Reuters: SUA pregătesc un nou ajutor militar în valoare de un miliard de dolari. Ar putea include rachete HIMARS
Următorul pachet de asistență de securitate pregătit de administrația Biden pentru Ucraina este așteptat să ajungă la o valoare de un miliard de dolari, unul dintre cele mai mari de până acum, și va include muniție pentru arme cu rază lungă și vehicule blindate de transport medical, au declarat vineri, pentru Reuters, trei surse informate cu privire la acest subiect.
Pachetul este așteptat să fie anunțat cel mai devreme luni și ar veni deasupra celor 8,8 miliarde de dolari de ajutor oferit de SUA Ucrainei de când a început invazia Rusiei pe 24 februarie.
Oficialii citați de Reuters au spus că președintele Joe Biden încă nu a semnat următorul pachet de asistență armată. Ei au atenționat că acest ajutor s-ar putea schimba ca valoare și conținut înainte să fie aprobat.
Însă, dacă este semnat în actuala formă, ar avea o valoare de un miliard de dolari și va include muniție pentru HIMARS, pentru sistemele de rachete sol-aer NASAMS și până la 50 de transportoare medicale blindate M113.
Noul pachet de asistență vine ca urmare a unei decizii recente a Pentagonului de a permite ucrainenilor să fie tratați medical la spitalul militar american de lângă baza aeriană Ramstein din Germania.
Lunea trecută, Pentagonul a anunțat un pachet separat de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de până la 550 de milioane de dolari, inclusiv muniție suplimentară pentru HIMARS.
Casa Albă a refuzat să comenteze noile informații.
Noul ajutor ar urma să fie finanțat prin mecanismul PDA în care președintele poate autoriza transferul de articole și servicii din stocurile SUA fără aprobarea Congresului în situație de urgență.
HIMARS joacă un rol cheie în duelul artileriei dintre Ucraina și Rusia care a fost descris ca fiind „de măcinare”, foarte puține mișcări fiind efectuate pe linia frontului în Donbas.
Până acum, SUA au trimis 16 HIMARS în Ucraina iar pe 1 iulie au promis să trimită două Sisteme Naționale Avansate de Rachete Sol-Aer (NASAMS).
Nu era însă clar dacă lansatoarele NASAMS, fabricate de compania americană Raytheon Technologies Corp și de Kongsberg din Norvegia, sunt deja în Ucraina, dacă muniția era pentru lansatoarele donate de altă țară sau dacă erau prepoziționate.
SUA s-au angajat anterior să trimită 200 de transportoare blindate pentru personal în Ucraina.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News