Recolta de grâu a Rusiei va atinge un nou record în 2022, dar o mare parte din cele 100 de milioane de tone nu poate fi exportată
Producția de grâu a Rusiei din acest an va atinge o valoare record, dar din cauza unei „furtuni perfecte” de condiții economice nefavorabile o mare parte din cele 100 de milioane de tone recoltate va rămâne în silozuri și nu va ajuta la combaterea crizei alimentare cu care se confruntă planeta, scrie Business Insider.
Fermierii ruşi se pregătesc să termine de strâns o recoltă abundentă de grâu, graţie unor condiţii meteo bune pe tot parcursul verii.
În mod normal, o recoltă uriaşă în cel mai mare exportator mondial de grâu ar duce la scăderea preţurilor pe piaţa mondială. Însă până acum în acest sezon, taxele la export impuse de Guvernul de la Moscova şi problemele de logistică rezultate din războiul Rusiei în Ucraina păstrează acasă o cantitate mai mare decât de obicei, scrie Agerpres.
„De mai multe luni, depozitarea a fost o problemă pentru unii fermieri. Nu am mai văzut ceva similar după 2017-18”, a declarat directorul operaţional de la SovEcon, Andrei Sizov.
Preţurile la grâul rusesc de export au devenit recent mai competitive în raport cu grâul din alte zone precum Franţa şi SUA, ceea ce înseamnă că livrările ar putea creşte. Preţurile mari şi problemele cu livrarea cargourilor ruseşti, în condiţiile în care unele companii de asigurări şi bănci refuză materiile prime ruseşti după invadarea Ucrainei, au limitat exporturile la începutul acestui sezon.
Recoltă uriașă, exporturi slabe pentru Rusia
Chiar dacă exporturile de alimente ruseşti nu sunt vizate de sancţiuni, unele instituţii sunt reticente la ideea de a face afaceri cu Rusia ca urmare a sancţiunilor.
Preţul grâului pe piaţa mondială a explodat după ce blocada rusească asupra porturilor ucrainene a paralizat exporturile de grâu ale Ucrainei, ceea ce a dus la creșterea preţurilor la alimente.
Deşi un acord pentru deblocarea porturilor ucrainene, convenit în luna iulie, a ajutat la reducerea preţurilor, intensificarea luptelor din Ucraina a readus preţul grâului la nivelul la care era înainte acordului.
Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC) şi-a majorat şi el joi estimările privind recolta de grâu a Rusiei, cu aproape şase milioane de tone, dar cu toate acestea nu se aşteaptă ca această producţie suplimentară să părăsească Rusia, astfel că şi-a menţinut nemodificate prognozele de export la 36,5 milioane de tone.
„Această recoltă uriaşă nu se traduce în exporturi uriaşe” pentru Rusia, a concluzionat Sizov.
Producția globală de grâu de anul acesta va atinge 792 de milioane de tone anul acesta – cu șapte milioane de tone mai mare decât consumul la nivel mondial, potrivit raportului IGC.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News