Rusia organizează în continuare exerciții militare în Transnistria concentrate pe „distrugerea țintelor mici situate la distanțe mari”
Rusia organizează în continuare exerciții militare în Transnistria, regiunea separatistă pro-Moscova a Moldovei, pe fondul temerilor occidentale legate de o invazie în Ucraina, a anunțat marți Ministerul rus al Apărării, potrivit The Moscow Times.
În 25 ianuarie, Grupul Operațional al Forțelor Ruse - creat pe rămăşiţele Armatei a 14-a a URSS şi care nu face parte din contingentul rusesc de menţinere a păcii în Transnistria - a efectuat alte exerciţii de pregătire de luptă, simulând chiar atacuri asupra instituţiilor oficiale de la Chişinău, după cum a relatat presa moldoveană.
Exercițiile vin după avertismentul Ucrainei de luna trecută potrivit căruia serviciile secrete ruse ar putea pregăti „provocări false” împotriva trupelor ruse staționate în regiunea separatistă nerecunoscută pentru a justifica o invazie în Ucraina.
Săptămâna aceasta, Grupul Operațional al Forțelor Ruse (OGRF) a organizat exerciții de antrenament la poligonul de tragere din Transnistria împotriva unor „ținte care simulează unități inamice de infanterie și tehnică militară in deplasare”.
„Militarii au desfășurat mișcări sub acoperire, luând poziții de tragere și apelând la deghizări improvizate”, a spus Ministerul Apărării într-un comunicat.
„A fost acordată o atenție specială distrugerii țintelor mici situate la distanțe mari”, se mai spune în același comunicat, care mai precizează că trupele ruse au folosit lansatoare automate de grenade AGS-17.
Armata rusă nu a precizat câți militari au fost implicați în manevrele „planificate”.
Transnistria are o populație de 500.000 de locuitori. O treime din locuitori sunt etnici ruși și o treime, moldoveni. După 1990, când Moldova a devenit stat independent, Transnistria a căutat să se alăture Rusiei.
Un mic contingent de menținere a păcii, de aproximativ 400 de soldați ruși, este desfășurat într-o zonă demilitarizată a Transnistriei, ca parte a unei colaborări de monitorizare moldo-transnistrene-ruse.
Aproximativ 1.000 de militari ruși sunt însărcinați cu paza muniției la un depozit de arme transnistrean dezafectat, potrivit presei.
Organizația Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție susținută de Republica Moldova în 2018 prin care cere retragerea imediată și completă a forțelor ruse de menținere a păcii din Transnistria. Președintele pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut ca trupele ruse să se retragă din Transnistria de la alegerea ei din 2020.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News