Live

Rusia va scoate talibanii de pe lista sa cu organizații teroriste. Decizia a fost luată „la cel mai înalt nivel”

Data publicării:
Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat vineri că decizia de retragere a mişcării talibanilor de pe lista Rusiei cu organizaţii teroriste „a fost luată la cel mai înalt nivel”, transmite agenţia TASS, preluată de Reuters, informează Agerpres. 

Decizia mai trebuie urmată de o serie de proceduri legale înainte de a deveni efectivă, a precizat reprezentatul special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Afganistan, Zamir Kabulov. Putin declarase în luna iulie că Rusia consideră talibanii afgani un aliat în combaterea terorismului.

Până în prezent, nicio ţară nu a recunoscut mişcarea talibanilor drept conducere legitimă a Afganistanului, însă atât China cât şi Emiratele Arabe Unite au acceptat ambasadori ai talibanilor.

Rusia a înscris talibanii pe lista sa cu organizaţii teroriste în anul 2003, deşi a primit reprezentanţi ai acestora de mai multe ori înainte ca talibanii să preia puterea la Kabul în august 2021, după care Statele Unite s-au văzut nevoite să-şi retragă ultimele trupe din Afganistan. De atunci, delegaţii ale talibanilor au venit în diferite ocazii la Moscova şi au participat acolo la conferinţe pe tema soluţionării conflictelor din Afganistan.

Ministrul de externe afgan, Amir Khan Muttaqi, a declarat într-un discurs la Moscova că deciziile recente ale Kazahstanului şi Kârgâzstanului de a retrage mişcarea talibanilor de pe listele lor cu grupări interzise reprezintă un pas binevenit.

La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Rusia doreşte să menţină un „dialog pragmatic" cu actualul guvern afgan, pe care l-a lăudat pentru eforturile de a combate producţia de droguri şi de a lupta împotriva grupării Statul Islamic. Ministrul rus a cerut Statelor Unite să restituie activele confiscate Afganistanului şi a estimat că Occidentul ar trebui să-şi recunoască responsabilitatea pentru reconstrucţia post-conflict a acestei ţări.

Mişcarea talibanilor se află în conflict cu gruparea Statul Islamic (ISIS), care a revendicat atacul terorist asupra sălii de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, unde au fost ucise pe 22 martie cel puţin 144 de persoane. Ţările occidentale indică spre Statul Islamic-Khorasan (SI-K), o ramură a grupării Statul Islamic şi care este activă mai ales în Afganistan.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O unguroaică a făcut un scandal monstru, dar nu s-a oprit și a exclamat: ”Urâm România!”. A primit cea mai dură sancțiune

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum

Bugetul Federației Ruse pentru 2025 prevede cheltuieli militare record. O parte din cheltuieli este „secretă” sau „strict secretă”

UE amenință Georgia cu sancțiuni dacă va renunța la democrație: Nu vom accepta să devină un „stat cu partid unic”

Ucraina afirmă că Rusia i-a atacat infrastructura critică cu 19 drone în cursul nopţii. Incendiul de la depozitul din Perm a fost stins

Partenerii noștri