Live

Retragerea din Vuhledar, descrisă de un militar ucrainean. „A fost o tragedie. Răniții au fost evacuați în condiții extrem de dificile”

Data actualizării: Data publicării:
La 2 octombrie, Grupul strategic operațional Hortiția a raportat că apărătorii ucraineni s-au retras din orașul Vuhledar, devastat de război. Foto: Profimedia

Brigada 72 Mecanizată a Forțelor Armate ale Ucrainei afirmă că evacuarea soldaților lor răniți din orașul Vuhledar a fost dificilă, dar retragerea din oraș a permis minimizarea pierderilor, scrie publicația ucraineană Ukrainska Pravda.

„A fost o tragedie: răniții au fost evacuați în condiții extrem de dificile, deoarece inamicul a presat din flancuri, complicând semnificativ logistica”, povestește Arsenii Prilipka, ofițer de presă al Brigăzii 72 Mecanizate.

„Primul pas făcut a fost îndepărtarea personalului nostru din Vuhledar care se aflau pe pozițiile lor din dreapta și din stânga acestuia. Răniții au fost primii evacuați. Desigur, acesta este războiul. Este imposibil să nu avem pierderi. Ar fi fost dificil să menținem orașul cu unitățile pe care le avem și am fi suferit mai multe pierderi, dacă mai stăteam”.

Întrebat cum a fost luată decizia de a părăsi Vuhledar, ofițerul de presă a răspuns că totul se face la ordin, dar depinde și de circumstanțe. De asemenea, el a răspuns și criticilor privind momentul în care au fost emise directivele și alegerea de a părăsi orașul.

„Suntem în armată și totul se face conform ordinelor și comenzilor, în conformitate cu ierarhia, și comanda superioară, care este deja la curent cu situația, ia măsuri. În cele din urmă, comandantul brigăzii ia o decizie. Ce unități se retrag și în ce mod – asta depinde de scenariul de luptă.  Este evident că inamicul nu va aștepta până când vom fi conceput cele mai bune căi de evacuare. Ei lovesc continuu, controlează și complică logistica, astfel încât o decizie este luată chiar pe câmpul de luptă, ca să spunem așa... Este foarte ușor să comentezi și să dai vina pe comandament atunci când nu ești la postul de comandă”, a continuat acesta.

La 2 octombrie, Grupul strategic operațional Hortiția a raportat că apărătorii ucraineni s-au retras din orașul Vuhledar, devastat de război, din regiunea Donețk, pentru a păstra personalul și echipamentele.

Citește și: Rușii au cucerit orașul strategic Vuhledar. Cât de importantă este pentru Putin reușita armatei sale

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

15 milioane de dolari și 130.000 de moldoveni. Schema prin care Rusia încearcă să schimbe soarta alegerilor din Republica Moldova

Ucraina anunță distrugerea unui radar rusesc Nebo-M extrem de scump, cu ajutorul rachetelor ATACMS. Rusia rămâne cu doar 10 sisteme

Atac rusesc cu zeci de drone asupra Ucrainei. Kievul susține că a doborât 78 dintre ele

Elicopter privat reţinut în Rusia după ce a pus în pericol un stol de păsări rare

Partenerii noștri