Live

Rusia a câștigat cu peste 2,5 trilioane de ruble mai mult din petrol și gaz, în anul în care Putin a pornit războiul din Ucraina

Data publicării:

Rusia a încasat în 2022, din vânzarea petrolului și gazului, cu peste 2,5 trilioane de ruble mai mult decât în 2021.  Creșterea de peste 28%, adică circa 36,5 miliarde de dolari, a fost prezentată de ministrul energiei de la Moscova în ultima ședință de guvern, conform RiaNovosti.

Oficialul rus a vorbit și despre creșterea cantității de țiței extrase din zăcămintele Moscovei: „Comparativ cu anul 2021 s-a reușit extragerea cu 10 milioane de tone mai mult, iar exportul a înregistrat o creștere de 7 procente”.

Ministrul a ținut să sublinieze că aceste rezultate au fost obținute în ciuda sancțiunilor și acțiunilor „țărilor neprietenoase”. 

Vânzarea produselor petroliere aduce Rusiei o bună parte din bugetul național. După declanșarea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a încercat să-și reducă dependența de fosilii ruși și să găsească surse alternative. Chiar dacă în primele luni de la invazia rusă, veniturile obținute din vânzarea gazului și petrolului s-au dublat, odată cu impunerea sancțiunilor UE, Rusia a pierdut o bună parte din banii veniți de la clienții tradiționali. 

În încercarea de a opri alimentarea mașinăriei de război a Federației Ruse, UE s-a orientat către alte piețe pentru a-și garanta securitatea energetică, mai mult, a impus sancțiuni care vizează piața petrolieră a Rusiei. În ultimul set de măsuri, oficialii europeni, au decis plafonarea prețului petrolului livrat de rusia la 60 de dolari pe baril. 

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Atacuri ruseşti asupra unor substaţii ale centralelor nucleare. „Riscul unor accidente este incredibil de mare”

Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Partenerii noștri