Live

Reacția Kremlinului la reuniunea NATO din Germania: „Se dezvoltă o spirală ascendentă”. Ce spune Rusia despre înarmarea Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Kremlinul susține că tancurile furnizate de ţările occidentale Ucrainei nu vor schimba cursul războiului şi că Occidentul o să regrete că „a întreţinut iluzia” că Ucraina ar putea câştiga pe câmpul de luptă. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov acuză NATO că vrea să se implice „din ce în ce mai mult” în acest război.

„Am spus în mod repetat că astfel de livrări (de tancuri grele către Ucraina - n.r.) nu vor schimba fundamental nimic, dar vor adăuga noi probleme pentru Ucraina şi poporul ucrainean”, le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a vorbit despre sarcinile legate de „întreţinerea” şi „reparaţia” echipamentelor deteriorate.

„Nu trebuie exagerată importanţa livrării unor astfel de arme şi nici capacitatea lor de a schimba ceva (...). Nu vor schimba nimic în ceea ce priveşte progresul părţii ruse către îndeplinirea obiectivelor sale”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Peskov acuză ţările occidentale că „întreţin iluzia” unei posibile victorii militare a Kievului.

Întrebat dacă furnizarea de arme tot mai avansate către Ucraina însemna că acest conflict escaladează, el a răspuns: „Aveţi perfectă dreptate, într-adevăr se dezvoltă într-o spirală ascendentă. Vedem o creştere indirectă şi uneori directă a implicării ţărilor NATO în acest conflict (...), auzim declaraţii, vedem că primează din ce în ce mai mult dorinţa de a se implica”.

„Vedem un devotament în a întreţine dramatic iluzia că Ucraina poate reuşi pe câmpul de luptă. Aceasta este o amăgire dramatică din partea comunităţii occidentale, ce va fi o cauză de a regreta, suntem siguri de asta”, a subliniat el.

Condițiile Rusiei

Peskov a mai spus că modalitatea de a preveni escaladarea ulterioară este să se ţină seama de preocupările strategice pe care Rusia le-a exprimat spre sfârşitul anului 2021, cu câteva săptămâni înainte de a-şi trimite forţele armate în Ucraina.

Aceste remarci intervin în timp ce reprezentanţii ţărilor care sprijină militar Ucraina se întâlnesc vineri în Germania pentru a discuta despre noi livrări, într-un moment în care Kievul cere arme grele.

Rusia susţine că a trebuit să acţioneze pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă în estul Ucrainei de persecuţie şi pentru a preveni ca Occidentul agresiv să se folosească de Ucraina pentru a ameninţa Rusia. Kievul şi ţările occidentale spun că acestea sunt pretexte fără temei pentru o acaparare de teritorii în stil imperial, aminteşte Reuters.

Printre altele, Peskov a apreciat că relaţiile dintre Moscova şi Washington au atins acum „cel mai scăzut nivel istoric”, la jumătatea mandatului preşedintelui american Joe Biden, adăugând că el nu vede nicio „speranţă de ameliorare în viitorul apropiat”.

Deja afectate, relaţiile dintre SUA şi Rusia au devenit şi mai tensionate în ultimul an de când Rusia şi-a trimis forţele armate în Ucraina şi ţările occidentale au răspuns cu un baraj de sancţiuni economice şi prin aprovizionarea Ucrainei cu arme.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri