Live

Reuters: Olaf Scholz a refuzat doctorul lui Putin pentru testul COVID

Data actualizării: Data publicării:
Cancelarul Scholz a ajuns marți la Moscova într-o misiune cu mize mari de a preveni războiul, pe care presa a descris-o drept „probabil ultima şansă pentru pace”. Foto: Profimedia Images

Un medic de la ambasada Germaniei la Moscova i-a efectuat un test pentru coronavirus cancelarului Olaf Scholz la sosirea acestuia în Rusia, a declarat o sursă guvernamentală germană, înaintea întâlnirii dintre cancelarul german și președintele rus Vladimir Putin, scrie Reuters.

Testul RT-PCR a fost efectuat la bordul avionului care a aterizat la Moscova, Scholz refuzând serviciile puse la dispoziție de Kremlin. În schimb, au fost invitaţi să fie prezenţi la test şi oficiali ruşi din sectorul medical, au indicat surse din delegaţia germană.

Asemănător a procedat președintele francez Emmanuel Macron, care a refuzat săptămâna trecută o solicitare a Kremlinului de a face un test rusesc pentru COVID-19 înainte de întâlnirea oficială de peste cinci ore cu Vladimir Putin. 

Rușii i-ar fi dat două opțiuni lui Macron: ori face un test anti-Covid produs în Rusia, ori se supune regulilor de distanțare socială față de Putin. Președintele Franței, care făcuse deja mai multe teste de depistare a coronavirusului înainte de întâlnirea cu Putin, a ales a doua opțiune.

„Știam foarte bine că asta însemna că nu vor putea da mâna și că vor sta la acea masă lungă. Dar nu puteam să acceptăm ca [rușii] să pună mâna pe ADN-ul președintelui [francez]”, a spus una dintre surse pentru Reuters.

„Probabil ultima şansă pentru pace” 

Cancelarul Scholz a ajuns marți la Moscova într-o misiune cu mize mari de a preveni războiul, pe care Deutsche Welle a descris-o drept „probabil ultima şansă pentru pace”. 

Înainte de deplasarea de la Kiev și Moscova, șeful guvernului federal de la Berlin a scris luni pe Twitter un mesaj dur la adresa Rusiei. 

„Aşteptăm din partea Moscovei semne imediate ale dezescaladării”, a scris Scholz, apreciind că „o nouă agresiune militară ar avea consecinţe grele pentru Rusia„ şi calificând situaţia drept „extrem de gravă”. 

Mizele turneului diplomatic al lui Scholz ar putea fi uriașe. Deplasarea lui Olaf Scholz la Moscova este „probabil ultima şansă” pentru a obţine pacea, a declarat duminică seară ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, la postul german Bild TV, conform Agerpres. 

Germania, cel mai mare partener comercial al Rusiei din Europa a avertizat luni Moscova asupra unor sancțiuni de mare amploare dacă Rusia atacă Ucraina.

Olaf Scholz a declarat reporterilor, direct de la Kiev, că nu există „nicio justificare rezonabilă” pentru consolidarea armatei ruse la granițele Ucrainei și a cerut Moscovei „să accepte ofertele existente de dialog”. De asemenea, cancelarul german a susținut că este „hotărât” să mențină ajutorul Ucrainei pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia, potrivit The Guardian

Scholz a mai transmis reporterilor că „nicio țară din lume” nu a oferit Ucrainei mai multă asistență economică în ultimii opt ani decât Germania, invocând ajutorul de peste 2 miliarde de dolari, despre care spune că a făcut Kievul „mai rezistent și mai independent împotriva influenței străine”. „Pot să vă asigur că suntem hotărâți să continuăm acest sprijin”, a spus el după discuțiile cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cooperarea ruso-germană în domeniul energetic este prioritară

Cooperarea ruso-germană în domeniul energetic este o prioritate pentru Moscova, care consideră Berlinul ca fiind unul dintre principalii săi parteneri, i-a transmis președintele Vladimir Putin cancelarului Germaniei Olaf Scholz înaintea discuțiilor de la Kremlin. 

Liderul de la Kremlin a mai spus că Rusia, în calitate de exportator de gaze naturale, este un furnizor de energie de încredere, potrivit Reuters.

Din nefericire, vom dedica o parte semnificativă a discuției de astăzi problemelor legate de situației din Europa și securitate”, a mai subliniat Putin, citat de BBC News.

Olaf Scholz a sosit marți la Moscova, iar cu puțin timp înainte de aterizarea sa, ministerul rus al apărării a anunțat retragerea parțială a trupelor de la granița cu Ucraina, într-o încercare de dezamorsare a situației. 

De menționat că poziția de negociere a lui Olaf Scholz, aflat la începutul mandatului, a fost una delicată, în condițiile în care mai mulți comentatori au pus sub semnul întrebării solidaritatea Berlinului față de Ucraina și aliați din cauza gazoductului Nord Stream 2.

Citește și: Duma de la Moscova îi cere lui Putin recunoașterea „imediată” a independenței republicilor separatiste din estul Ucrainei

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”O isterică și-a părăsit soțul după ce l-a stors de bani”. I-a cerut divorțul după 19 ani de căsătorie: ”Așa va rămâne”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bugetul Ucrainei pentru 2025 include 1,3 miliarde de dolari doar pentru producția de arme. Practic, războiul ocupă peste 26% din PIB

Imagini cu pregătirea unei rachete nucleare R-30 Bulava de către ruși au fost realizate din satelit

George Simion, acuzat că s-a întâlnit cu ofițeri ai serviciilor secrete rusești. Cum se apără candidatul AUR

O nouă provocare pentru armata Ucrainei: Rusia pregătește un asalt masiv pe frontul de sud, în regiunea Zaporojie

Partenerii noștri