Live

Cum au reușit tehnocrații lui Putin să salveze economia Rusiei din pragul dezastrului după ce l-au avertizat să nu invadeze Ucraina

Data publicării:
În loc să se distanțeze de Putin, consilierii săi economici, precum guvernatoarea băncii centrale a Rusiei (în poză), s-au folosit de expertiza și resursele de care dispun pentru a reduce efectul sancțiunilor și pentru a menține economia de război pe linia de plutire. Foto: Profimedia Images

Cu toate că l-au avertizat pe Putin să nu invadeze Ucraina, odată ce liderul de la Kremlin a declanșat războiul, tehnocrații care îl consiliază i-au rămas alături în încercarea de a menține economia Rusiei pe linia de plutire și devenind astfel facilitatori ai agresiunii armatei ruse împotriva țării vecine.

Cu o lună înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, consilierii economici de top ai lui Vladimir Putni l-au vizitat pe președintele rus în reședința sa de la Novo-Ogariovo, în apropiere de Moscova, pentru a-l înștiința despre consecințele sancțiunilor occidentale, relatează The Financial Times.

Putin l-a ascultat pe Herman Gref, directorul executiv al băncii de stat Sberbank, în timp ce a susținut o prezentare de 39 de pagini prin care îl avertiza pe liderul de la Kremlin despre consecințele dezastruoase pe care le-ar avea intensificarea tensiunilor în Ucraina.

Gref a fost un aliat apropiat al lui Putin încă de pe vremea când acesta era primarul Sankt Petersburgului în anii '90, fiind cunoscut pentru faptul că este cel mai liberal membru al cercului extins de apropiați ai lui Putin – și pentru că nu îi este frică să spună lucrurilor pe nume.

La acea vreme, tehnocrații se temeau că Putin era pe cale să recunoască independența celor două „state” separatiste din estul Ucrainei – o măsură despre care credeau că va atrage furia Occidentului și, totodată, sancțiuni care vor paraliza economia țării.

Cum a decurs întâlnirea cu consilierii săi cu puțin înainte ca Putin să declanșeze războiul

Prezentarea lui Gref, pregătită și cu ajutorul guvernatoarei băncii centrale, Elvira Nabiullina – o persoană foarte respectată în Rusia și nu numai, l-a avertizat pe Putin de „sancțiunile dure” care urmau să creeze panică în piețele financiare, economia având să scadă până la nivelul la care era cu câteva decenii în urmă.

În timp ce Graf enunța toate obstacolele pe care Rusia avea să le înfrunte dacă Putin își continua planurile pe care le avea pentru Ucraina, președintele rus l-a întrerupt și i-a cerut să vină cu propuneri pentru evitarea celor mai negative efecte ale sancțiunilor.

Cu toate că mai mulți oficiali ai băncii centrale și-au dat deja demisia, unii dintre ei părăsind țara cu totul, aproape toți tehnocrații de rang înalt ai Rusiei au rămas pe poziții după declanșarea războiului din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Prea timizi ca să îl avertizeze pe Putin să nu intensifice operațiunile militare, tehnocrații nu au oferit nicio soluție clară, dar nici nu au fost în stare să îi explice lui Putin că împinge țara înspre un dezastru geopolitic.

Când întâlnirea s-a terminat, nimeni nu știa exact care sunt planurile lui Putin sau dacă mesajul consilierilor săi a fost primit așa cum sperau ei.

„Au fost destul de curajoși ca să îi ceară șefului să se întâlnească cu ei, dar nu au reușit să livreze mesajul”, a spus unul dintre persoanele care cunosc detalii despre întâlnire. „Nu au fost în stare să prezinte singurul răspuns.”

„Toată lumea credea că asta este o catastrofă”

Asaltul total asupra Ucrainei, la trei zile după ce Putin a recunoscut independența separatiștilor, a depășit cele mai mari temeri ale tehnocraților. Au aflat care erau intențiile adevărate ale lui Putin odată cu restul lumii: la televizor.

Consilierii săi economici au fost devastați de faptul că Putin nu a ținut cont de avertizările lor. „Nu l-am văzut niciodată așa pe Gref”, a spus un fost director executiv care s-a întâlnit cu Gref în primele zile ale războiului. „Era complet epuizat și în stare de șoc total. Toată lumea credea că asta este o catastrofă, el mai mult decât oricine.”

Pe măsură ce țările occidentale rupeau Rusia tot mai mult de piețele financiare globale și de lanțurile de distribuție, tehnocrații au sărit în ajutorul Kremlinului, folosindu-se de expertiza lor economică pentru a stabiliza situația, în tot acest timp asigurându-se că propriile lor predicții nu vor deveni realitate.

În cadrul unei elite politice rusești foarte restrânsă, tehnocrați ca Gref și Nabiullina erau văzuți cândva ca niște susținători ai procesului de modernizare. Însă, când au fost puși față în față cu șansa istorică de a-și apăra ideile liberale și de a se împotrivi războiului, aceștia au rămas tăcuți.

În loc să se distanțeze de Putin, tehnocrații au contribuit la invazia Ucrainei folosindu-se de expertiza și resursele de care dispun pentru a reduce efectul sancțiunilor și pentru a menține economia de război pe linia de plutire.

„Ca să fii în echipa lui Putin înseamnă că îi împărtășești valorile”

Economia Rusiei a evitat cele mai dramatice predicții făcute de economiștii occidentali, dar și de tehnocrații ruși, scăderea PIB-ul având să se situeze undeva în jurul valorii de 3,5-5,5 %.

„Echipa economică l-a salvat cu adevărat. De aceea îi ține aproape”, a explicat un fost oficial rus de rang înalt. „Dacă siloviki, veterani ai serviciilor de securitate, „ar controla economia, PIB-ul ar fi scăzut cu cel puțin 10-15%. [Putin] nu este nebun. De aceea i-a lăsat să își facă treaba.”

Cu câteva zile înainte de declanșarea invaziei, Herman Gref și Elvira Nabiullina au încercat să îl avertizeze pe Putin că intensificarea tensiunilor în Ucraina va avea consecințe grave pentru economia Rusiei, dar liderul de la Kremlin nu s-a lăsat convins. Foto: Profimedia Images

„Ca să fii în echipa lui Putin înseamnă că îi împărtășești valorile, principiile și că îi ești extrem de loial”, a spus fostul guvernator adjunct al băncii centrale, Serghei Aleksașenko. „Nu era posibil să fii în echipa lui Putin după 2012, dacă erai câtuși de puțin de neloial.”

Pe măsură ce tensiunile cu Ucrain creșteau, în special după Anexarea Crimeeei, Nabiullina a început să apere Rusia de efectul sancțiunilor dezvoltând un sistem independent de plată și strângând o rezervă valutară de 643 de miliarde de dolari.

„Ei au ales. Este prea târziu să își dea demisia în semn de protest, dar ei știu că pe termen lung nu există nimic în afară de degradare și izolare. Și-au pierdut șansa de a pleca”, a spus un fost oficial de top.

„Totul depinde de banca centrală” - dacă nu funcționează bine, economia este compromisă

„Totul depinde de banca centrală. Dacă banca centrală nu funcționează bine toată economia este [compromisă]”, a mai spus fostul oficial. „Dacă vine Glaziev”, un ultranaționalist și conspiraționist pe care siloviki l-ar vrea în locul lui Nabiullina, „rubla nici nu ar mai fi printată pe hârtie. Ar trebui să împartă bucăți de lemn”.

Nabiullina a cerut public angajaților băncii centrale să se alăture eforturilor de a-i ajuta pe rușii de rând să supraviețuiască șocurilor financiare ale războiului – o misiune crucială pentru guvernatoarea băncii centrale a Rusiei, potrivit apropiaților săi. Mulți dintre aceștia, însă, nu au putut face abstracție de acțiunile lui Putin.

Cu toate că mai mulți oficiali ai băncii și-au dat deja demisia, unii dintre ei părăsind țara cu totul, aproape toți tehnocrații de rang înalt ai Rusiei au rămas pe poziții. „Ei trebuiau să își dea demisia, din punct de vedere moral. Dar ea simte că aceasta este datoria ei”, a spus unul dintre oligarhii ruși sancționți despre Nabiullina.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un general rus care a raportat victorii inexistente de pe front a fost mazilit de Putin. „Poți face greșeli, dar nu poți minți”

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

„Ucraina nu este poligon de testare”. Zelenski spune că are nevoie de o apărare aeriană mai bună după atacurile cu drone ruseşti

Partenerii noștri