Live

Rivalitate pentru Marte. Tianwen-1, prima misiune exclusiv chinezească, a fost lansată cu succes

Data publicării:
Misiunea chineză Tianwen-1 cu destinația Marte a fost lansată cu succes Foto: Profimedia

China și-a lansat cu succes, joi, prima misiune independentă spre Marte, Tianwen-1, în plină perioadă de rivalitate diplomatică şi tehnologică cu SUA, transmite AFP, preluată de Agerpres Misiunea Tianwen-1 este foarte ambiţioasă, având drept obiective orbitarea Planetei Roşii şi asolizarea unui rover autonom.

Sonda Tianwen-1 a fost lansată de la centrul spaţial din Wenchang, de pe insula tropicală Hainan, din sudul țării, cu o rachetă Long March-5 şi va ajunge pe orbita Planetei Roşii în februarie 2021, după ce va străbate distanţa de la Pământ la Marte în aproximativ 7 luni. Tot cam atunci va ajunge și sonda Emiratelor Arabe Unite, al-Amal (Hope) lansată în urmă cu câteva zile. 

Distanţa dintre cele două planete variază, în funcţie de poziţia lor orbitală. Cea mai mică distanţă între Pământ şi Marte este de 55 de milioane de kilometri - distanţă similară ocolului Pământului de 1.400 de ori.

Abia după două sau trei luni de zbor pe orbita Marte, „roboțelul” Chinei cu șase roți va coborî să facă fotografii, analize de sol și de atmosferă. Dacă va reuși, Beijingul se așteaptă ca prestigiul său să crească. Misiunea a fost botezată „În căutarea adevărului ceresc”.

China a realizat deja o operaţiune similară pe Lună, unde a trimis, în 2013, un mic rover teleghidat pe roţi, numit „Iepurele de jad” şi apoi pe succesorul acestuia, în ianuarie 2019 (pe suprafaţa ascunsă a Lunii, o premieră mondială).

În ultimii ani, China face progrese rapide în spaţiu. Ţara investeşte miliarde de euro în programul său spaţial - lansează sateliţi, intenţionează să trimită oameni pe Lună, iar în luna mai a lansat o capsulă spaţială, fără echipaj uman, o misiune crucială pentru pregătirea trimiterii de astronauţi către viitoarea sa staţie spaţială, „Tiangong” („Palatul celest”). 

După ce a câștigat experiență cu doi mici roboți pe Lună, China speră să reușească din prima ceea ce Statele Unite au reușit de-a lungul mai multor decenii.

Citiți și: Confruntări SUA-Rusia în spațiu. Cum sunt „hărțuiți” sateliții spion americani de către sateliții „inspector” ai Moscovei

Statele Unite au trimis deja patru vehicule pentru explorare pe Marte şi urmează să-l lanseze la 30 iulie pe al cincilea, numit „Perseverance”. Acesta va ajunge la destinaţie tot în februarie 2021.

China a lansat cu succes primul ei satelit, Dongfanghong-1, în 1970, iar în 2013 a devenit a treia ţară din lume care a plasat un astronaut pe orbită cu ajutorul unei rachete proprii, după fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite. De atunci, ţara asiatică depune eforturi considerabile pentru a prinde din urmă Rusia şi Statele Unite în acest sector de activitate şi îşi doreşte să devină o putere spaţială majoră până în 2030.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri