Live

„Războiul cârnaților”. Boris Johnson amenință că nu va ține cont de interdicția UE de la 1 iulie asupra produselor din carne

Data actualizării: Data publicării:
Boris Johnson avertizează că nu va ezita să acționeze unilateral în „războiul cârnaților” cu UE. Foto: Profimedia Images

Marea Britanie mai are nevoie de răgaz pentru a rezolva problema protocolului Irlandei de Nord care a stârnit așa-numitul „război al cârnaților”. Premierul britanic Boris Johnson cere Uniunii Europene amânarea interdicției care ar trebui aplicată de la 1 iulie asupra cârnaților și produselor din carne rece, aduse din Marea Britanie în Irlanda de Nord. Acesta avertizează că nu va ezita să acționeze unilateral, prelungind perioada de grație fără acord din partea europenilor. La rândul său, ministrul pentru Brexit, David Frost, speră ca UE să aprobe prelungirea perioadei de grație, care urmează să expire la finalul lunii iunie, și denunță abordarea „puristă” a europenilor în această problemă, scrie The Guardian.

Tensiunile legate de o posibilă interdicție a exporturilor de cârnați englezești în Irlanda de Nord amplifică din nou disputa dintre Londra și Bruxelles cu privire la aplicarea Brexit, ambele părți acuzându-se reciproc de rea credință în ceea ce privește parte din acordul lor comercial.

Guvernul britanic este preocupat de faptul că în iulie este preconizată intrarea în vigoare a unor reguli ce împiedică între altele expedierea în Irlanda de Nord a produselor din carne refrigerate, cum sunt cârnaţii englezeşti.

Astfel, pentru a evita această problemă, oficialii britanici fac presiuni asupra liderilor de la Bruxelles să amâne anumite măsuri post-Brexit referitoare lrlanda de Nord și să prelungească perioada de grație care urmează să expire la finalul lunii iunie. Mai mult, Boris Johnson avertizează că va acționa unilateral și o va prelungi singur, dacă UE nu o va face.

„În afară de cazul în care vom vedea progrese în aplicarea protocolului (de Brexit privind Irlanda de Nord), care în opinia mea este total disproporţionat în forma actuală, va trebui să luăm măsurile necesare”, a declarat Johnson în audierea săptămânală din parlament, potrivit Agerpres.

Totodată, ministrul pentru Brexit, David Frost, cere un moment de respiro pentru a negocia un acord privind protocolul Brexit și „speră” ca UE să fie de acord.

„Am cerut şi sugerat UE că pentru a progresa cel mai bine ar fi să se aprobe o prelungire a perioadei de graţie, cel puţin pentru moment”, a declarat la rândul său în parlament ministrul pentru Brexit, David Frost. Acest lucru ar putea permite „continuarea discuţiilor actuale şi să se încerce găsirea de soluţii”, a adăugat el, denunțând abordarea „puristă” a europenilor în această problemă.

Citește și: Ce este “Războiul cârnaților” și de la ce a pornit

Ce este Protocolul Irlandei de Nord și de ce afectează cârnații

Din cauza Brexit, Marea Britanie (Anglia, Scoția și Țara Galilor) nu mai intră sub jurisdicția legilor UE. Însă, Irlanda de Nord trebuie să facă acest lucru, pentru că împarte o graniță pe pământ cu Republica Irlanda, care este membru UE.

Cârnații sunt implicați pentru că regulile de siguranță alimentară ale UE nu permit produselor reci din carne să intre în piața unică din state care nu sunt membre, precum Regatul Unit.

Însă, o perioadă de grație de șase luni a fost impusă din ianuarie acolo unde regulile nu se aplică. Iar, în condițiile protocolului, aceasta se termină la sfârșitul lunii iunie.

Astfel, începând cu 1 iulie, Regatul Unit nu ar trebui să mai poată exporta anumite tipuri de carne către supermarketurile din Irlanda de Nord. Iar faimoșii cârnați englezești, care se încadrează în această categorie, au devenit pentru guvernul britanic, un simbol al neajunsurilor din protocolul nord-irlandez, pus în aplicare după Brexit pentru a evita temuta revenire a frontierelor terestre între Irlanda și Irlanda de Nord.

Citește și: Schimburile comerciale dintre Regatul Unit și UE au scăzut la niveluri record în prima lună a relației post-Brexit

Liderii UE au atenţionat Londra să respecte acordul Brexit

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au atras atenţia Londrei, sâmbătă, că "cele două părţi" trebuie să aplice acordul privind Brexit-ul, în cadrul unei întâlniri cu Boris Johnson pe fondul tensiunilor în legătură cu Irlanda de Nord. De cealaltă parte, premierul britanic  le-a cerut liderilor din UE să dea dovadă de "pragmatism".

"Cele două părţi trebuie să aplice ceea ce au convenit. Unitatea UE pe acest subiect este totală", au transmis cei doi lideri ai UE, în postări separate şi identice pe Twitter.
Von der Leyen şi Michel au mai precizat că măsurile adoptate pentru Irlanda de Nord vor permite "menţinerea" păcii în această provincie britanică.

De cealaltă parte, premierul britanic Boris Johnson le-a cerut liderilor din UE să dea dovadă de "pragmatism" şi de "compromis" în privinţa dispoziţiilor post-Brexit pentru Irlanda de Nord, pentru a fi găsită rapid o soluţie

Editor : Ioana Coman

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Operațiunea „Green pass”. Autoritățile verifică în ce condiții sunt cazați și lucrează muncitorii străini din afara UE

Republica Moldova a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Marea Britanie

Partenerii noștri