Live

Rusia donează mii de arme guvernului Republicii Centrafricane. Ce câştigă Vladimir Putin din această afacere

Data actualizării: Data publicării:
Militar al armatei Republicii Centrafricane ţine un automat Kalaşnikov. Foto: Profimedia Images

Rusia a livrat cu titlu gratuit un nou transport de arme destinat guvernului Republicii Centrafricane, a informat ambasadorul rus din Bangui. Transportul a constat din 5.000 de arme de infanterie şi a reprezentat a treia astfel de donaţie pe care Moscova a acordat-o în ultimii 3 ani acestei ţări africane bogate în resurse minerale şi aflate în mijlocul unui sângeros război civil, informează Moscow Times.

„Este vorba de arme de asalt, mitraliere, puşti cu lunetă, pistoale, aruncătoare de grenade, grenade şi muniţii”, a declarat ambasadorul rus Vladimir Titorenko.

Moscova a mai donat sute de arme de infanterie în 2019, precum şi alte 10 transportoare de trupe BRDM-2 oferite drept „cadou”, anul trecut.

În 2017, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o misiune de antrenament a Rusiei, precum şi trimiterea de arme către guvernul local. Conform lui Titorenko, transporturile mici de armament nu necesită aprobări speciale ci doar o notificare prealabilă.

Din anul 2018, Rusia sprijină deschis regimul preşedintelui centrafrican Fustin Archange Touadera care controlează în prezent o treime din teritoriul ţării.

Nelipsiţii mercenari Wagner - falanga noului imperiu colonial rus în Africa 

Prezenţa militară a Rusiei în Republica Centrafricană e asigurată cu ajutorul aşa-numitei armate private a lui Vladimir Putin, care e alcătuită din deja celebrii mercenari ai grupului Wagner, organizat de Evgheni Prigojin, cunoscut şi sub numele „bucătarul lui Putin”.

Mercenarii Wagner instruiesc forţele guvernamentale centrafricane în baza unui acord bilateral semnat între cele două ţări.

Sute de astfel de mercenari au jucat, în decembrie 2020, un rol important în oprirea unei ofensive a forţelor rebele care se îndreptau spre capitala Bangui, înaintea alegerilor prezidenţiale.

Mercenarii ruşi au fost acuzaţi de execuţii sumare, torturi şi violenţe sexuale comise în Republica Centrafricană în perioada decembrie 2020 - aprilie 2021.

În schimbul sprijinului militar, Vladimir Putin speră să obţină drepturi exclusive de explorare a zăcămintelor din subsolul Republicii Centrafricane. Aceasta este o schemă deja practicată în Mozambic şi care face parte din strategia mai largă a Moscovei de extindere a imperiului neo-colonial rus prin care oligarhii lui Putin iau cu asalt, cu ajutorul mercenarilor, statele africane eşuate sau măcinate de conflicte interne.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO David Popovici și-a cumpărat o mașină de trei ori mai scumpă decât cele primite de la Țiriac: ”Mi-am permis”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Putin a pierdut un avantaj cheie după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, spune șeful diplomației ucrainene

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Liderul social-democraților germani vrea ca Scholz să-l sune mai des pe Putin, deși apelul din 2024 a fost criticat de Zelenski

Partenerii noștri