Live

Roaming mai ieftin între Republica Moldova și UE. De când se aplică măsura

Data publicării:
Tarifele la roaming între Republica Moldova şi Uniunea Europeană vor începe să scadă de la 1 ianuarie 2024. FOTO: Shutterstock

Tarifele la roaming între Republica Moldova şi Uniunea Europeană vor începe să scadă de la 1 ianuarie 2024, informează miercuri un comunicat al guvernului de la Chişinău, citat de Agerpres.

„Mă bucur să anunţ că ţara noastră şi Uniunea Europeană au semnat, astăzi (miercuri - n.r.), un Acord de liberalizare a roamingului. Asta înseamnă că, atunci când vom merge în ţările UE, vom putea vorbi cu familiile noastre rămase acasă, mai des şi mai ieftin”, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţei de presă comune cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

În acest sens, în cadrul unei ceremonii în format de videoconferinţă, cu participarea prim-ministrului Dorin Recean, a vicepremierului Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a viceprim-ministrului Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării, a comisarului european pentru Vecinătate şi Extindere, Oliver Varhelyi, şi a conducerii celor mai mari companii de telefonie mobilă din Europa şi Republica Moldova, a fost semnat un acord voluntar, precizează sursa citată.

Prim-ministrul Dorin Recean şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile conjugate depuse de oficialii europeni şi autorităţile de la Chişinău, dar şi pentru operatorii naţionali şi internaţionali care au făcut posibilă această realizare. Şeful Executivului de la Chişinău a subliniat faptul că reducerea tarifelor la roaming este un semnal puternic privind integrarea Republicii Moldova în spaţiul economic unic european.

Prim-ministrul spune că este un pas important în relațiile cu UE

„Visul nostru de a construi Europa acasă prinde contur. Mă bucur că operatorii din statele europene au răspuns apelului nostru şi putem marca, astfel, un pas important în relaţiile cu UE şi în procesul de avansare pe calea noastră de integrare europeană. Această realizare se înscrie în eforturile noastre de a construi instituţii care să corespundă standardelor europene şi ne apropie de realizarea dorinţei de a deveni stat membru al blocului comunitar. Vreau ca cetăţenii Republicii Moldova să se simtă acasă în orice colţ al Europei”, a remarcat prim-ministrul Dorin Recean, potrivit comunicatului citat.

Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, a vorbit despre beneficiile pe care le are semnarea acestui acord pentru cetăţenii Republicii Moldova.

„Reducerea tarifelor la roaming va avea numeroase avantaje pentru cetăţeni, pentru mediul de afaceri şi pentru diaspora. Sper că acest lucru va aduce Republica Moldova mai aproape de piaţa unică europeană. Vom continua să susţinem Moldova în procesul de digitalizare şi de conectare cu valorile şi spaţiul european. În aceste timpuri incerte, este crucial să menţinem securitatea, prosperitatea, pacea şi unitatea”, a adăugat comisarul Oliver Varhelyi.

Pe 6 aprilie 2023, Republica Moldova a adoptat Decizia de reglementare a tarifelor de terminare a apelurilor din UE către Republica Moldova şi de a aplica de la 1 ianuarie 2024 tarifele de apel aplicate la nivelul pieţei UE. Totodată, Republica Moldova şi România au semnat anterior un acord bilateral care a liberalizat tarifele de roaming, în beneficiul cetăţenilor, mai precizează în comunicat guvernul de la Chişinău.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

Operațiunea „Green pass”. Autoritățile verifică în ce condiții sunt cazați și lucrează muncitorii străini din afara UE

Republica Moldova a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Marea Britanie

Care este legătura dintre studii și nivelul de trai. Aproape o treime dintre locuitorii Uniunii Europene, fără școală, se simt săraci

Partenerii noștri