Live

Rusia ar putea distruge cablurile submarine de internet, avertizează comandantul forțelor NATO în Europa

Data publicării:

Comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, Curtis Scaparrotti, susține că navele și submarinele Rusiei „colcăie” în mările și oceanele lumii cu o misiune: aceea de provoca probleme la nivelul cablurilor subacvatice de internet care fac legătura între continente.

Nava Yantar

În prezent, peste 95% din traficul comunicațiilor internaționale circulă prin cabluri submarine cu fibră optică.

Prin urmare, este lesne de imaginat ce s-ar putea întâmpla odată distrusă această enormă rețea intercontinentală. Un detaliu: zilnic, prin aceste cabluri – deținute majoritatea de companii private, de giganți precum Google sau Microsoft - au loc tranzacții fianciare de 10 trilioane de dolari, potrivit Business Insider.

„Marina rusă, în special segmentul submarinelor, desfășoară o activitate cum nu am mai văzut din anii 1980”, a subliniat recent oficialul NATO în Congresul Statelor Unite.

În privința informațiilor militare, tăierea unui asemenea cablu ar fi o lovitură strategică letală: comunicarea dintre oficialii de la Pentagon și trupele americane care luptă în Orientul Mijlociu ar fi brusc întreruptă.

Comandantul Curtis Scaparrotti nu a precizat însă în ce zonă a lumii este în special concentrată activitatea navală rusească.

Rusia „își face temele și, în cazul unei crize sau a unui conflict militar, ar putea să ne facă probleme de felul acesta”, a afirmat Michael Kofman, expert în armata rusă al organizației CNA Corp.

CITIȚI ȘI: Rusia anunță exerciții de tragere cu rachete în Marea Baltică, periculos de aproape de granițele Suediei și Letoniei

Însă nu flota militară a Rusiei reprezintă principala amenințare, ci Directoratul rusesc de Cercetare Marină, spun oficialii NATO, conform CBS News.

Sub aparența unor activități științifice neutre sau a misiunilor de salvare, navele și dronele submarine ale Rusiei derulează și alt soi de activități.

Un exemplu este nava rusească de cercetări submarine Yantar. Nimic din estetica modestă a acestui vas de oceanografie nu trădează reputația pe care o are în lumea serviciilor secrete. Yantar este una dintre navele de spionaj cele mai sofisticate ale Rusiei.

Recent, Yantar a participat la operațiunile de căutare a epavei submarinului argentinian ARA San Juan, conducând cercetările.

Chiar publicația oficială a Dumei de Stat, Parlamentskaya Gazeta, glorifica într-un articol de anul trecut echipamentele de pe navă capabile să se „conecteze la cabluri de comunicare supersecrete”, subliniind că Yantar avusese în 2015 o misiune de colectare de informații legate de senzori militari subacvatici din aperele teritoriale ale SUA, în Kings Bay, statul Georgia.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Documente militare secrete dezvăluie sute de ținte pe care Rusia plănuiește să le distrugă în caz de război cu Japonia și Coreea de Sud

Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială (Politico)

Zaharova acuză autoritățile de la Chișinău că vor să integreze R. Moldova în România, ca să ajungă în NATO: Ar duce la consecințe grave

Partenerii noștri