Live

Rusia promite un răspuns „adecvat și tangibil”, dacă Ucraina folosește rachete americane cu rază lungă de acțiune

Data publicării:
Ucraina ar fi primit dreptul de a lovi cu rachete ATACMS doar ținte din Kursk Foto: Shutterstock

Rusia afirmă că eventuala utilizare de către Ucraina a rachetelor americane cu rază lungă de acțiune va duce la un răspuns „adecvat și tangibil”. Un astfel de atac pe teritoriul Rusiei „ar reprezenta implicarea directă a Statelor Unite și a sateliților lor în ostilitățile împotriva Rusiei”, se arată într-o declarație a Ministerului de Externe citată de BBC.

Președintele american Joe Biden a aprobat utilizarea rachetelor asupra unor ținte din Rusia într-o schimbare majoră a politicii SUA - cu două luni înainte de a părăsi Casa Albă.

Nu este clar dacă succesorul său, președintele ales Donald Trump, a fost consultat sau dacă va respecta decizia, după ce a promis să pună capăt războiului Rusia-Ucraina.

Decizia lui Biden nu a fost confirmată oficial şi chiar este posibil să nu fie niciodată confirmată oficial, potrivit BBC. Însă când a fost întrebat despre cât de tipic ar fi pentru o administraţie prezidenţială să ia o decizie politică atât de semnificativă în ultimele sale luni, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a spus că Biden a fost „ales pentru un mandat de patru ani, nu pentru un mandat de trei ani şi 10 luni”.

Ucraina a avut ATACMS (Army Tactical Missile System) americane cu o rază de acțiune de 300 km (190 mile) - precum și rachete Storm Shadow franceze și britanice cu o rază de acțiune similară - dar aliații occidentali au interzis Kievului să lovească Rusia cu ele.

Decizia lui Biden de a ridica această condiție este un moment important în război, care marți împlinește 1.000 de zile.

Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022.

Moscova a intensificat acum atacurile asupra infrastructurii ucrainene, în timp ce părțile par să fi ajuns la un impas pe câmpul de luptă.

Decizia SUA urmează, de asemenea, sosirii în regiunea Kursk din vestul Rusiei - unde forțele ucrainene au capturat și păstrează o mică bucată de teritoriu - a peste 10.000 de soldați din Coreea de Nord pentru a ajuta forțele președintelui Vladimir Putin.

Rapoarte neconfirmate spun că Coreea de Nord ar putea trimite până la 100.000 de soldați, în plus față de artilerie și alte arme pentru aliatul său.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a indicat că este posibil să nu existe un anunț oficial al acordului cu SUA - „rachetele vor vorbi de la sine”, a declarat el duminică.

Donald Trump nu a reacționat până acum la decizia lui Biden.

El a obținut victoria la 5 noiembrie și va reveni la Casa Albă la 20 ianuarie.

Trump a promis să pună capăt implicării SUA în războaie externe și să folosească banii contribuabililor pentru a îmbunătăți viața americanilor. El a declarat, de asemenea, că va pune capăt războiului din Ucraina în termen de 24 de ore, dar nu a dat detalii despre cum.

Zelenski a declarat recent că se așteaptă ca Trump să exercite presiuni asupra Ucrainei și Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace în cursul anului următor.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Partenerii noștri