Live

Reacția Kremlinului după alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Rusia a denunţat marţi alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, pe care le-a calificat drept incorecte pentru că, potrivit Kremlinului, a exclus sute de mii de moldoveni care locuiesc în Rusia, în timp ce moldovenilor care locuiesc în Occident li s-a oferit oportunitatea de a-şi exercita votul, informează Reuters, potrivit Agerpres. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, chiar majoritatea celor care locuiesc în Republica Moldova au votat împotriva Maiei Sandu care a fost realeasă preşedinte duminică, iar aceasta face ca legitimitatea ei să fie una contestată.

„Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte", a declarat Peskov. „În ceea ce o priveşte pe doamna Maia Sandu, ea nu este, în opinia noastră, preşedintele ţării ei, pentru că chiar în ţară majoritatea populaţiei nu a votat pentru ea şi vorbim despre o societate foarte, foarte divizată. Contradicţiile vor continua în mod cert", a afirmat el.

Peskov a mai declarat că actuala conducere de la Chişinău nu manifestă interes pentru cultivarea unor bune relaţii cu Rusia, în timp ce opoziţia din Republica Moldova este supusă unui atac, opozanţii fiind arestaţi sau percheziţionaţi.

Citește și: Partidul Socialiştilor din Republica Moldova nu recunoaște votul din diaspora: „Stoianoglo, preşedintele poporului din Moldova”

„Cele mai nedemocratice” alegeri

Luni, Ministerul rus de Externe a declarat că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, câştigate duminică în al doilea tur de scrutin de proeuropeana Maia Sandu, au fost „cele mai nedemocratice" din istoria postsovietică a ţării.

„Pentru diaspora moldovenească din ţara noastră, al cărei număr este estimat la 500.000, au fost deschise doar două secţii de votare, la fel ca în primul tur, în timp ce în Europa de Vest şi America de Nord, unde trăiesc şi aproximativ 500.000 de moldoveni, au fost amenajate peste 200 de secţii de votare, iar în mai multe ţări moldovenilor li s-a permis să voteze prin corespondenţă", a deplâns reprezentanta MAE rus.

Preşedintele american Joe Biden a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria ei, subliniind că Rusia „a eşuat în a submina instituţiile democratice şi procesul electoral din Republica Moldova".

Potrivit rezultatelor finale, Maia Sandu a câştigat al doilea tur prezidenţial cu 55,33% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obţinut 44,67%.

Maia Sandu a denunţat îndelung invazia Rusiei în Ucraina şi a acuzat Rusia de complot pentru a-i răsturna administraţia. După primul tur al alegerilor de luna trecută, Maia Sandu a evocat o campanie de mituire a alegătorilor pentru a vota împotriva sa şi a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, care a trecut cu puţin peste 50%.

Citește și: Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce scrie presa din Rusia

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„De la vaccin la voturi”. Companie rusă, implicată în alegerile din România – investigație Financial Times

Maia Sandu își începe oficial cel de-al doilea mandat de președinte. Lidera de la Chișinău a depus jurământul

Un cetățean american a fost condamnat în Rusia la 15 ani de închisoare. Ce acuzații i-au adus procurorii

Un cargo rusesc s-a scufundat în Mediterană, după o explozie în sala motoarelor. Doi membri ai echipajului sunt dați dispăruți

Partenerii noștri