Live

Video&Foto România a ajutat în culise la eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza

Data actualizării: Data publicării:
Ambasadorul Israelului, Reuven Azar, la ceremonia dedicată încheierii mandatului în România. Foto- arhiva personală:Facebook

Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, își încheie mandatul. Discursul său diplomatic cu acest prilej, rostit în cadrul unui eveniment dedicat încheierii misiunii la București, a adus, surprinzător, și o dezvăluire. România a ajutat din culise la eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza.

Ambasadorul Azar nu a putut oferi detalii, ceea ce era de așteptat, date fiind circumstanțele. Israelul se află în plin război în Gaza contra grupării teroriste palestiniene Hamas, care la 7 octombrie 2023 a lansat un atac fără precedent asupra Israelului și a luat ostatici câteva sute de israelieni.

După mandatul din România va pleca în India

România şi Statul Israel au o relaţie unică, veche de 1.000 de ani, o legătură între popoare, a declarat, marţi, ambasadorul.

"Sunt multe lucruri pe care România le-a făcut şi pe care nu le putem spune, faptul că ne-a ajutat din culise la eliberarea ostaticilor. Vă mulţumesc şi pentru asta", a afirmat diplomatul israelian, al cărui următor mandat de ambasador va fi în India, scrie Agerpres.

De asemenea, acesta a arătat că anii mandatului său în România "au fost extraordinari".

"Un eveniment de rămas-bun este un paradox imens. Este un paradox enorm pentru că ajungi să reflectezi asupra lucrurilor importante de care te-ai ocupat şi dacă acestea sunt atât de importante, atunci de ce pleci? Această situaţie a atins culmea când mi-a spus soţia - suntem împreună de 36 de ani şi în 99 % din timp a avut dreptate, mi-a spus 'Nu pleca'. Aşa că ... de ce plecăm? Plecăm probabil pentru că sunt genul de persoană care nu se poate relaxa, mereu caut o nouă provocare. Dar, sincer, aceşti doi ani în România au fost extraordinari pentru noi, pentru că România şi Statul Israel au o relaţie unică. Este o relaţie de 1.000 de ani, este o legătură între popoare", a spus Azar.

Peste un milion de israelieni de origine română au marcat istoria Israelului

El a amintit că peste un milion de israelieni de origine română au marcat nu doar istoria Israelului, ci şi istoria României, în cultură, în arhitectură, în economie, în toate domeniile.

"Asta s-a văzut în relaţiile pe care le avem - în sănătate, în economie, în investiţii, în multe domenii", a spus ambasadorul.

Cooperarea dintre România și Israel

Reuven Azar a evidenţiat evoluţia proiectelor bilaterale, menţionând în context importurile de carne din România, mai multe fabrici israeliene din domeniul industriei de apărare care funcţionează în România, dar şi planurile de a avea următoarea companie unicorn în România.

Ambasadorul a amintit şi de cum a perceput reacţia românilor la atacurile Hamas din 7 octombrie.

"Aş vrea să îi mulţumesc premierului Marcel Ciolacu pentru gestul său de a fi primul şef de Guvern care a venit la Ierusalim după atacurile de pe 7 octombrie, alături de miniştrii Angel Tîlvăr şi Luminiţa Odobescu. Ne-aţi mişcat când l-am primit şi pe domnul Alfred Simonis, preşedintele Camerei Deputaţilor, când am văzut publicul român, media române care au relatat ce s-a întâmplat la 7 octombrie", a spus Reuven Azar.

Ambasadorul desemnat al Israelului în România este Lior Ben Dor, al cărui mandat va începe în luna august.

Au trecut nouă luni de la atacurile Hamas

Au trecut nouă luni de la atacurile din Israel comise de mișcarea teroristă palestiniană Hamas. Ambasada Israelului la București a postat un mesaj în care sunt pomenite numele tuturor cetățenilor răpiți de Hamas în acea zi de ”octombrie negru”, cu promisiunea statului israelian de a face totul pentru a-i aduce acasă pe cei rămași în viață. 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Prețuri exorbitante și telefoane interzise. Suedezii au publicat imagini din "camera secretă" în care a petrecut Mbappe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția SUA după uciderea lui Yahya Sinwar. Biden a vorbit cu Netanyahu: Sper ca războiul să se încheie curând

Netanyahu, mesaj pentru teroriștii Hamas după uciderea lui Yahya Sinwar: Cei care eliberează ostaticii vor fi cruțați

Rusia atenționează Israelul că un atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene „ar avea o evoluţie catastrofală”

Israelul anunță că l-a ucis pe Yahya Sinwar, liderul Hamas și creierul atacurilor sângeroase din 7 octombrie

Partenerii noștri