Live

Rusia e din ce în ce mai incapabilă să își apere teritoriile. Frontierele din Asia sunt expuse și de asta s-ar putea profita (IRL)

Data actualizării: Data publicării:
Luptele continuă în zona Kursk Foto: Profimedia

Războiul Kremlinului împotriva Ucrainei contribuie la destabilizarea Rusiei însăși. Pierderea de către Moscova a controlului asupra unor părți din regiunea Kursk indică faptul că Rusia este din ce în ce mai incapabilă să își apere propriile teritorii, arată o analiză a Institutului Robert Lansing.

Pierderile semnificative ale Rusiei în Ucraina și redistribuirea forțelor din districtele militare estice și centrale au lăsat expuse frontierele Rusiei cu China și Asia Centrală.  Această vulnerabilitate ar putea fi exploatată de diverși actori regionali.

Deplasarea acțiunilor militare pe teritoriul Rusiei conduce la mai multe concluzii:

- Nivelul ridicat de corupție și conflictele interne din eșaloanele superioare ale armatei ruse o fac ineficientă. Potrivit surselor noastre, generalul-locotenent Esedulla Abachev, comandantul adjunct al districtului militar Leningrad, l-a avertizat pe șeful Statului Major Valeri Gerasimov cu privire la o posibilă incursiune în regiunea Kursk. Cu toate acestea, Gerasimov a ignorat avertismentele, respingându-le drept o operațiune de dezinformare a inamicului. Acest lucru sugerează o lipsă de încredere în cadrul conducerii Statului Major față de propriile servicii de informații militare. În plus, există informații conform cărora secțiunea de frontieră a regiunii Kursk în care a avut loc incursiunea fusese deminată de forțele ruse.

În timp ce Kremlinul a acuzat Ucraina de incursiune, oficialii ucraineni nu au confirmat nicio operațiune militară în regiunea Kursk din Rusia. Reacțiile SUA sugerează, de asemenea, că Kievul nu a coordonat nicio operațiune pe teritoriul rus cu Washingtonul, ceea ce este puțin probabil având în vedere dependența Ucrainei de ajutorul militar occidental.

- Există posibilitatea ca Moscova să aibă un interes în situația care se desfășoară în regiune. Evaluarea noastră indică faptul că Kremlinul a decis să exploateze situația din regiunea Kursk pentru a desfășura o operațiune psihologică menită să învinuiască SUA și aliații săi pentru implicarea în conflictul de pe teritoriul rus. De exemplu, Adalbi Shkhagoshev, membru al Comitetului de securitate al Dumei de Stat, a susținut că ofensiva forțelor armate ucrainene din regiunea Kursk a fost planificată în coordonare cu serviciile secrete britanice. "Marea Britanie a fost implicată în toate aceste ieșiri. Engleza a fost auzită", a spus el. Astfel, Moscova continuă să promoveze povestea confruntării cu Occidentul și probabil va folosi situația din regiunea Kursk pentru a escalada și mai mult acest conflict.

- Situația din regiunea Kursk ar putea oferi Kremlinului ocazia de a intensifica eforturile de mobilizare, care au fost combătute de experții din Consiliul de Securitate al Rusiei. Acest lucru ar putea implica provocări și scene înscenate pentru a compensa daunele de reputație pe care Rusia le-a suferit în urma crimelor de război din Bucha și Irpin.

De asemenea, este probabil ca Kremlinul să reducă presiunea asupra conducerii militare în ceea ce privește anchetele de corupție din cadrul forțelor armate și al Ministerului Apărării.

- Acuzațiile potrivit cărora Ucraina intenționează să preia centrala nucleară Kursk se aliniază intereselor Rusiei de a devia presiunea internațională - în special din partea ONU - cu privire la capturarea și încălcarea standardelor de siguranță la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina.

Cine este RL Institute

Robert Lansing a fost un avocat și diplomat american care a ocupat funcția de consilier al Departamentului de Stat la izbucnirea Primului Război Mondial, iar apoi pe cea de secretar de stat al Statelor Unite în timpul președintelui Woodrow Wilson între 1915 și 1920. Democrat conservator pro-business, a fost un susținător puternic al democrației și al rolului Statelor Unite în stabilirea dreptului internațional. A fost un dușman declarat al autocrației germane și al bolșevismului rus.

Institutul care îi poartă numele promovează o înțelegere în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice, a afacerilor politice și diplomatice prin cercetare fiabilă, analiză de încredere și educație inovatoare. "Ne-am angajat să îmbunătățim capacitatea euro-atlantică de a contracara operațiunile hibride și de a răspunde amenințărilor emergente pentru a atinge obiectivele strategice. Robert Lansing Institute for Global Threats and democracies Studies este o organizație nepartizană și non-profit de cercetare a politicilor publice. Înțelegerea noastră a geopoliticii este că aceasta transpune lecțiile trase din istorie și geografie în instrumente operaționale", scrie RL Institute în prezentarea sa.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Echipamentele celor 36 de echipe din Champions League, de la cel mai frumos la cel mai urât! Liderul-surpriză

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pierderile militare combinate ale Ucrainei și Rusiei au ajuns la 1 milion de persoane (Wall Street Journal)

Prizonier de război ucrainean executat cu o sabie de soldații ruși. „Pentru Kursk”

Rușii susțin că au doborât în aceeași zi două Su-27 și un MiG-29 ale ucrainenilor

Kremlinul continuă să amenințe cu un război nuclear, deși doar 7% din arsenalul său ar fi operațional. Totuși, ceva s-a schimbat

Partenerii noștri