Hodorkovski: „Bucătarul lui Putin”, la fel de puternic ca Lavrov și Șoigu, orchestrează războiul din Ucraina cu „generalul Armageddon”
Liderii Grupului Wagner, mercenarii ruși care răspund direct lui Vladimir Putin, au acum la fel de multă influență politică la Kremlin precum ministrul de externe Serghei Lavrov și ministrul de apărare Serghei Șoigu, a dezvăluit Mihail Hodorkovski, binecunoscutul disident rus și fost prizonier politic, unui grup parlamentar din Marea Britanie, scrie The Guardian.
Hodorkovski le-a spus membrilor comitetului afacerilor externe că Evgheni Prigojin, afaceristul rus care a recunoscut în luna septembrie că este fondatorul grupului notoriu de mercenari ruși, are la fel de mult acces la Putin ca oficialii guvernului rus.
Cândva cel mai bogat rus, Hodorkovski a spus că Prigojin este cel care a regizat recenta numire a generalului Serghei Surovikin, supranumit și „generalul Armageddon” după modul brutal în care a condus operațiunile militare ale armatei ruse în Siria, în funcția de șef al operațiunii militare din Ucraina și că liderul Grupului Wagner lucrează îndeaproape cu generalul rus în Ucraina.
Popularitatea Grupului Wagner în Rusia a crescut semnificativ în ultimele luni de când au început să fie văzuți drept o alternativă la mobilizarea generală, potrivit lui Hodorkovski.
Cine va fi tras la răspundere la Kremlin pentru eșecul din Ucraina
Mercenarii Wagner, care dispun doar de aproximativ 7.000 de trupe, în comparație cu cei 150.000-200.000 de soldați din armata regulată, nu își vor asuma eșecul operațiunii militare din Ucraina.
Cei care vor fi trași la răspundere sunt Iuri Kovalciuk, specialistul în finanțe, și Serghei Șoigu – persoanele despre care se crede că l-au presat cel mai mult pe Putin să lanseze invazia Ucrainei și care au prezis că Kievul va fi capturat în trei zile.
Hodorkovski l-a acuzat pe Putin că folosește mercenari precum cei din Grupul Wagner, care deseori recrutează oameni din închisori, pentru că acest lucru îi permite să mintă, să nu își asume responsabilitatea și să implementeze o politică externă ilegală.
„Sunt implicați în [acte de] terorism și omor”, a spus Hodorkovski, adăugând că Marea Britanie și alte țări nu au condamnat grupul de mercenari destul de repede în ciuda activităților „teroriste” din Africa.
Hodorkovski: Fuga rușilor de mobilizare, o lovitură mai grea pentru economia rusă decât orice sancțiune
Decizia de a relua mobilizarea trupelor ar fi una periculoasă pentru Putin, a spus Hodorkovski, care a adăugat că rezistența populației ruse față de mobilizarea parțială l-a forțat pe liderul de la Kremlin să încheie prematur procesul.
Hodorkovski a spus că 700.000 de ruși au părăsit țara de la începutul mobilizării, ceea ce a reprezentat „o lovitură puternică împotriva industriei de apărare a lui Putin și pentru economia Rusiei” - poate, chiar, o lovitură mai grea decât orice alte sancțiuni impuse de Occident.
Hodorkovski a cerut Marii Britanii să îi primească pe rușii care au ajuns în exil: „Acești oameni sunt cei mai activi și educați și dispun de anumite mijloace financiare, printre care se numără și 30.000 de programatori ruși aflați în Cipru”, o situație care a afectat grav capacitatea Rusiei de a susține un război cibernetic.
În mod asemănător, Hodorkovski a spus că mulți ingineri ruși de care Putin ar avea nevoie pentru producția de arme de mare precizie au părăsit deja țara.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News