Live

Rusia face lobby la ONU. Moscova vrea ca votul pentru a condamna „anexările” ilegale din Ucraina să fie secret

Data publicării:
Adunarea Generală a ONU. Foto: Profimedia Images

Rusia face lobby la ONU pentru un vot secret în loc de un vot public, atunci când Adunarea Generală a Națiunilor Unite, formată din 193 de membri, va dezbate într-o sesiune programată săptămâna viitoare dacă să condamne demersul Moscovei de a anexa ilegal cele patru regiuni parțial ocupate din Ucraina, scrie The Guardian.

Ucraina și aliații săi din Occident au denunțat voturile din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie ca fiind ilegale și coercitive. 

O rezoluție a Adunării Generale a ONU, ar condamna „așa-numitele referendumuri ilegale” ale Rusiei și „tentativa de anexare ilegală” a zonelor în care a avut loc votul.

Între timp, ONU a avertizat că pretinsa anexare de către Rusia a teritoriului Ucrainei nu va face decât să agraveze încălcările drepturilor omului. 

Referendumurile au fost respinse ca o „falsă” de către Occident. „Prin presupusa anexare... Federația Rusă a luat măsuri care aprofundează, mai degrabă decât rezolvă conflictul, și exacerbează încălcările drepturilor omului asociate cu acesta”, a declarat exportul ONU Salazar Volkmann.

La rândul său, secretarul general al ONU a transmis că „orice decizie de a anexa regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie nu are valoare juridică și merită să fie condamnată”.

Vinerea trecută, Rusia a făcut uz de dreptul de veto în Consiliul de Securitate, unde are statut de membru permanent, pentru a bloca un proiect similar de rezoluţie. China, India, Brazilia şi Gabonul s-au abţinut.

În Adunarea Generală se aşteaptă condamnarea cu o largă majoritate a Rusiei, însă rezultatul va fi raportat la două precedente: în martie, Adunarea a condamnat cu 141 de voturi invadarea Ucrainei de către forţele ruse, iar în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, 100 de state membre au susţinut o rezoluţie care a insistat asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea ilegală a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse. 

Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

După o serie de înfrângeri drastice suferite în ultimele săptămâni de trupele ruse în urma contraofensivelor ucrainene, în special în regiunea nord-estică Harkov, unde armata ucraineană a recuperat peste 450 de localităţi, preşedintele rus Vladimir Putin a decis mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele pe frontul ucrainean şi formalizarea anexării provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. 

Dar în urma contraofensivelor ucrainene niciuna dintre aceste provincii nu se mai află acum integral sub controlul trupelor ruse.

Mai mult, în analiza de miercuri a războiului din Ucraina, care a fost realizată de Ministerul britanic al Apărării, se precizează că în acest moment conducerea rusă de la Kremlin are toate motivele să fie îngrijorată, în condițiile în care trupele ucrainene se apropie tot mai mult de „granița” regiunii Lugansk.

Forțele ucrainene continuă să facă progrese atât în ofensiva de pe frontul de nord-est, cât și în cea de pe frontul sudic, se mai arată în evaluarea britanicilor. 

Citește și: Zelenski anunță eliberarea mai multor localități din Herson. Putin pare să admită pierderile înregistrate de ruși în Ucraina

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri