Live

Rusia va permite pușcăriașilor să-și curețe „cazierul” dacă merg la război împotriva Ucrainei

Data publicării:
Soldați ruși. Foto: Profimedia Images

Parlamentul din Rusia a aprobat o nouă lege prin care li se permite deținuților din închisorile rusești să își șteargă cazierul și să fie eliberați dacă acceptă să se alăture armatei ruse și să lupte în războiul împotriva Ucrainei, relatează The Moscow Times.

Prin această decizie se formalizează recrutarea deținuților, o practică folosită de compania de mercenari Wagner a lui Prigojin de anul trecut, înainte ca ministerul apărării de la Moscova să preia controlul asupra recrutării din închisori, la începutul lui 2023.

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de paravan al Rusiei, a votat în favoarea legilor care vor permite deținuților actuali și foști și chiar și suspecților să se înroleze la ministerul apărării.

După ce va fi promulgată de Putin, în condițiile în care Rusia încă mai mimează procedurile democratice, deși acestea au fost golite de conținut, ea va permite pușcăriașilor să meargă la război în Ucraina în schimbul ștergerii crimelor și infracțiunilor comise din cazier.

Cazierele pot fi șterse și dacă recruții sunt răniți sau ajung la vârsta de pensionare de 65 de ani în timpul participării la război.

„Un număr semnificativ de cetățeni vor să participe contractual la efortul militar dar nu pot fi recrutați”, se arată într-o notă care acompaniază proiectele de lege.

O lege separată enumeră excepțiile la infracțiunile care pot fi grațiate astfel, printre care spionaj, trădare, terorism, infracțiuni sexuale sau alte infracțiuni grave. Excepțiile nu se aplică, însă, la actualii soldați, ceea ce înseamnă că ei ar putea fi grațiați și pentru astfel de fapte grave.

Pentru suspecții care nu au fost încă condamnați final, ei se pot alătura forțelor armate cu promisiunea că autoritățile vor suspenda procesele legale în derulare dacă acuzațiile împotriva lor sunt de până la cinci ani pentru infracțiuni premeditate sau până la zece ani pentru acte de neglijență.

În proiect se specifică faptul că infracțiunile comise după intrarea în vigoare a legii nu pot fi șterse de pe cazier.

Site-ul independent de știri Meduza informează că felul în care este formulat textul legii oferă posibilitatea recruților pușcăriași să comită infracțiuni și să fie absolviți de la pedeapsă.

Nu există date oficiale cu privire la numărul de deținuți care s-au alăturat Wagner în schimbul grațierilor și unor salarii mari, însă estimările arată că populația de deținuți din Rusia a scăzut cu aproximativ 20.000.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Canada a trimis Ucrainei primul sistem avansat de rachete sol-aer NASAMS

Rusia a acordat cetățenie unui număr de 3.344 de cetățeni străini de la începutul anului pentru că au luptat împotriva Ucrainei

Patriarhul Kirill spune că Biserica Ortodoxă Rusă nu a condamnat niciodată pedeapsa cu moartea. „Nici Iisus nu a făcut-o”

Cum a pompat Rusia bani în alegerile din Moldova și de ce acest lucru nu a funcționat

Partenerii noștri