Live

Avion deturnat. Lukașenko s-a plâns de reacția Occidentului la întâlnirea cu Vladimir Putin de la Soci. Cum l-a consolat liderul rus

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandr Lukașenko s-a plâns de reacția Occidentului în cazul avionului deturnat la întâlnirea pe care a avut-o la Soci cu Vladimir Putin Foto: kremlin.ru

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașneko, i s-a plâns vineri liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, de reacția Uniunii Europene în cazul avionului deturnat, arătând că este pedepsită pe nedrept Belavia, compania aeriană a Belarusului, în condițiile în care ea a „salvat” mulți cetățeni occidentali în 2020, în plină pandemie, aducându-i din diverse țări, atunci când multe linii aeriene încetaseră să mai opereze.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit vineri în stațiunea Soci de la Marea Neagră  pe Aleksandr Lukaşenko, o întâlnire care era programată mai înainte de izbucnirea crizei legate de avionul deturnat la Minsk, dar la care a fost inevitabilă abordarea acestui subiect.

Mai mult, Aleksandr Lukaşenko a anunțat că a venit la întâlnirea cu Putin cu o serie de „documente” care ar dovedi că Minskul a avut dreptate să acționeze așa cum a procedat cu avionul Ryanair, ceea ce a dus la arestarea jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici şi a prietenei sale Sofia Sapega.

Lukaşenko acuză Occidentul că încearcă să „destabilizeze” situaţia din țara sa, pentru a o readuce în situația de anul trecut, când după alegerile prezidenţiale din august au izbucnit proteste de masă care denunțau fraude. „Aşa că înţelegeţi ce s-a întâmplat. Înţelegeţi despre ce fel de oameni este vorba”, i-a spus Lukașenko lui Putin, vizibil nervos. „Este clar ce vor aceşti prieteni occidentali de la noi. Ce să mai discutăm?! Dar nu există înălţimi pe care bolşevicii să nu le fi cucerit. Vom trece şi de aceasta”, a spus el, potrivit transcrierii dialogului pe care cei doi l-au avut în debutul întâlnirii.

„Pentru ce pedepsesc Belavia? Ea nu are nimic de-a face cu asta. Şi-au arătat adevărata faţă”, a mai spus el.

Vladimir Putin evocă incidentul cu Evo Morales din 2013

La rândul său, Vladimir Putin a calificat reacţia internaţională la redirecţionarea la Minsk a avionului comercial Ryanair ce zbura pe ruta Atena-Vilnius drept o „izbucnire emoţională” și a evocat incidentul din 2013 cu președintele Boliviei, Evo Morales, așa cum făcuse, de altfel, și purtătoarea de cuvânt a MAE rus în prima reacție a Moscovei în scandalul referitor la Belarus.

Vladimir Putin a subliniat că nu a existat o astfel de reacţie de indignare în Uniunea Europeană atunci când avionul care îl transporta pe preşedintele bolivian a fost constrâns să aterizeze la Viena, la cererea SUA. „Au obligat avionul preşedintelui Boliviei să aterizeze, pe preşedinte l-au dat jos din avion şi nimic, tăcere!” a arătat Putin.

Este vorba despre un incident din 2013, când avionul care îl transporta din Rusia pe președintele Boliviei, Evo Morales, a fost nevoit să aterizeze la Viena, după ce mai multe țări occidentale i-au refuzat accesul în spațiul aerian având suspiciunea că la bord s-ar afla și Edward Snowden, americanul care a lucrat la CIA și care, aflat la originea unei scurgeri masive de informații sensibile, s-a refugiat în Rusia. Cu o zi înainte, Evo Morales, care participase în Rusia la o conferință pe tema gazelor naturale, declarase într-un interviu pentru televiziunea rusă că este dispus să-i acorde azil politic lui Snowden. La Viena, avionul lui Evo Morales a fost percheziționat, iar președintele Boliviei a fost nevoit să-și petreacă o noapte în Austria înainte ca aeronava să primească permisiunea de a decola.

Moscova acuză UE că a pus în pericol securitatea pasagerilor

Înainte de întâlnirea lui Vladimir Putin cu Aleksandr Lukașenko la Soci, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe avusese o nouă reacție în cazul avionului deturnat în Belarus, acuzând  Uniunea Europeană că atunci când le-a recomandat companiilor aeriene să ocolească spaţiul aerian al Belarusului, a dat dovadă de un comportament „iresponsabil” și „a pus în pericol securitatea pasagerilor”.

Închiderea „traseelor a sute de zboruri (...) creează probleme colosale cetăţenilor”, a afirmat Maria Zaharova pe Facebook. „Este timpul ca Bruxellesul să înveţe să ia măsuri care să fie făcute cu adevărat pentru securitatea cetăţenilor”, a adăugat ea.

Ţările membre ale UE le-au cerut luni seara companiilor aeriene europene să ocolească spaţiul aerian belarus, acuzând Minskul că a deturnat un zbor Ryanair de pe ruta Atena-Vilnius sub pretextul unei alerte cu bombă, în realitate pentru a aresta un opozant.

Rusia consideră că aliatul său belarus, care susţine că a acţionat cu bună-credinţă, s-a străduit să dea dovadă de transparenţă şi că sancţiunile europene sunt premature atât timp cât nicio anchetă asupra cazului nu a fost finalizată.

În ultimele zile, mai multe zboruri ale unor companii europene spre Moscova au fost anulate, pentru Rusia, la rândul ei, nu a aprobat schimbările de rută care să ocolească Belarus.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Replica dură a lui Zelenski la „provocarea” lui Putin: „Un tâmpit”

Partenerii noștri