Live

Relaţiile UE - China, legate de atitudinea Beijingului faţă de „războiul lui Putin” în Ucraina. Von der Leyen: „Trebuie să fim sinceri”

Data publicării:
Usrula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. Foto: Profimedia

Viitorul relaţiilor între Uniunea Europeană şi China depinde în mare parte de atitudinea Beijingului faţă de „războiul lui Putin” în Ucraina, a avertizat joi șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care urmează să facă o vizită în China.

„Trebuie să fim sinceri: maniera în care China va continua să reacţioneze faţă de războiul lui Putin va fi un factor determinant al relaţiilor între UE şi China”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Ursula von der Leyen urmează să se deplaseze la Beijing săptămâna viitoare, împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Departe de a fi deranjat de invazia atroce şi ilegală a Ucrainei, preşedintele Xi menţine prietenia «fără limite» cu Rusia lui Putin”, a subliniat Ursula von der Leyen în faţa reprezentanţilor unor centre de reflecţie la Bruxelles.

„China are datoria de a juca un rol constructiv în încurajarea unei păci juste. Dar această pace nu poate fi justă decât dacă ea este fondată pe respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a adăugat ea.

„Orice plan de pace care ar consacra anexările ruse pur şi simplu nu este viabil”, a spus ea.

Evocând la modul mai amplu viitorul relaţiilor UE-China, Ursula von der Leyen a reafirmat că nu este „nici viabil, nici în interesul Europei” să „se distanţeze” de Beijing.

„Relaţiile noastre nu sunt nici negre, nici albe, şi nici răspunsul nostru nu poate fi. De aceea trebuie să ne concentrăm asupra reducerii riscurilor şi nu asupra distanţării”, a insistat ea.

Şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, se află în prezent la Beijing. El este al doilea lider al unui stat UE care se deplasează în China de la declanşarea pandemiei de COVID-19 în urmă cu peste trei ani, după cancelarul german Olaf Scholz în noiembrie.

Preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat săptămâna trecută o vizită în mare pompă la Moscova.

China, care nu a denunţat niciodată invazia rusă din Ucraina, a propus în februarie un „plan de pace” pentru a pune capăt războiului, care durează de peste un an, dar SUA şi Europa rămân sceptice în privinţa capacităţii Beijingului de a juca rolul de mediator.

Washingtonul a avertizat de altfel China împotriva tentaţiei de a livra arme Moscovei.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Diferență de la cer la pământ! Cum au lăsat kosovarii vestiarul pe Arena Națională, după scandalul de proporții

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Producătorii chinezi de automobile evită plata taxelor vamale prin asocierea cu cei europeni

WSJ: SUA au la dispoziție doi ani să prevină Al Treilea Război Mondial. Provocare uriașă pentru Pentagon

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană reduce masiv estimarea privind avansul economiei românești. Avertizarea privind deficitul bugetar pentru 2024 și 2025

Partenerii noștri