Reacția Rusiei după ce SUA și-au anunțat retragerea din tratatul privind forțele nucleare
Diplomaţia rusă a denunţat vineri decizia SUA de a se retrage din INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare semnat în 1987 între Washington şi Moscova), afirmând că acest demers se înscrie în "strategia" americanilor de a "se debarasa de obligaţiile" internaţionale, relatează AFP, dpa şi Reuters.
"Rusia îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate în răspuns" la decizia SUA de retragere din tratat, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a asigurat în acelaşi timp că Moscova este pregătită să rămână în dialog în legătură cu INF.
Statele Unite ale Americii au anunţat că se retrag de sâmbătă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord, precizând că vor "notifica oficial Moscova şi alte părţi din tratat" în ce priveşte această retragere, care va intra în vigoare peste şase luni, perioadă în care aşteaptă ca Rusia să revină "în mod complet şi verificabil la respectarea tratatului, distrugând rachetele, lansatoarele şi echipamentele asociate care îl încalcă".
"Altfel, tratatul va lua sfârşit", a explicat într-o conferinţă de presă la Departamentul de Stat şeful diplomaţiei SUA, Mike Pompeo, care a menţionat că Washingtonul este "gata" să continue discuţiile cu Moscova privind controlul armamentului.
În centrul conflictului se află noua rachetă rusească Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare şi care potrivit Washingtonului şi NATO încalcă prevederile tratatului, având o rază de acţiune de peste 500 de km. Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea rachetei, avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord.
Sursa: Agerpres
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News