Live

Cum a fost posibil masacrul cu aproape 150 de morți de la Moscova? 5 întrebări fără răspuns

Data publicării:
Multe întrebări fără răspuns după atacul terorist de la Crocus City Hall. Foto: Profimedia

Atacul de la sala de concerte Crocus din Moscova a lăsat în urmă nu numai un număr imens de victime, ci și multe întrebări fără răspuns. Cea mai importantă dintre ele este cum a fost posibil un astfel de carnagiu, în ciuda avertismentelor primite de autoritățile ruse de la țările occidentale? Canalul media Nexta a făcut un sumar al lucrurilor care nu au funcționat cum trebuie, lăsând sute de oameni la cheremul unui grup de teroriști care, cel puțin în primă fază, au reușit chiar să și scape după ce au ucis aproape 150 de civili și au rănit peste 100.

Detectoarele de metale erau oprite

Detectoarele de metale de la Crocus City Hall erau dezactivate în seara concertului, iar bagajele spectatorilor nu au fost verificate. Aceste măsuri de securitate, aparent standard pentru locurile aglomerate, au fost ignorate din motive necunoscute, remarcă Nexta în analiza sa.

Potrivit supraviețuitorilor, aceasta este o nerespectare clară a protocoalelor de securitate, mai ales că în ultima vreme a fost evidentă o securitate sporită în metrouri și centre comerciale.

Același lucru l-a observat și Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, din declarațiile martorilor supraviețuitori: paznicii nu au verificat gențile și hainele spectatorilor înainte de a intra în Crocus, iar detectoarele de metale au fost dezactivate.

Acest lucru este în evidentă contradicție cu vigilența sporită pe care autoritățile ruse o clamează în mod constant.

Avertismente din partea serviciilor de informații occidentale

La fel de important este faptul că ambasadele țărilor occidentale, inclusiv ale Statelor Unite, Marii Britanii și Germaniei, au avertizat cu privire la un posibil atac terorist. Mai mult, potrivit Reuters, unul dintre aceste avertismente a vizat chiar gruparea ISIS, care ulterior a revendicat atacul de la Crocus. 

În ciuda tuturor acestor avertizări, nu au fost luate măsuri vizibile pentru a spori securitatea publică.

Gardienii nu au opus rezistență

Imaginile video de la fața locului arată că gardienii nu au opus rezistență atacatorilor, mai scrie Nexta. Lipsa de acțiune din partea persoanelor care au datoria de a asigura securitatea ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la capacitatea Kremlinului de a reacționa în caz de urgență.

Potrivit lui Anton Gherașcenko, sala Crocus are contract cu forțele de intervenție ale Gărzii Naționale din Rusia. Cu toate acestea, înregistrările video din holul teatrului și din alte încăperi în care teroriștii împușcă oameni nu arată nicio rezistență din partea gărzilor. Nici printre morți și răniți nu se află gardieni.

Mașina teroriștilor

Teroriștii au fugit cu aceeași mașină cu care au venit, un Renault alb, care a fost surprins pe camele de supraveghere. Nu au schimbat-o, deși era clar că va fi dată în urmărire.

Mai mult, teroriștii au fost prinși, în regiunea Briansk, autoritățile susținând că se îndreptau spre granița cu Ucraina. Dacă asta intenționau, alegerea lor ar fi foarte ciudată, zona de frontieră în regiunea respectivă fiind fortificată și protejată la maximum.

Conexiunea ucraineană

Presa rusă a lansat o campanie de propagandă menită să găsească o „urmă ucraineană” în această tragedie, mai scrie Nexta. 

Direcția aceasta pune sub semnul întrebării neutralitatea și validitatea concluziilor care pot fi trase în urma „anchetei” și, inevitabil, apar întrebări dacă nu cumva chiar Kremlinul se află în spatele tuturor evenimentelor, mai comentează publicația menționată.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri