Live

Video Ce gândesc tinerii ruși despre URSS, la 30 de ani de la căderea imperiului sovietic

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Igor Tișkoveț s-a născut la Novosibirsk în anul în care s-a destrămat URSS Foto: captură video

Uniunea Sovietică s-a prăbușit în urmă cu 30 de ani, când drapelul cu secera și ciocanul a fost coborât definitiv. Au apărut, în schimb, 15 state independente. Dar ce a mai rămas astăzi din acea superputere? Igor Tișkoveț, un tânăr din Novosibirsk, îşi spune părerea despre Uniunea Sovietică, care s-a destrămat în anul nașterii sale. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Igor este artist DJ, îşi iubeşte meseria, dar şi oraşul natal, Novosibirsk. Ca aproape orice alt oraş din Rusia, şi Novosibirsk reprezintă așa-numitele realizări ale socialismului, o epocă trecută, care a adus industrie și centre științifice, dar care le-a şi impus oamenilor ideologia comunistă.

Nu-mi pare rău după era sovietică. Da, a fost o civilizație mândră, dar nu-i împărtășesc ideile”, spune Igor Tișkoveț.

Ideile lui Igor sunt înrădăcinate într-o Rusie profund conservatoare, care își pune încrederea în Dumnezeu, și nu în Lenin, ca în trecut. Există, însă, unele relicve ale socialismului care îi sunt dragi.

Am amintiri emoționante despre acest loc. Am crescut aici, în acest cartier. Iar în adolescenţă, am jucat în piese de teatru la Casa de Cultură. Nu s-a schimbat nimic de atunci. Timpul s-a oprit în loc”, spune Igor Tișkoveț.

Calea către viitorul Rusiei

Igor spune că, acum, valori precum legăturile de familie şi dragostea pentru Dumnezeu sunt calea către viitorul Rusiei.

Nu ne dorim să urmăm calea pe care o urmează Europa sau lumea islamică. Calea noastră se situează undeva între lucrurile bune din epoca sovietică şi întoarcerea la tradiții”, consideră tânărul DJ.

Însă nu toată lumea e de acord cu asta. Mulți oameni din Novosibirsk şi-ar dori să vadă o Rusie diferită, modernă, după model european.

Noi suntem puterea aici!” - aşa sună scandările acestor oameni, care-şi doresc valori occidentale precum libertatea de exprimare și democrația. Mii de persoane ies în stradă din nou şi din nou, dar unele dintre ele plătesc cu libertatea.

Potrivit sondajelor de opinie, doar 16% dintre ruși cred în democrația în stil occidental. Aproape jumătate din populație ar prefera un sistem politic dur, ca în perioada sovietică.

„Democrația, o mare ficțiune”

Democrația este o mare ficțiune. Noi, rușii, nu credem în puterea reală a poporului. Nu sprijinim o tranziție democratică a puterii. În schimb, avem nevoie de un lider puternic, în care să credem”, spune Igor Tișkoveț.

La 30 de ani de la sfârșitul Uniunii Sovietice, Rusia nu are o economie slabă. A existat chiar o creștere la începutul anilor 2000, consecinţă a prețului ridicat al petrolului. Dar decalajul dintre bogați și săraci crește.

Din punctul meu de vedere, puterea ideologică a țării este mai importantă decât prosperitatea economică. Pot obţine prosperitatea fără ajutorul statului”, subliniază DJ-ul.

Igor câștigă aproximativ 1.000 de euro lunar lucrând ca DJ la nunți. Sunt venituri mari pentru o regiune ca Siberia. „Îmi iubesc meseria, particip la evenimentele prin care se întemeiază familii. Este o meserie excelentă, simt că fac ceva util”, mărturisește tânărul.

Igor Tișkoveţ e convins că, la 30 de ani de la căderea Uniunii Sovietice, Rusia este o țară a oportunităţilor. Pentru oamenii care ştiu ce-şi doresc și nu pun la îndoială deciziile politice.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Frici învinse la înălțime: Cum poți învăța să sari cu parașuta de la peste 3.000 de metri altitudine. Cursurile, gratuite pentru tineri

Erdogan vrea să slăbească influența Rusiei în fostele state sovietice din Asia Centrală prin unitatea „lumii turcice”

Peste 40% dintre tinerii români ar prefera o dictatură. O posibilă explicație pentru acestă situație

Un tânăr șofer, agresiv în trafic, a rămas fără permis. O oră mai târziu, prietenul său, care trecuse la volan, a pățit la fel

Partenerii noștri