Rusia se arată dispusă la negocieri cu SUA pentru un schimb de prizonieri, ca să-l elibereze pe jurnalistul Evan Gershkovich
Kremlinul și-a exprimat deschiderea pentru a realiza un schimb de prizonieri cu SUA, care să îl implice pe jurnalistul Evan Gershkovici, corespondent al Wall Street Journal în Rusia, reținut în luna martie după ce FSB l-a acuzat că a colectat secrete militare la Ekaterinburg, transmite BusinessInsider.
Rusia a dat de înțeles prin intermediul purtătorului de cuvânt al Kremlinului că în eventualitatea unui schimb de prizonieri, Gershkovici ar putea fi vizat.
“Comunicăm în acest sens, dar nu vrem să facem publice detalii. Discuțiile trebuie să continue în liniște totală”, a declarat Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit WSJ.
Oficialul rus a ținut să mai menționeze că “dreptul legal la asistență consulară trebuie să fie asigurat de ambele părți”.
Gershkovici, un corespondent american în vârstă de 31 de ani, acreditat ca jurnalist de către Ministerul rus de Externe, a fost reținut de autoritățile ruse în orașul Ekaterinburg, pe 29 martie. FSB a transmis la acea vreme că l-a reținut pe Gershkovici sub acuzația de "spionaj în interesul guvernului american".
Jurnalistul nu recunoaște faptele de care este acuzat, iar publicaţia pentru care lucrează a respins la rândul său suspiciunile de spionaj.
Președintele Joe Biden depune toate eforturile pentru a-l aduce pe Gershkovici în SUA
"Evan a mers în Rusia pentru a face lumină în întunericul din care ați fugit cu toții cu ani în urmă", le-a spus Biden părinților lui Gershkovici în timpul unui dineu oferit corespondenților de la Casa Albă, în luna aprilie.
"Curaj total întregii familii. Toți suntem alături de voi. Ne străduim în fiecare zi să-l eliberăm", a conchis Biden.
SUA au reiterat Kremlinului că Gershkovici nu este un spion și nu este un oficial guvernamental.
Roger Carstens, trimisul special al SUA pe chestiuni legate de luări de ostatici, a declarat în iunie că SUA au continuat să facă presiuni asupra guvernului rus pentru eliberarea lui Gershkovici, însă oficialii de la Kremlin nu au fost dispuși să discute pe această temă.
"El nu este spion. Am fost foarte clari cu privire la acest lucru în discuțiile cu rușii. Cu toate acestea, rușii au jucat dur. Ei nu sunt dispuși să negocieze cu adevărat cu noi", a declarat acesta la un eveniment al Aspen Institute.
Potrivit unui purtător de cuvânt din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Casa Albă face eforturi pentru eliberarea lui Gershkovici și a lui Paul Whelan, un fost pușcaș marin american care ispășește o pedeapsă de 16 ani într-o închisoare din Rusia, fiind acuzat tot de spionaj - acuzații pe care SUA le consideră a fi motivate politic.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News