O femeie care a turnat vopsea într-o urnă de vot la alegerile prezidențiale din Rusia a fost condamnată la „muncă corecțională”
Un tribunal rus a condamnat o femeie la un an și 8 luni de „muncă corecțională” pentru că a turnat vopsea verde pe buletinele de vot dintr-o urnă, la alegerile prezidențiale din martie, relatează Ruters.
Vladimir Putin a câștigat din nou și a stabilit un record post-sovietic la alegerile prezidențiale din 15-17 martie, obținând aproape 88% din voturi, și un al cincilea mandat. Țările occidentale, precum și observatorii independenți prezenți la scrutinul din Rusia au catalogat alegerile ca fiind nici libere și nici corecte, acuzații pe care Kremlinul le-a respins.
Aliați ai opozantului Alexei Navalnîi, care a murit cu o lună înainte de alegeri într-o închisoare din Arctica, i-au îndemnat pe ruși să protesteze fie deteriorând buletinele de vot, fie votând pentru orice candidat în afară de Putin.
Șeful autorității electorale ruse i-a numit „scursuri” pe cei care au încercat să perturbe votul, și a promis că vor primi pedepse aspre cu închisoarea. Autoritățile au înregistrat incidente răzlețe pe parcursul votului care s-a derulat timp de trei zile, unii oameni turnând vopsea verde în urne pentru a deteriora buletinele de vot.
Luni, o femeie de 47 de ani din regiunea Krasnoyarsk, Siberia, a fost găsită vinovată de „obstrucţionarea activităţii comisiilor electorale” prin încercarea de a distruge buletinele de vot cu vopsea verde.
Comisia de anchetă a declarat că femeia, pe care nu a numit-o, a mers la o secție de votare din orașul Kuragino în prima zi a alegerilor și, acționând la ordinul unor „persoane neidentificate”, a încercat să toarne lichid verde peste buletinele dintr-o urnă de vot.
Acțiunea ei a creat „dificultăți semnificative” autorităților, a spus Comisia, ea fiind arestată pe loc.
Nu este clar ce formă de muncă va trebui să desfășoarea femeia. Conform legislației ruse, persoanele pot fi condamnate la muncă corecțională, ca alternativă la închisoare. Acest lucru se poate desfășura la locul de muncă al persoanei, dacă are unul, sau la un loc de muncă desemnat de autoritățile locale. Până la 20% din câștigurile persoanei sunt reținute de stat.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News