Live

Live Text Rușii continuă să bombardeze combinatul Azovstal din Mariupol. Biserica Ortodoxă ucraineană vrea să-i evacueze pe oameni

Data actualizării: Data publicării:
Orașul Maripuol, disturs după bombardamentele rusești. Foto: Profimedia Images

Rusia a respins armistițiul de Paște, dar speranţe de pace încă mai există, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Într-un nou mesaj video publicat azi noapte, liderul de la Kiev a contrazis afirmaţiile Kremlinului legate de cucerirera Mariupolului și a spus că orașul continuă să reziste. Rusia a anunțat prin vocea unui general că vizează să preia controlul deplin în Donbas şi în sudul Ucrainei pentru a dispune de un coridor terestru spre Crimeea. Vicepremierul Ucrainei a anunțat că azi nu vor fi deschise coridoare umanitare, din cauza pericolelor de pe căile de evacuare.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Partidul premierului suedez va decide până pe 24 mai dacă susţine aderarea la NATO

ACTUALIZARE 23:01 Social-democraţii aflaţi la guvernare în Suedia au anunţat vineri că au în vedere să ajungă până pe 24 mai la o decizie privind o eventuală cerere de aderare a ţării lor la NATO, relatează AFP.

„Avem în prezent în interiorul partidului nostru un dialog privind politica de securitate (...) Acest dialog ar urma să se încheie până pe 12 mai şi apoi vom începe procesul nostru de luare a deciziei'', a transmis într-o declaraţie scrisă secretarul general al formaţiunii, Tobias Baudin.

Hotărârea definitivă va fi luată la următoarea reuniune a conducerii partidului, prevăzută pentru 24 mai, a adăugat el.

Citește și Un campion olimpic rus, suspendat 9 luni la nivel internațional pentru că a participat la mitingul lui Putin

Republica Moldova l-a convocat pe ambasadorul rus pentru afirmațiile unui general privind planul Rusiei de a ajunge în Transnistria

ACTUALIZARE 21:51 Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Chişinău pentru a-i transmite un protest în legătură cu declaraţiile unui general rus care a spus că trupele ruse angajate în ofensiva militară împotriva Ucrainei doresc să preia controlul asupra părţii de sud a acestei ţări pentru a ajunge în Transnistria, relatează AFP.

Potrivit unui comunicat emis de MAE de la Chişinău, Republica Moldova i-a exprimat ambasadorului rus „profunda preocupare'' faţă de afirmaţiile generalului rus Ruslan Minnekaiev.

Republica Moldova „consideră aceste declaraţii ca fiind nefondate şi în contradicţie cu sprijinul Rusiei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre'', notează MAE de la Chişinău, care a amintit că „Republica Moldova este o ţară neutră'' şi a cerut Moscovei „să respecte acest principu'', conform Agerpres.

Oficialii din țările G7 au ieșit dintr-o ședință economică când a început să vorbească reprezentantul Rusiei

ACTUALIZARE 20:53 Oficialii G7 și alții au ieșit vineri, la Washington, dintr-o întâlnire a Comisiei de Dezvoltare care consiliază guvernatorii Băncii Mondiale și ai Fondului Monetar Internațional (FMI) atunci când oficialul rus a început să vorbească, a declarat o sursă pentru Reuters.

Este cea mai recentă ieșire de acest gen a unor oficiali de rang înalt din Grupul celor mai avansate Șapte economii globale, în semna de protest față de războiul Rusiei în Ucraina. Aceasta a urmat manifestări similare la ședințele G20 a celor mai mari economii și la comisia de conducere a FMI din această săptămână.

Procurorul general al Ucrainei acuză Rusia că a premeditat crime în masă, torturi și violuri

ACTUALIZARE 20:27 Vladimir Putin a avut un plan pregătit în prealabil pentru ca trupele sale să tortureze, să violeze și să execute civilii din Ucraina care refuză să capituleze, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, citat de Sky News.

Irina Venediktova a declarat că, în calitate de cetățean ucrainean, a înțeles de ce lideri politici precum Joe Biden au acuzat Rusia de comiterea unui genocid în țara sa, dar, în calitate de procuror, a spus că trebuie să adune dovezi din zone precum orașul asediat Mariupol.

„Vă voi oferi dovezile atunci când voi avea acces la acest teritoriu”, a declarat Irina Venediktova pentru Sky News într-un interviu acordat în Kiev.

Secretarul general al ONU se va întâlni cu Putin la Moscova pentru a încerca o mediere

ACTUALIZARE 20:18 Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni marţi la Moscova cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, au anunţat vineri Kremlinul şi un purtător de cuvânt al ONU, transmite Reuters.

Guterres ceruse săptămâna aceasta să fie primit la Kiev şi Moscova de preşedinţii Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin pentru a încerca o mediere între Rusia şi Ucraina care să pună capăt războiului declanşat de agresiunea rusă.

Lavrov: Negocierile cu Ucraina „trenează''

ACTUALIZARE 20:08 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că negocierile cu Ucraina „trenează'' şi că nu a primit încă un răspuns din partea Kievului asupra propunerilor formulate de Rusia cu cinci zile în urmă, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Şeful diplomaţiei ruse s-a declarat de asemenea sceptic cu privire la dorinţa liderilor ucraineni de a continua aceste negocieri. „Mi se pare straniu când aud în fiecare zi declaraţii (...), inclusiv ale preşedintelui (ucrainean Volodimir Zelenski) şi ale consilierilor săi, care lasă impresia că nu au deloc nevoie de aceste negocieri'', a mai spus Lavrov, vorbind la Moscova la o conferinţă de presă comună cu omologul său kazah Muhtar Tleuberdi.

Totuşi, negociatorul-şef rus Vladimir Medinski a anunţat pe Telegram că a avut chiar în aceeaşi zi noi discuţii „lungi” cu negociatorul-şef ucrainean David Arahamia, fără a da detalii.

Întrebat vineri la conferinţa de presă despre declaraţia lui Zelenski, ministrul de externe rus a răspuns: „Nu sunt eu cel care să poată judeca cât de bine este el informat asupra situaţiei, dar aceasta ilustrează unde se află procesul numit «negocieri»”.

La negocierile desfăşurate pe 29 martie la Istanbul pentru găsirea unui acord pentru a pune capăt războiului provocat de invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralităţii, să primească garanţii de securitate din partea unui grup de ţări, iar aceste garanţii să nu acopere şi peninsula Crimeea. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova a fost negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei anexate de Rusia.

Între timp, potrivit Rusiei, un nou document primit din partea Ucrainei nu mai conţine propunerea privind excluderea Crimeii din garanţiile de securitate, iar Moscova a acuzat Kievul de inconsecvenţă pentru că a revenit asupra acestei propuneri, dar şi asupra altora formulate la Istanbul, ministrul Lavrov considerând că aceste schimbări sunt rezultatul unor influenţe ale Washingtonului asupra Kievului, conform Agerpres.

Ministrul de externe din Taiwan i-a spus primarului Kliciko din Kiev că „vedem situația invaziei ca și cum ni se întâmplă nouă”

ACTUALIZARE 19:49 Ministrul de externe din Taiwan, Joseph Wu, i-a spus primarului din Kiev, Vitali Kliciko, că țara sa vede situația în care se află Ucraina „ca și cum ni se întâmplă nouă”, scrie Reuters.

Războiul din Ucraina a adunat o mai mare simpatie din partea Taiwanului, mulți văzând asemănără între invazia rusă și presiunea militară a Chinei, care vede Taipeiul ca propriul teritoriu.

Bombardamentele rușilor asupra Azovstal nu au încetat (primăria Mariupol)

ACTUALIZARE 19:20 Forțele rusești continuă să bombardeze combinatul siderurgic Azovstal, potrivit lui Petro Andriușcenco, consilier al primarului din Mariupol, transmite The Guardian.

Temerile sunt că sute de civili sunt captivi în oțelăria aflată pe malul stâng din Mariupol, ultimul contingent de luptători ucraineni fiind depășit din punct de vedere al armamentului.

Potrivit oficialilor locali, între 300 și 1.000 de oameni, inclusiv femei și copii, ar fi prinși în clădirile fabricii.

Andriușcenco a declarat pentru Associated Press: „În fiecare zi bombardează de câteva ori Azovstal. Luptele, bombardamentele nu se opresc”.

Biserica Ortodoxă ucraineană vrea să evacueze oamenii prinși în Azovstal printr-o procesiune religioasă de Paști

Biserica Ortodoxă ucraineană aflată sub Patriarhia Moscovei şi care s-a disociat de patriarhul Kirill, un susţinător al preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat vineri că pregăteşte o procesiune religioasă de Paşti pentru evacuarea civililor şi soldaţilor ucraineni răniţi aflaţi în interiorul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, relatează AFP.

Biserica „este pregătită să organizeze o procesiune dinspre Orihov, în regiunea Zaporojie, către uzina Azovstal din Mariupol pentru a aduce un ajutor de urgenţă şi a evacua civilii. Această procesiune ar putea de asemenea să contribuie la evacuarea militarilor răniţi şi recuperarea corpurilor'' celor ucişi, a declarat mitropolitul Onufrie, liderul Bisericii Ortodoxe ucrainene de sub Patriarhia Moscovei, care a cerut în acest scop o încetare a focului la Mariupol şi în împrejurimi, precum şi stabilirea unui culoar umanitar pentru procesiunea din Vinerea Mare, conform Agerpres.

Boris Johnson: Războiul din Ucraina ar putea dura până în 2023

ACTUALIZARE 17:55 Premierul britanic Boris Johnson consideră drept „realistă” posibilitatea ca războiul în Ucraina să dureze până la sfârşitul anului 2023 şi chiar ca Rusia să câştige acest conflict, informează France Presse şi CNN.

Boris Johnson a fost întrebat vineri la o conferinţă de presă organiaztă în New Delhi, cu prilejul unei vizite pe care o efectuează în India, despre posibilitatea ca războiul să mai dureze şi scenariul unei posibile victorii ruse. Premierul britanic a răspuns: „Este o posibilitate realistă, da, desigur”.

Poşta ucraineană, atacată cibernetic după ce vândut timbrul care celebrează scufundarea crucişătorului rus Moskva

ACTUALIZARE 17:47 Serviciul poştal ucrainean Ukrposhta a anunţat vineri că a fost ţinta unui atac cibernetic, după ce mai devreme săptămâna aceasta a pus în vânzare un timbru care celebrează scufundarea crucişătorului rus Moskva, transmite Reuters.

Ucrainenii au format cozi pentru a cumpăra timbrul ce arată un soldat ucrainean făcând un gest vulgar în direcţia navei ruse, alături de textul „Navă de război rusească, du-te naibii!”, mesajul pe care conform unei înregistrări ucrainene neautentificate de surse independente l-ar fi comunicat acestei nave soldaţi ucraineni de pe Insula Şerpilor înainte ca ruşii să ocupe această insulă.

Încă un spital a fost bombardat de armata rusă. Până acum au fost avariate peste 300

ACTUALIZARE 17:29 Încă un spital a fost bombardat de militarii ruși în Ucraina. De această dată a fost lovit spitalul regional de traumatologie din regiunea Donețk, aflat în localitatea Liman.

Unitatea medicală a fost atacată de forțele ruse cu rachete, spun autoritățile ucrainene.

Potrivit ministerului Sănătății de la Kiev, peste 300 de spitale au fost avariate de la începutul războiului, dintre care 20 au fost distruse complet.

Dmitro Kuleba: Mariupol este rana deschisă pe trupul Ucrainei. Vom lupta și ne vom elibera teritoriile. Într-o zi, liderul Rusiei va veni în Ucraina și va îngenunchea în fața monumentului victimelor agresiunii ruse

ACTUALIZARE 16:40 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat vineri, într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, că Ucraina nu a luat nicio clipă în calcul varianta să se predea în fața Rusiei. Diplomatul a arătat că nu are încredere în declarațiile Rusiei și a spus că ucrainenii vor lupta până când își vor elibera teritoriile. Dmitro Kuleba i-a îndemnat pe români să se roage „pentru apărătorii Ucrainei” să supraviețuiască acestui război.

De asemenea, ministrul de Externe al Ucrainei a povestit că are prieteni care se află și acum în Mariupol, sub bombardamentele rusești, și cât de mare este suferința acestor oameni. Kuleba a spus că inclusiv partenera lui a fost la pun pas să ajungă în mâinile invadatorilor, ea părăsind Bucha cu doar o zi ca localitatea să fie ocupată de forțele ruse. Șeful diplomației de la Kiev a prezis că va veni o zi în care liderul Rusiei va merge în Ucraina și își va cere iertare în fața unui monument închinat victimelor agresiunii ruse.

Citește și Exporturile de gaze ale Gazprom către Europa ar putea scădea cu o treime anul acesta

UE îi cere lui Putin ca, de Paşte, să deschidă coridoare umanitare în Mariupol. Principala condiţie a Moscovei

ACTUALIZARE 16:39 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a cerut vineri într-o discuţie telefonică preşedintelui rus Vladimir Putin să garanteze culoare umanitare de Paştele ortodox în oraşul ucrainean asediat Mariupol. Rusia spune că va fi de acord cu o „pauză umanitară” dacă ultimii apărători ai oraşului se vor preda, informează AFP.

„Discuţie cu preşedintele Putin. Am solicitat ferm crearea de coridoare umanitare din Mariupol şi din alte oraşe asediate, mai ales cu ocazia Paştelui ortodox”, a scris Charles Michel pe Twitter.

Erdogan plănuiește să-i aducă pe Zelenski și pe Putin la masa negocierilor

ACTUALIZARE 15:21 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că plănuiește să aibă convorbiri telefonice cu omologii săi din Rusia și Ucraina în zilele următoare și va încerca să-i convingă pe aceștia să vină la o întâlnire a liderilor în Turcia, pentru a pune capăt războiului.

Turcia, stat membru al NATO, are graniță maritimă cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră și are legături bune cu ambele țări implicate în conflict.

Franța livrează Ucrainei tunuri Caesar și rachete antitanc

ACTUALIZARE 14.55 Franţa furnizează rachete antitanc Milan şi tunuri Caesar Ucrainei pentru a o ajuta să facă faţă invaziei ruse, a afirmat preşedintele Emmanuel Macron într-un interviu apărut vineri în cotidianul Ouest-France, preluat de AFP, informează Agerpres.

Până acum, Parisul a evitat să precizeze tipurile de armamente livrate Kievului, admiţând doar că „100 milioane de euro în donaţii materiale au fost deja efectuate” şi anunţând furnizarea de „capacităţi militare complementare”.

„Livrăm (...) echipamente corespunzătoare, de la (rachete) Milan la (tunuri) Caesar, trecând prin mai multe tipuri de armamente”, a răspuns Macron în interviu la întrebarea privind furnizarea de arme grele Ucrainei de către Europa.

Ucraina: Planul rușilor de a lua sudul și estul Ucrainei este imperialism

ACTUALIZARE 14.40 Ministerul ucrainean al Apărării a denunţat planurile anunţate vineri de Rusia de a prelua controlul deplin asupra Donbasului şi a sudului Ucrainei drept „imperialism”.

„Au încetat să se mai ascundă”, se arată într-un mesaj pe Twitter al ministerului, informează Reuters. Rusia „a recunoscut că scopul din „a doua fază” a războiului nu este victoria asupra naziștilor mitici, ci pur și simplu ocuparea estului și a sudului Ucrainei. Acesta este imperialism”.

Rușii spun că sunt pregătiți să înceteze focul pentru a permite evacuarea uzinei Azovstal

ACTUALIZARE 14.30 Rusia este pregătită să oprească focul pentru a permite luptătorilor de la combinatul Azovstal din orașul-port ucrainean Mariupol să părăsească uzina, împreună cu orice civili care se află încă acolo, a declarat vineri ministerul rus al Apărării, potrivit RIA, informează Reuters.

Ministerul a spus că afirmațiile Ucrainei și ale unor țări occidentale că Rusia îi împiedică pe civili să părăsească orașul sunt „nefondate”, a informat și agenția rusă de presă TASS.

Kuleba: Voi ne daţi tot ceea ce avem nevoie, iar noi îl învingem pe Putin

ACTUALIZARE 14.00 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, spune că nu are nicio îndoială că țara sa va câştiga războiul declanșat de Rusia, în primul rând datorită curajului ucrainenilor şi apoi datorită prietenilor care ajută ţara sa. El a cerut aliaților să ofere Ucrainei tot ceea ce are nevoie pentru a-l învinge pe Vladimir Putin, pentru că astfel protejează Europa.

„Acest război are legătură și cu viitorul acestei regiuni. Cât de sigură este securitatea voastră? Ajutorul vostru înseamnă ajutor pentru voi. Voi ne daţi tot ceea ce avem nevoie ca să luptăm și să câștigăm, iar noi îl ţinem pe Putin în Ucraina şi îl învingem acolo, ca să nu îndrăznească să testeze Articolul 5 al NATO”, a spus Kuleba, într-o conferință de presă comună cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Dmitro Kuleba și Bogdan Aurescu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Aurescu: Ucraina trebuie să câştige acest război și sunt convins că va câștiga

ACTUALIZARE 13.45 Ministrul de Externe Bogdan Aurescu spune că că Ucraina trebuie să câştige războiul cu Rusia şi s-a declarat convins că acest lucru se va întâmpla. Ministrul a spus, după o întâlnire cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, că România sprijină aspirațiile europene ale Ucrainei și că asistența acordată de România refugiaților din Ucraina este până acum în valoare de 63 de milioane de euro.

„Am pledat din nou pentru suveranitatea şi independenţa teritorială a Ucrainei şi asupra faptului că cetăţenii ucraineni trebuie să lupte împotriva acestei agresiuni. Îmi exprima condoleanţele şi regretul profund pentru victimele şi distrugerile materiale din Ucraina care au avut impact negativ asupra cetăţenilor din Ucraina”, a spus Aurescu.

Citește și: Papa nu se mai întâlnește cu patriarhul rus Kirill. Cei doi urmau să se vadă la Ierusalim

Scholz: Prioritatea este să evităm un război NATO-Rusia

ACTUALIZARE 12.40 NATO trebuie să evite o confruntare militară directă cu Rusia care ar putea duce la un al treilea război mondial, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, într-un interviu acordat lui Der Spiegel, întrebat despre faptul că Germania nu a livrat Ucrainei armament greu.

Citește și: Maia Sandu: „Republica Moldova e o țară mică și vulnerabilă. Va fi în siguranță în familia Uniunii Europene”

Rusia vrea controlul total asupra Donbasului și sudul Ucrainei (general rus)

ACTUALIZARE 12.25 Rusia vizează, în faza a doua a operaţiuni sale militare în Ucraina, să preia controlul deplin în Donbas şi în sudul Ucrainei pentru a dispune de un coridor terestru spre Crimeea, a afirmat vineri comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei.

„De la debutul fazei a doua a operaţiunii speciale, fază care a început acum două zile, unul din obiectivele armatei ruse este să stabilească un control total asupra Donbasului şi a sudului Ucrainei. Aceasta va permite asigurarea unui coridor terestru spre Crimeea, precum şi să apese asupra infrastructurilor vitale ale economiei ucrainene”, a declarat generalul Rustam Minnakiev, citat de agenţiile de presă ruse, preluate de AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Conform generalului Minnekaiev, controlul sudului Ucrainei va permite, de asemenea, să se vină în sprijinul separatiştilor proruşi din Transnistria.

„Controlul sudului Ucrainei înseamnă totodată un culoar spre Transnistria, unde observăm de asemenea cazuri de oprimare a populaţiei rusofone”, a spus el.

Rusia susține că a distrus un sistem antiaerian S-300 al Ucrainei

Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat vineri că, în cursul nopţii, au fost lovite 58 de ţinte militare în Ucraina, printre care locuri unde erau concentrare trupe, depozite de combustibili şi echipament militar, transmite Reuters.

Au fost lovite de asemenea, cu ajutorul rachetelor de înaltă precizie, trei ţinte ce au inclus un sistem de apărare antiaeriană S-300 şi o mare concentrare de trupe ucrainene cu echipamentul din dotare.

Reuters menţionează că informaţiile nu pot fi verificate din surse independente.

Bilanțul real al pierderilor Rusiei, publicat din greșeală de un site pro-Kremlin

ACTUALIZARE 12.02 Pierderile reale ale Rusiei în Ucraina ar fi de peste 13.000 de soldați, în vreme ce alți 7.000 sunt dați dispăruți. De asemenea, pe crucișătorul Moskva și-ar fi pierdut viața 116 militari, iar alți peste 100 dați dispăruți.

Bilanțul ar fi fost furnizat de Ministerul rus al Apărării în cadrul unui briefing neoficial și publicat din greșeală de o publicație apropiată Kremlinului, care ulterior a șters informația de pe site. Publicația Readovka susține acum că i-a fost atacat contul și postarea a fost făcută de altcineva.

4 moduri în care Rusia încearcă să demonstreze că poate funcționa cu sancțiunile internaționale

ACTUALIZARE 11.55 Președintele rus Vladimir Putin s-a străduit să le dea asigurări rușilor că sancțiunile impuse de Occident le fac mai rău țărilor care le-au decis decât Rusiei. Dar efectele se văd deja în economie, relatează CNN.

Putin își pregătește țara pentru consecințe pe termen lung.

„Occidentul nu intenționează să-și retragă politica de presiune economică asupra Rusiei”, le-a spus el recent directorilor din aviație. Fiecare sector al economiei Rusiei trebuie să „facă un plan pe termen lung bazat pe oportunități interne”, a insistat el.

Dmitro Kuleba s-a întâlnit cu Nicolae Ciucă la Palatul Victoria

ACTUALIZARE 10.25 Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit vineri dimineață, la Palatul Victoria, pe ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. Nicolae Ciucă l-a asigurat pe Dmitro Kuleba că România va continua să sprijine Ucraina, iar oficialul de la Kiev a invitat țara noastră să participe la reconstrucția Ucrainei.

Dmitro Kuleba și Nicolae Ciucă la Palatul Victoria. Foto: gov.ro

Azi nu vor fi coridoare umanitare (vicepremier)

ACTUALIZARE 08.50 Azi nu vor fi deschise coridoare umanitare în Ucraina, a anunțat vicepremierul Irina Veresciuk, potrivit The Guardian

„Din cauza pericolelor pe drumuri, azi, 22 aprilie, nu va fi deschis niciun coridor umanitar. Fac apel la toți cei care așteaptă evacuarea: aveți răbdare, vă rog să așteptați!”, a scris ea pe Telegram.

După trei zile consecutive fără evacuări, joi patru autobuze cu 80 de oameni evacuați din Mariupol au ajuns în orașul Zaporojie.

Bombardamente la Zaporojie, opt răniți (Kyiv Independent)

ACTUALIZARE 09.27 Rusia a tras rachete asupra insulei Hortița din orașul Zaporojie, scrie Kyiv Independent, citând administrația militară regională. 

Opt civili au fost răniți în urma atacului.

Hortița este o insulă naturtală pe râul Nipru, lungă de 12 km și lată de 2,5 km, în orașul Zaporojie.  

Potrivit Ukrainer.net, insula are o mare importanță istorică și culturală pentru Ucraina.

Insula Hortița, vedere din satelit. Sursa: Google Maps

Armata ucraineană: Trupele ruse continuă să blocheze parțial Harkovul

ACTUALIZARE 09.19 Forțele ruse continuă să blocheze parțial Harkovul, a spus armata ucraineană, citată de BBC.

Unitățile ruse încercau să spargă frontul la sud de orașul Izium din regiunea Harkov, pentru a înconjura trupele ucrainene din regiunea Donbas, se arată în comunicat.

De asemenea, Ucraina a respins 10 atacuri în regiunile Doneţk şi Lugansk joi, a adăugat armata.

Trupele ruse au intensificat atacurile în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, în special în zonele Zarecinîi, Rubejni, Popasnaia, Novotoșkovski și Marinka, potrivit armatei ucrainene.

Ucraina a declarat de asemenea că a doborât 15 avioane rusești în ultimele 24 de ore. BBC nu a putut verifica independent aceste declarații.

Ucraina spune că a interceptat discuții ale soldaților ruși despre uciderea prizonierilor de război

ACTUALIZARE 08.55 Serviciile de informații militare ale Ucrainei spun că au interceptat comunicații ale forțelor ruse, în care se vorbește despre un ordin pentru uciderea prizonierilor de război ucraineni în orașul Popasna, din regiunea Lugansk, unde s-au concentrat acum atacurile Rusiei, relatează CNN.

„Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a primit o interceptare audio a unei conversații a ocupanților, care se referă la ordinul de a ucide toți prizonierii de război ai Forțelor Armate ale Ucrainei care se află în captivitate în zona Popasna (Regiunea Lugansk),” au scris serviciile de informații militare ucrainene pe Twitter.

Citește și: Criza rachetelor cubaneze, în varianta 2022. Fost ambasador britanic în Rusia: Putin e nervos și se uită la butonul nuclear

Viețile oamenilor din Mariupol sunt în mâinile lui Putin (primar)

ACTUALIZARE 08.40 Viețile oamenilor care au rămas blocați în Mariupol sunt în mâinile lui Vladimir Putin, spune primarul orașului, Vadim Boicenko. În oraș se află în continuare 100.000 de oameni, potrivit primarului, care mai afirmă că soldații de la combinatul Azovstal nu se vor preda.

Vadim Boicenko și-a exprimat frustrarea față de rata mică a evacuărilor de civili din Mariupol de la începutul războiului. Într-un interviu pentru Reuters, preluat de BBC, el a spus că Rusia „subminează evacuările”, care au început în primele zile ale lunii martie.

Citește și: Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei. Este vizat importul de caviar. Pe listă sunt și oficiali militari

Ucraina acuză Rusia că pregăteşte un referendum fals pentru independență în regiunile Herson şi Zaporojie

ACTUALIZARE 07.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să organizeze un fals referendum pentru independenţă în regiunile sudice Herson şi Zaporojie pe care le ocupă.

Într-un mesaj video difuzat joi seară, Zelenski le-a cerut locuitorilor din zonele ocupate să nu furnizeze niciun fel de date personale, cum ar fi numerele de paşaport, în cazul în care le-ar fi cerute de către forţele ruse, relatează AFP, citată de Agerpres.

Nu este corect să facă un recensământ. Nu este pentru a vă oferi ajutor umanitar de vreun fel. Este de fapt pentru a falsifica un aşa-zis referendum pe pământul vostru, dacă vine de la Moscova ordinul de a organiza această comedie, a avertizat preşedintele ucrainean.

Citește și: Mașină de pompieri de la Cernobîl, vandalizată de ruși. I-au furat până și roțile și farurile

Zelenski: Mariupol nu a căzut

ACTUALIZARE 07.00 Volodimir Zelenski a contrazis afirmaţiile preşedintelui Vladimir Putin conform cărora oraşul-port Mariupol, vital din punct de vedere strategic, a căzut joi în mâinile armatei ruse, transmite Reuters.

Putin a apărut la televiziunea de stat rusă împreună cu ministrul apărării Serghei Şoigu pentru a anunţa că anulează ordinul de a lua cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, unde sunt asediate forţele ucrainene rămase în oraş, adăugând că acum plănuieşte ca aceasta să fie sigilată „pentru ca nici măcar o muscă să nu poată intra sau ieşi”. Putin şi-a reiterat, de asemenea, cererea ca luptătorii ucraineni încercuiţi să depună armele şi să se predea dacă vor să scape cu viaţă.

Zelenski a contrazis afirmaţiile Kremlinului, spunând că Mariupol nu este încă o cauză total pierdută.

Situaţia este dificilă, situaţia este rea”, le-a spus joi, la Kiev, jurnaliştilor Volodimir Zelenski, dar au mai rămas modalităţi de a elibera oraşul.

Există o modalitate militară de pregătire şi ne pregătim pentru aceasta”, a spus preşedintele ucrainean. Pentru aceasta, a spus el, este nevoie de ajutor occidental.

O altă soluţie ar fi una de natură diplomatică şi umanitară, a spus Zelenski, enumerând mai multe variante pe care Kievul le-a propus deja Moscovei, inclusiv un schimb de „răniţi cu răniţi”.

În acea citadelă sunt peste 400 de răniţi. Este vorba de soldaţi”, a spus preşedintele Ucrainei, care a adăugat că mai sunt şi civili răniţi.

Ne aşteaptă zile decisive, bătălia decisivă pentru statul nostru, pentru ţara noastră, pentru Donbasul ucrainean”, a subliniat Zelenski.

Rusia respinge un armistițiu de Paște

ACTUALIZARE 23:59 Președintele Volodimir Zelenski a declarat că încă mai speră la pace, chiar și după ce Moscova a respins o propunere de armistițiu pentru acest weekend, când este celebrat Paștele creștin-ortodox, relatează The Guardian.

Rusia a respins o cerere similară la începutul acestei săptămâni, după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ceruse un armistițiu până în duminica Paștelui pentru a permite livrarea de ajutor umanitar și evacuarea sigură pentru civilii care încearcă să fugă din zona de război. „Perioada de patru zile de Paște ar trebui să fie un moment în care să ne unim în jurul salvării de vieți și al continuării dialogului pentru a pune capăt suferinței din Ucraina”, a declarat el.

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri PolIanski, a declarat însă că solicitarea nu este „sinceră” și ar oferi luptătorilor ucraineni mai mult timp pentru a se înarma.

Rușii au cucerit 42 de sate din regiunea Donețk, anunță la televiziune un oficial al Președinției ucrainene

ACTUALIZARE 23.50 Rusia își continuă ofensiva în Donbas, regiune din care fac parte Donețk și Luhansk, încercând să își extindă controlul în interiorul regiunii estice, relatează BBC.

Forțele ruse au ocupat joi 42 de sate în regiunea Donețk, din estul Ucrainei, a anunțat la televiziunea națională ucraineană o consilieră a șefului de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski. Olena Simonenko a adăugat însă că forțele ucrainene ar putea „să le recâștige mâine”.

Un grup de experți din domeniul apărării din SUA a ajuns la concluzia că forțele rusești au obținut miercuri câștiguri minore, cucerind unele părți din orașele-cheie de pe linia frontului Rubijne și Popasna.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Rusia afirmă că a avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei balistice

„Al Treilea Război Mondial a început oficial”, spune fostul comandant al armatei ucrainene

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Partenerii noștri