Live

Insider: „Operațiunea specială” împotriva lui Putin. Exploziile misterioase din Rusia, semnele unei campanii de sabotaj anti-Kremlin

Data actualizării: Data publicării:
Incidentele din Rusia sunt în mare parte identice cu cele care au loc într-o campanie de război neconvențional condusă de trupe speciale care operează pe teritoriul inamicului. Colaj foto: Profimedia Images

Războiul nu merge prea bine pentru Putin, dar problemele armatei ruse nu se limitează la Ucraina. În ultimele luni de zile, centre strategice și alte locații importante din Rusia au fost distruse de incendii și explozii misterioase care ar putea fi semnele unei operațiuni de sabotaj desfășurată de trupe speciale inamice pe teritoriul rusesc, scrie Business Insider.

În doar câteva zile din luna septembrie, forțele ucrainene au reușit să elibereze mai multe teritorii decât trupele ruse au reușit să ocupe în peste cinci luni de război.

Problemele armatei ruse nu se limitează, însă, la Ucraina. În ultimele luni de zile, centre strategice și alte locații importante din Rusia au fost distruse de incendii și explozii misterioase care ar putea fi semnele unei operațiuni de sabotaj desfășurate de forțe speciale inamice pe teritoriul rusesc.

În luna mai, spre exemplu, autoritățile ruse au prins doi adolescenți ruși în timp ce aruncau cu cocktailuri Molotov într-un comisariat militar – în esență, un centru de recrutare.

Zeci de comisariate din Rusia au fost atacate în acest an, ceea ce sugerează că unii ruși, în special cei care ar putea fi recrutați în armată, se opun războiului din Ucraina.

Atacurile împotriva mai multor centre și locații strategice din Rusia par să fie îndreptate împotriva unui set restrâns de ținte, iar incidentele au fost în mare parte identice cu cele care ar avea loc într-o campanie de război neconvențional condusă de forțe militare care desfășoară operațiuni speciale pe teritoriul inamicului.

Atacurile din Rusia - opera unităților de comando din Ucraina și a disidenților ruși

Războiul neconvențional este specialitatea comunității operațiunilor speciale din Statele Unite, trupele americane având zeci de ani de experiență în domeniu atât pe câmpul de luptă, cât și pe terenul de antrenament unde i-au instruit pe alții cum să poarte un astfel de război.

Din moment ce armata americană nu este direct implicată în luptele din Ucraina, atacurile sunt cel mai probabil opera unităților de comando ucrainene sau a disidenți ruși – sau a ambelor grupuri.

O campanie de gherilă pe teritoriul Rusiei ar putea să se intensifice dacă trupele ruse continuă să piardă teren în Ucraina. În poză: antrenament al forțelor ucrainene. Foto: Profimedia Images

O astfel de campanie de gherilă ar putea să se intensifice dacă Rusia continuă să se împiedice în Ucraina și ar putea lua multe forme, potrivit dezvăluirilor făcute de un membru al „Beretelor Verzi” - Forțele Speciale ale Armatei Statelor Unite.

„La început, ar putea arăta ca o campanie de perturbare, precum cea pe care am văzut-o în Belarus cu trenurile”, a spus soldatul american, care nu a fost autorizat să facă declarații publice pe această temă și a vorbit sub rezerva anonimatului. „Țintirea și atacarea liniilor de aprovizionare și alte ținte vulnerabile sunt întotdeauna pe listă.”

„Următoarele pe listă sunt țintele protejate, precum convoaiele și bazele militare, sau chiar atacuri împotriva centrelor de comandă și control și a bazelor militare”, a spus membrul Beretelor Verzi.

Eficiența misiunilor americane de instruire a trupelor ucrainene, demonstrată în operațiunile împotriva armatei ruse

După ce Rusia a atacat inițial Ucraina, în 2014, a anexat Crimeea și a invadat Donbasul, Comandamentul pentru Operațiuni Speciale ale SUA și-a intensificat misiunile de antrenament, asistență și consiliere a forțelor ucrainene.

Eficiența misiunilor de instruire desfășurate de americani este acum evidentă pentru întreaga lume și a fost demonstrată în operațiunile militare ale armatei ucrainene.

În luna mai, autoritățile ruse au prins doi adolescenți ruși în timp ce aruncau cu cocktailuri Molotov într-un comisariat militar. Captură video

Unele dintre aceste operațiuni au lovit ținte din interiorul teritoriului rusesc, precum în atacul din luna aprilie asupra unui depozit de combustibili în orașul Belgorod pentru care Rusia a dat vina pe elicoptere ucrainene și bombardamentele din luna august asupra bazelor rusești din Crimeea.

„Într-un final, o campanie de gherilă ar trebui să se maturizeze și să se adapteze la măsurile de securitate pe care armata rusă și serviciile de securitate le vor lua ca răspuns la atacuri”, a spus ofițerul Beretelor Verzi.

Cu toate că mulți ruși și-au exprimat opoziția sau neliniștea față de războiul declanșat de Putin în Ucraina, cea mai dificilă parte a campaniei va fi atragerea publicului rus de partea celor care se opun în mod activ intervenției armate în Ucraina.

„Mulți ruși sunt foarte patrioți, iar Putin a făcut ca războiul să pară pe placul rușilor de rând”, a explicat ofițerul american, adăugând că o campanie de război neconvențional „este foarte greu de realizat” împotriva unei populații ostile.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

Opoziția din Germania îl acuză pe Olaf Scholz că a contribuit la „propaganda” Kremlinului prin discuția cu Putin

„O altă încercare nereușită a inamicului”. Ucrainenii au distrus cu o dronă un steag plantat de „sabotori” ruși în regiunea Cernihiv

Zelenski spune că Putin nu vrea să discute despre pace, ci doar să iasă din izolare: „Ce fel de negocieri pot exista cu un criminal?”

Partenerii noștri