Live

Reuters: Ayatollahul Khamenei îl avertizase pe liderul Hezbollah să părăsească Libanul, cu câteva zile înainte ca acesta să fie ucis

Data actualizării: Data publicării:
Ayatollahul iranian Ali Khamenei. Foto: Profimedia Images

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, l-a avertizat pe liderul Hezbollah, Syyed Hassan Nasrallah, să părăsească Libanul cu câteva zile înainte ca acesta să fie ucis într-un atac israelian, iar acum este foarte îngrijorat de infiltrarea israeliană la nivel înalt guvernamental la Teheran, au declarat trei surse iraniene, citate în exclusivitate de Reuters. Imediat după atacul asupra pagerelor capcană ale Hezbollah din 17 septembrie, Khamenei a trimis un mesaj cu un emisar pentru a-l ruga pe secretarul general al Hezbollah să plece din Liban în Iran, citând rapoarte ale serviciilor de informații care sugerau că Israelul avea agenți în cadrul Hezbollah și plănuia să îl ucidă, a declarat pentru Reuters una dintre surse, un înalt oficial iranian.

Mesagerul, a declarat oficialul, a fost un comandant de rang înalt al Gardienilor Revoluției Iraniene, generalul de brigadă Abbas Nilforoushan, care se afla cu Nasrallah în buncărul său atunci când acesta a fost lovit de bombele israeliene și a fost, de asemenea, ucis.

Khamenei, care a rămas de sâmbătă într-o locație securizată din Iran, a ordonat personal ca marți o salvă de aproximativ 200 de rachete să fie lansată asupra Israelului, a declarat un oficial iranian de rang înalt. Atacul a fost o măsură de represalii pentru moartea lui Nasrallah și a lui Nilforoushan, au declarat Gardienii Revoluției.

Declarația a menționat, de asemenea, uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh în luna iulie la Teheran și atacurile Israelului asupra Libanului. Israelul nu a revendicat moartea lui Haniyeh.

Israelul a început marți ceea ce a catalogat drept o incursiune terestră „limitată” împotriva Hezbollah în sudul Libanului.

Asasinarea lui Nasrallah a avut loc după două săptămâni de lovituri israeliene precise care au distrus depozite de arme, au eliminat jumătate din consiliul de conducere al Hezbollah și au decimat comandanții militari importanți.

Temerile Iranului cu privire la siguranța lui Khamenei și pierderea încrederii, atât în cadrul Hezbollah, cât și în cadrul instituției iraniene și între acestea, au apărut în conversațiile cu zece surse Reuters care au contribuit la redactarea acestui articol despre ayatollahul iranian, care au descris o situație care ar putea complica funcționarea eficientă a alianței iraniene Axa rezistenței, formată din grupuri armate neregulate anti-Israel, scrie agenția de presă.

În doliu după Nasrallah

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, s-a întâlnit miercuri cu un grup de elită la Teheran. El a dat vina pentru tensiunile și războaiele regionale pe „SUA și unele țări europene” care „pretind în mod fals că aduc pace și liniște în regiune”.

El a spus că acestea trebuie să „dispară” din regiune, astfel încât țările din regiune să poată trăi în pace.

El a mai spus că este „în doliu” după moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, dar nu și-a amânat întâlnirea cu elitele, deoarece doliul Iranului este o forță „revigorantă și motrice”.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avioanele britanice erau gata să intervină când Iranul a lansat rachete spre Israel, dar nu a fost nevoie, spune ministrul Apărăriii

Analiză Washington Post: Loviturile israeliene din Liban, cele mai intense și mai ucigătoare din ultimii 20 de ani

Furie în SUA după ce Trump a ridiculizat 109 de militari americani răniți într-un atac iranian. „Ce, i-a durut capul?”

Reacția șefului ONU, Antonio Guterres, după ce Israelul l-a declarat persona non grata

Partenerii noștri