Live

Rusia este pe cale să lanseze peste 100 de rachete balistice pe lună în conflictul cu Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Rachetă Iskander-M. Foto: Profimedia

Rusia este în prezent pe cale să lanseze peste 100 de rachete balistice pe lună, ceea ce contrazice ipotezele anterioare cu privire la capacitățile de producție de rachete ale țării, afectate de sancțiunile occidentale.

Rusia și-a intensificat semnificativ lansările de rachete, rapoartele notând o creștere de la 60-80 de lansări de rachete balistice pe lună la potențial peste 100. Această creștere sugerează că Rusia dispune de un stoc substanțial de astfel de rachete și, dacă au existat, s-a îndepărtat de orice măsuri de conservare adoptate anterior, scrie BM.

Forțele aeriene ucrainene se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește sistemele lor de apărare aeriană, după ce au pierdut recent mai multe componente-cheie, inclusiv un sistem radar pentru sistemul de apărare aeriană Patriot. Pe măsură ce Rusia își intensifică atacurile cu rachete asupra locațiilor-cheie ucrainene, în special în zonele din spate, dificultățile de interceptare a rachetelor balistice devin tot mai evidente.

Analiștii sunt de părere că armata rusă a încetat să-și mai conserve resursele de rachete și le desfășoară acum într-un mod mai agresiv decât înainte.


Producția de rachete pare neafectată

În ciuda contextului economic dificil determinat de sancțiunile occidentale, producția de rachete balistice a Rusiei rămâne robustă și neafectată. Această reziliență poate fi atribuită cadrului industrial extins și capacităților de producție pe care Rusia le-a dezvoltat de-a lungul deceniilor. Chiar și cu restricțiile care limitează accesul la anumite tehnologii occidentale, Rusia a creat o infrastructură de producție autosuficientă, capabilă să producă componente electronice esențiale pentru rachetele balistice.

Producția de rachete balistice se bazează în mare măsură pe diverse componente electronice, precum microprocesoare, senzori și sisteme de control. În timp ce sancțiunile occidentale au restricționat accesul la anumite circuite integrate, Rusia a făcut investiții semnificative în crearea propriilor alternative.

De exemplu, compania rusă Mikron a dezvoltat microcipuri concepute pentru a înlocui omologii occidentali utilizați în aplicații militare. În mod similar, Angstrom produce o serie de componente electronice, inclusiv circuite logice care sunt concepute pentru a funcționa în mediile dificile tipice utilizării militare.

În ceea ce privește sistemele de navigație, Rusia a făcut progrese cu sistemul său GLONASS, care servește drept contraparte la GPS-ul american. Această tehnologie indigenă de navigație oferă capacități precise de poziționare și navigație esențiale pentru operațiunile cu rachete balistice. Sistemele de control și navigație bazate pe GLONASS sunt deja integrate în următoarea generație de rachete rusești, reducând în mod semnificativ dependența de tehnologiile occidentale.

În plus, Rusia explorează parteneriate cu țări care nu sunt aliniate la sancțiunile occidentale. Colaborările cu țări precum Iranul și Coreea de Nord au oferit Rusiei resurse și tehnologii suplimentare pentru a-și spori capacitățile militare. De exemplu, Iranul a oferit tehnologii specifice de producție a rachetelor care pot fi adaptate pentru a satisface nevoile Rusiei.

În ceea ce privește inventarul de rachete balistice, începând cu 2024, arsenalul Rusiei include diverse tipuri de rachete în cantități diferite. Estimările sugerează că țara dispune de aproximativ 3 000 - 3 500 de rachete balistice din diverse sisteme, cuprinzând atât categorii operaționale, cât și neoperaționale.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucrainenii susțin că soldați nord-coreeni au omorât opt militari ruși în Kursk. Au crezut că vorbesc ucraineană

Trupele lui Kim trimise în Rusia au suferit deja „câteva sute” de victime în luptele din Kursk (oficial american)

Dirijabile misterioase la granița NATO: Războiul ascuns din orașul care poate fi următoarea țintă a lui Putin

Avioanele de luptă NATO au interceptat săptămâna trecută de șapte ori aeronave rusești care încălcau spațiul aerian

Partenerii noștri