri.

Indiferent de adevăratul randament al bombelor, arma le oferă piloților ruși capacitatea de a folosi puterea aeriană în mod eficient pentru a influența operațiunile de la sol într-un mod în care le era greu să o facă până acum.

Potrivit datelor obținute de ucraineni, cele mai multe atacuri cu bombe cu planare sunt lansate din spațiul aerian al Rusiei, cu până la 50 de kilometri depărtare de granița ucraineană, moment în care avioanele se întorc la bază pentru a evita să intre în raza de acțiune a sistemelor de apărare antiaeriană ale Kievului.

„De ce ar folosi [Rusia] rarele rachete de croazieră din care nu mai are atât de multe? Este o opțiune mai ieftină. De aceea ei folosesc bombe cu planare sau rachete sol-aer S-300”, a spus Colonelul Ignat. „S-300 le putem intercepta uneori, dar aceste bombe sunt o problemă”.

Tehnicile de bruiaj electronic și anti-radar folosite de ruși fac ca forțele Kievului să aibă un interval foarte scurt de timp pentru a doborî bombele cu planare lansate de armata rusă.

Sistemele Patriot ar fi o soluție. Ucraina preferă avioanele F-16

O soluție împotriva acestei amenințări ar fi folosirea sistemelor Patriot împotriva bombelor cu planare. Dar aceste unități de lansare a rachetelor sol-aer sunt foarte valoroase, iar muniția lor este scumpă, ceea ce înseamnă că trebuie ținute departe de linia frontului pentru a nu fi vulnerabile în fața bombardamentelor rusești.

Cea mai bună soluție, în opinia Colonelului Ignat, ar fi folosirea avioanelor de vânătoare moderne, precum F-16, care au radare și rachete aer-aer cu rază de acțiune mult mai lungă decât cele ale avioanelor Su-27 și MiG-29 de care dispune în acest moment Ucraina.

„Doar una sau două ar fi destule pentru a-i alunga pentru că rușii ar vedea o pereche din aceste [avioane] în aer și ar evita să se apropie”, a spus Colonelul Ignat.

Ucraina trebuie să stăpânească arta inducerii în eroare a inamicului și a războiului de mare mobilitate pentru a diminua orice potențială amenințare aeriană din partea forțelor Moscovei.

„Asta înseamnă, spre exemplu, împrăștierea trupelor la scară largă atunci când nu se află în luptă și regruparea lor rapidă atunci când este nevoie de ele - ceva ce armatele britanice și americane au învățat în mod repetat în exercițiile recente”, a explicat Justin Crump, un analist militar de la compania de consultanță Sibylline.

În ultimă instanță, bomba cu planare folosită de forțele ruse nu este o soluție magică pentru problemele mari pe care le întâmpină Rusia pe câmpul de luptă din Ucraina și va juca cel mai probabil un rol limitat în viitoarea ofensivă ucraineană dacă Kievul este în stare să își mențină sistemele de apărare antiaeriană pe linia frontului.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA acuză Kremlinul de dezinformare în statele-cheie pentru prezidenţiale. FBI: „Rusia este amenințarea cea mai activă”

Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul de pace” al lui Putin pentru Ucraina

Rusia a lansat o rachetă Soiuz cu peste 50 de sateliți la bord. Doi dintre aceștia sunt ai Iranului

Alegeri SUA 2024. Un influencer pro-Trump recunoaște că a primit bani de la un propagandist rus pentru a posta clipuri false

Partenerii noștri