Live

România a cerut ca Turcia să fie oprită printr-un moratoriu să mai foreze în teritoriile maritime disputate. UE pregătește sancțiuni

Data actualizării: Data publicării:
Vas turcesc de foraj surprins în Marea Mediterana

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a propus, la Berlin, în cadrul discuțiilor purtate de miniștrii de externe ai UE pe tema conflictului dintre Grecia și Turcia pe marginea explorărilor din Mediterana, ca Turcia să înceteze operațiunile, urmând să fie instituit un moratoriu asupra explorărilor în zonele maritime aflate în dispută, se arată într-un comunicat al MAE. România și-a exprimat susținerea fermă față de Grecia, în contextul în care Turcia forează și în Marea Neagră, în apropierea perimetrului românesc Neptun, Erdogan anunțând găsirea celui mai mare zăcământ de gaze din istoria țării sale. 

”În cadrul discuțiilor referitoare la Turcia, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat îngrijorarea față de continuarea tensiunilor din Mediterana de Est și a făcut din nou apel la detensionare, calm și dialog direct între părțile implicate. A exprimat solidaritatea cu Grecia și Cipru, precum și sprijinul pentru eforturile în derulare la nivelul UE de dezescaladare și de relansare a dialogului cu Turcia. A afirmat că orice dispută privind delimitările maritime ar trebui soluționată exclusiv pe cale pașnică și în conformitate cu dreptul internațional. În acest context, ministrul de externe român a exprimat „deschiderea României de a împărtăși, atât cu Grecia, cât și cu Turcia, expertiza dobândită în problematica delimitărilor maritime, în urma procesului privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră de la Haga, în conformitate cu dreptul internațional aplicabil”.
Bogdan Aurescu a propus, totodată, ca prim pas spre dezescaladare, introducerea unui moratoriu asupra explorărilor în zonele în dispută din Mediterana de Est până la realizarea delimitărilor maritime în discuție fie prin negocieri, fie prin recurgerea la o instanță internațională, cum este Curtea Internațională de Justiție.
A reiterat în același timp necesitatea menținerii unui dialog cuprinzător al UE cu Ankara, având în vedere arealul extins de teme de interes comun, precum migrația, comerțul și lupta împotriva terorismului”, anunță MAE. 

UE: Va fi blocat accesul navelor turcești în porturile Uniunii

Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni împotriva Turciei care ar putea fi decise la Consiliul European din 24 septembrie, ca răspuns la diferendul între Atena şi Ankara privitor la Mediterana Orientală, a anunţat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează Reuters şi AFP.

Măsurile respective, menite să limiteze capacitatea Turciei de a face explorări pentru gaz natural în apele disputate, ar putea viza persoane, nave sau utilizarea porturilor europene, a menţionat Borrell. Uniunea Europeană se va concentra pe orice este legat de ''activităţi pe care le considerăm ilegale'', a adăugat el, după reuniunea informală a miniştrilor de externe europeni găzduită de Berlin, capitala ţării ce asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Josep Borrell, care a prezidat reuniunea, a afirmat că blocul comunitar este gata să sancţioneze navele turce şi să le blocheze accesul la porturile UE.

În plus, Uniunea Europeană ar putea impune sancţiuni contra economiei Turciei. ''Putem merge până la măsuri privitoare la activităţi sectoriale, unde economia turcă este legată de economia europeană'', a explicat demnitarul european.

Totuşi, Borrell şi ministrul de externe german Heiko Maas au precizat că Uniunea Europeană doreşte să ofere întâi o şansă dialogului pentru a detensiona relaţiile dintre Grecia şi Turcia. Doi diplomaţi europeni de rang înalt au declarat că miniştrii de externe au convenit să lase orice decizie privind eventualele sancţiuni la latitudinea liderilor statelor membre, care se reunesc în 24 septembrie.

Descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaz în estul Mării Mediterane a sporit apetitul ţărilor riverane şi a suscitat tensiuni între Ankara şi Atena, care îşi dispută unele zone maritime.

Ca un semn că situaţia este una tensionată, o navă greacă şi o navă turcă au intrat săptămâna trecută în coliziune într-o zonă revendicată de Grecia şi unde Turcia a desfăşurat nave de război, potrivit unei surse militare greceşti.

Temându-se că va fi exclusă de la împărţirea imenselor rezerve de gaze naturale din regiune, Turcia a desfăşurat astfel, pe 10 august, nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorarea Europei. Însoţit de nave militare, vasul turc Oruc Reis desfăşoară activitate de explorare în apropiere de insula Cipru. Agenţia de presă turcă Anadolu a anunţat că această activitate va continua până la 27 august. Grecia a respins posibilitatea de a discuta cu Turcia atât timp cât misiunea navei Oruc Reis continuă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru morți după ce un elicopter a intrat în clădirea unui spital, în Turcia

Cel puțin opt migranți și-au pierdut viața în largul coastelor Greciei. Ce s-a întâmplat cu nava în care se aflau aceștia

Vicepremierul italian Matteo Salvini riscă şase ani de închisoare. Ce acuzații îi aduc procurorii

Grecia îl va preda României pe Nati Meir, condamnat la 11 ani pentru corupție. Omul de afaceri a fost prins în Rhodos

Partenerii noștri