Live

Misiune imposibilă pentru „omul de fier” al Rusiei: De ce a fost alungat din Africa misteriosul războinic propagandist al Moscovei

Data publicării:
Aventurile agentului rus Maxim Șugalei în Libia au stat la baza unei trilogii de filme de acțiune, aparent finanțate de fostul șef Wagner, Evgheni Prigojin. Captură foto: Youtube

Se ferește de gloanțe, scapă din explozii și protejează secrete de stat. Filmele bombastice de propagandă îl prezintă pe misteriosul agent rus Maxim Șugalei ca pe un personaj eroic pe care nimic nu îl poate opri în misiunea lui de a-și promova țara în străinătate. În viața reală, Șugalei a jucat un rol important în extinderea influenței Rusiei în unele țări din Africa, activitatea sa fiind strâns legată de cea a mercenarilor ruși din Grupul Wagner. Acum, însă, el a fost nevoit să se întoarcă în Rusia cu coada între picioare, după ce a fost arestat în Ciad împreună cu alți doi agenți ruși, relatează BBC.

Șugalei se descrie drept „sociolog”, dar în realitate este un agent rus cunoscut pentru activitatea sa de propagandist pe continentul african, potrivit analiștilor.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva lui Șugalei în 2023 pentru rolul său în desfășurarea unor campanii de dezinformare pentru promovarea Grupului Wagner în mai multe țări din Africa. Și Ucraina a impus sancțiuni împotriva lui.

Șugalei avea legături cu afaceristul rus Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner și, cândva, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin.

Cu toate că Șugalei a negat aceste legături, el a intrat în atenția presei pentru activitatea sa în Libia, unde a fost arestat pentru spionaj și influențarea alegerilor la comanda șefului Wagner.

Prigojin i-a dat lui Șugalei misiunea de a colecta informații și de a pregăti o strategie pentru susținerea lui Seif al-Islam Gaddafi, fiul fostului lider libian Muammar Gaddafi.

Când Șugalei s-a întors în Rusia, Prigojin a dezvăluit că i-a dat 18 milioane de ruble (173.000 de dolari), adică 1 milion de ruble pentru fiecare lună petrecută în captivitate.

Maxim Șugalei a fost sancționat de Uniunea Europeană și Ucraina pentru rolul său în campanii de dezinformare cu scopul de a promova Grupul Wagner în mai multe țări din Africa. Colaj foto: Instagram / shugaley_maxim

Aventurile lui James Bond al Rusiei în Africa

Aventurile lui Șugalei în Libia au stat la baza unei trilogii de filme de acțiune, aparent finanțate de Prigojin. Filmele erau menite, printre altele, să îl ridice în slăvi pe liderul libian Khalifa Haftar, un aliat al Grupului Wagner la acea vreme, și să prezinte într-o lumină bună activitățile Rusiei în Africa.

Rolul lui Șugalei a fost jucat de actorul Kiril Poluhin, iar în filme acesta era un fel de James Bond sau Tom Cruise în Misiune Imposibilă, potrivit lui Ladd Serwat, specialistul în Africa din cadrul proiectului Armed Conflict Location and Event Data (Acled).

„Ni se prezintă această persoană dură, macho, care nu cedează sub presiune și nu divulgă secrete naționale și care este foarte capabil ca mercenar sau agent militar independent”, a spus Serwat.

O pagină online pentru fanii acestor filme susține că „Șugalei” a devenit un termen folosit în arabă pentru a descrie „un om de fier care nu poate fi distrus”, ceea ce este fals.

Deși scenariile de film sunt exagerate, chiar și adevăratul Șugalei a fost implicat într-o serie de activități ieșite din comun în ultimii ani.

Cu toate că Ciadul s-a apropiat de Rusia, țara din centrul Africii păstrează trupe franceze pe teritoriul său. Foto: Profimedia Images

Prins cu valize pline cu bani în Madagascar

O investigație BBC a descoperit în 2018 că Șugalei a fost unul dintre agenții ruși prinși în timp ce le ofereau valize pline cu bani candidaților la alegerile prezidențiale din Madagascar.

Înainte de activitățile sale în afara granițelor Rusiei, singura apariție publică a lui Șugalei în calitate de consultant politic datează din 2002, cu ocazia alegerilor pentru parlamentul din Sankt Petersburg.

La acea vreme, Șugalei lucra ca reprezentant al unuia dintre candidați și a devenit cunoscut pentru un incident în care a mâncat mai multe documente în timpul unei întâlniri a comisiei electorale ca să prevină depunerea lor în instanță.

Sub comanda lui Prigojin, postul oficial al lui Șugalei era acela de șef al Fundației pentru Protecția Valorilor Naționale, o organizație pro-Wagner de relații publice.

Neoficial, Șugalei opera în mai multe state africane ca să se asigure că puterea rămâne în mâna unor regimuri prietenoase cu Wagner și Rusia și cât mai anti-Franța.

Mercenari Wagner în Africa Foto: Profimedia

„El pare să păstreze același nivel de influență, în ciuda faptului că Kremlinul pare să fi preluat majoritatea operațiunilor Grupului Wagner”, a explicat Beverly Ochieng, analist al firmei de consultanță Control Risks.

Șugalei nu mai încearcă să își ascundă legăturile cu Wagner și Prigojin. Canalul său de Telegram este plin de postări laudative la adresa defunctului oligarh și a grupului său de mercenari.

Luptătorii Wagner au încercat să se infiltreze cu forța în Ciad

Ciad nu a oferit niciun motiv oficial pentru arestarea lui Șugalei și a celor doi asociați ai săi, însă au apărut mai multe teorii pe despre acest subiect.

În presa de stat din Rusia se vehiculează scenariul în care Franța a fost cea care a instigat arestările, dar cel mai probabil este doar o invenție a propagandei ruse, potrivit lui Ochieng.

Cu toate că Ciadul a semnat recent mai multe acorduri cu Rusia în infrastructură și securitate, țara încă păstrează trupe franceze și relații bune cu fosta putere colonială, spre deosebire de țările francofone vecine care s-au apropiat deja foarte mult de Rusia.

Rusia încearcă să domine regiunea Sahel din Africa de Vest și are deja relații apropiate cu două dintre statele învecinate cu Ciad – Niger și Republica Centrafricană (CAR).

Luptătorii Wagner ar fi încercat deja să se infiltreze în Ciad de pe teritoriul CAR, dar au fost nevoiți să se retragă după ce au intrat în conflict cu armata locală.

Arestarea lui Șugalei în Ciad ar putea avea de-a face cu rolul său într-un presupus complot orchestrat de Wagner pentru asasinarea președintelui Mahamat Deby. Foto: Profimedia Images

Complot Wagner pentru asasinarea președintelui din Ciad

Dacă Rusia ar putea atrage Ciadul în sfera sa de influență, acest lucru ar crea un lanț neîntrerupt de țări proruse în regiune care s-ar întinde pe o distanță de mii de kilometri.

Serviciile de informații americane au spus anul trecut că au descoperit un complot orchestrat de Wagner pentru asasinarea președintelui din Ciad, Mahamat Déby, dar planul rușilor a eșuat.

Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care Șugalei a fost arestat, potrivit lui Serwat. Ciadul ar putea fi îngrijorat de posibilitatea ca Șugalei să încerce să destabilizeze țara prin dezinformare, a spus Ochieng.

Unul dintre videoclipurile distribuite de Șugalei pe pagina sa de Telegram prezintă un urs (care simbolizează Rusia) ce fuge pe partea cealaltă a globului ca să apere un leu (simbolizând prietenul său din Republica Centrafricană) de influența dăunătoare a hienelor.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Întreruperile de curent continuă în Transnistria. Rusia neagă că folosește gazul ca armă pentru a constrânge Moldova 

Cum a ajuns un fotbalist rus extrem de talentat, care a jucat împotriva lui Figo și Ronaldo, să moară în războiul din Ucraina

Ucraina pierde teren, dar nici Putin nu dispune de rezerve infinite: Unul din marile depozite de blindate ale Rusiei s-a golit complet

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Partenerii noștri