Live

Rusia își expune teoriile propagandistice în Consiliul de Securitate al ONU: Europa, în pericol din cauza armei biologice din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Ambasadorul Rusiei la ONU, Valeri Nebenzia, expune teroriile propagandistice ale Kremlinului: acuză că Europa ar fi în pericol din cauza unor presupuse arme biologice fabricate în Ucraina cu ajutorul SUA Foto: Profimedia Images

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a prezentat vineri, în Consiliul de Securitate al ONU, acuzațiile Kremlinului potrivit cărora Ucraina și SUA ar fi pus la cale un complot pentru răspândirea unor agenți patogeni cu ajutorul păsărilor migratoare, liliecilor și insectelor. Discursul său a fost însă imediat contacarat de mai mulți oficiali ONU, care au atras atenția că ar putea fi vorba despre o stratagemă a Moscovei pentru a întreprinde ea însăși atacuri cu arme chimice sau biologice în Ucraina.

Consiliul de Securitate al ONU și-a început, vineri, audierea solicitată de Rusia pentru a-și prezenta teoriile cu privire la un presupus laborator ucrainean pentru arme biologice. 

Ambasadorul Vasili Nebenzia a lansat cu această ocazie un avertisment pentru Europa, scrie The Guardian: „Vă invităm să vă gândiți la un pericol biologic foarte real pentru populația din țările europene, care poate rezulta dintr-o răspândire necontrolată de agenți biologici din Ucraina. Și dacă va exista un astfel de scenariu, atunci pericolul va pândi toată Europa. Riscul este foarte real, având în vedere interesul pe care grupurile naționaliste radicale din Ucraina îl manifestă față de activitatea cu agenți patogeni periculoși, desfășurată împreună cu Ministerul Apărării din Statele Unite”.

Replica americană

După intervenția lui Nebenzia, Albania, SUA și Franța și-au exprimat îngrijorarea că acuzațiile ar putea fi doar un pretext pentru a acoperi chiar planuri ale Rusei de a folosi arme chimice sau biologice.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, a negat că SUA ar fi implicate în vreun program de arme biologice în Ucraina și a arătat, în schimb, că Rusia are un istoric bine documentat de utilizare a armelor chimice.

„Ucraina nu are un program de arme biologice. Nu există laboratoare ucrainene de arme biologice susținute de Statele Unite, nici în apropierea granițelor Rusiei, nici nicăieri. În schimb, Rusia este cea care ar putea folosi agenți chimici sau biologici în Ucraina. Rusia are un adevărat palmares de acuzații false la adresa altor țări pentru presupuse încălcări ale normelor internaționale pe care însăși Rusia însăși le comite”, a spus ambasadoarea americană.

„Intenția din spatele acestor minciuni pare clară și este profund îngrijorătoare. Credem că Rusia ar putea folosi agenți chimici sau biologici pentru asasinate, ca parte a unui pretins incident sau pentru a lansa operațiuni militare tactice”, a acuzat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Ambasadorul UK la ONU: „O minciună grotescă”

La rândul său, Înaltul comisar al ONU pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu, a declarat: „Națiunile Unite nu au cunoștință de niciun program pentru arme biologice. Acest lucru se datorează în mare parte Convenției privind armele biologice din 1972, care interzice dezvoltarea, producția, achiziționarea, transferul, stocarea și utilizarea armelor biologice și a toxinelor”.

Nakamitsu a recunoscut însă că spre deosebire de armele chimice, nu există un regim de verificare independent pentru armele biologice, iar monitorizarea este lăsată în seama statelor părți, dar a precizat că există un mecanism prin care aceste state părți își pot exprima îngrijorarea.

Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, a condamnat afirmațiile Rusiei potrivit cărora ar fi descoperit dovezi ale existenței unor arme biologice în Ucraina și a spus că sunt „o minciună grotescă”.

Barbara Woodward a declarat că Moscova atinge „noi praguri de jos” cu această afirmație și a acuzat Rusia de comiterea de crime de război în Ucraina.

„Nu ne așezăm în această cameră pentru a fi audiența pentru propaganda internă a Rusiei și nu ar trebui să permitem Rusiei să își folosească acest loc ce îi permite să răspândească dezinformare și minciuni”, a spus Woodward, citată de BBC.

„Rusia și-a încălcat angajamentele asumate în cadrul Cartei, dar nu trebuie să o lăsăm să submineze sistemul multilateral în sine”, a continuat ea. „Rusia pune în pericol cadrul global pentru pace și securitate”, a acuzat ambasadoarea britanică.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri