Rusia ar putea ataca centrele de aprovizionare cu arme din Polonia - senator american
Senatorul american Marco Rubio a declarat pentru CNN că dacă Putin înțelege că poate pierde războiul din cauza livrărilor occidentale de arme către Ucraina, ar putea da ordinul ca armata rusă să lovească centrele logistice „de unde vin aceste provizii”, inclusiv centrele din Polonia, scrie The Kyiv Independent.
Marco Rubio, care este membru al Comisiei de Relații Externe a Senatului SUA, a declarat că Vladimir Putin are două opțiuni: să stabilească linii defensive sau să se retragă și să piardă teritoriul.
Rubio a spus că este „foarte posibil” ca Putin să lovească punctele de distribuție din care pleacă către Ucraina proviziile de război acordate de SUA și de aliații săi, inclusiv puncte care se află în interiorul Poloniei.
Senatorul a recunoscut amenințarea nucleară, dar a spus că majoritatea îngrijorărilor sunt legate de „un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO, de exemplu, care vizează aeroportul din Polonia sau alt punct de distribuție”.
„NATO va trebui să răspundă”, a spus Rubio. „Cum va răspunde, cred că o mare parte va depinde de natura atacului și de amploarea și amploarea acestuia”, a adăugat acesta.
„Cu siguranță, riscul este probabil mai mare astăzi decât în urmă cu o lună”, a spus Rubio în legătură cu posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei, prezicând că probabil Rusia va face un pas intermediar.
„El (Putin- n.red.) poate lovi unul dintre aceste puncte logistice. Și acel punct logistic poate să nu fie în interiorul... Ucrainei”, a mai declarat senatorul republican.
Separat, fostul director al CIA, David Petraeus, a declarat duminică că SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina și ar scufunda flota rusă din Marea Neagră dacă Vladimir Putin va folosi arme nucleare.
Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar aduce SUA și NATO în război, Petreaus a spus că nu ar fi o situație care să declanșeze articolul 5 al Alianței, care cere o apărare colectivă. Asta pentru că Ucraina nu face parte din NATO. Cu toate acestea, Petreaus a recunoscut că probabilitatea ca radiațiile să se extindă în țările NATO ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru NATO, ceea ce ar putea declanșa Articolul 5.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News