Live

Reuters: Sancțiunile occidentale au făcut ca grupul chinez de stat Sinopec să suspende discuțiile privind proiectele cu Rusia

Data publicării:
O benzinărie Sinopec din Beijing. Foto: Profimedia Images

Grupul chinez de stat Sinopec a suspendat discuţiile din Rusia privind o investiţie majoră în petrochimie şi o societate de comercializare a gazelor, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, autorităţile de la Beijing fiind prudente în urma înăspririi sancţiunilor occidentale, după invadarea Ucrainei în 24 februarie.

Decizia cele mai mari companii asiatice de rafinare de a opri o investiţie potenţială de o jumătate de miliard de dolari într-o uzină chimică pe gaze şi o societate care să comercializeze gaze ruseşti în China evidenţiază riscurile sancţiunilor, chiar dacă Beijingul este cel mai important partener diplomatic al Moscovei.

Oficial, China a criticat sancţiunile, insistând că va menţine relaţii economice şi comerciale normale cu Rusia, şi a refuzat să condamne acţiunile Moscovei în Ucraina, sau le numească o invazie.

Dar în spatele scenei, notează Reuters, guvernul de la Beijing este îngrijorat că firmele din China încalcă sancţiunile şi face presiuni asupra firmelor să analizeze cu atenţie investiţiile în Rusia - al doilea său furnizor de petrol şi al treilea de gaze.

După invadarea Ucrainei, trei giganţi energetici de stat din China - Sinopec , China National Petroleum Corp (CNPC) şi China National Offshore Oil Corp (CNOOC) - au evaluat impactul sancţiunilor asupra investiţiilor lor de miliarde de dolari în Rusia, susţin sursele.

Companiile au înfiinţat grupuri de lucru legate de problemele din Rusia şi lucrează la planuri de urgenţă,în cazul perturbării afacerilor sau al unor noi sancţiuni, transmite Agerpres.

Companiile petroliere globale, inclusiv Shell, BP şi Equinor, s-au angajat să iasă de pe piaţa rusă curând după invazie.

Una dintre surse a anunţat că Sinopec a suspendat discuţiile privind o investiţie de până la 500 milioane de dolari într-o nouă uzină chimică pe gaze în Rusia.

Planul era ca Sinopec să se alieze cu Sibur, cea mai mare companie rusă din domeniul petrochimiei, care urma să fie dezvoltat până în 2024. Sinopec a renunţat deoarece unul din acţionarii Sibur, Gennady Timchenko, era vizat de sancţiunile occidentale.

De asemenea, Sinopec a suspendat discuţiile cu producătorul rus de gaze Novatek privind o societate care să comercializeze gaze ruseşti în China, deoarece Sberbank, unul din acţionarii Novatek, este vizată de sancţiuni.

Citește și: Biden spune că l-a avertizat pe Xi Jinping că va pune în pericol relațiile economice ale Chinei cu Occidentul dacă ajută Rusia

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo, dezlănțuit! A rostit 3 nume și apoi a trecut la atac: "O spun aici, de față cu toată lumea"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski: nord-coreenii sunt executați de comandanți lor, ca sa nu pice prizonieri, rușii nu le acordă protecție. Ce spune Casa Albă

Slovacia spune că este pregătită să găzduiască negocieri de pace între Rusia şi Ucraina: „Un semnal pozitiv”

Pedeapsa cu moartea pentru bărbatul din China care a ucis 35 de persoane cu mașina. Faptele sale, ascunse inițial de autorități

Un american a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Rusia. FSB susține că a divulgat secrete biotehnologice

Partenerii noștri