Live

Rata natalităţii din Ucraina, care era oricum una dintre cele mai scăzute de pe planetă, se prăbuşeşte din cauza războiului

Data publicării:
Maternitățile din orașele bombardate s-au mutat în subteran. FOTO: Facebook UNICEF

Rata natalităţii în Ucraina a scăzut cu 28% de la începutul războiului, potrivit unor noi date. În primele șase luni ale acestui an s-au născut cu 38.324 de copii mai puţini față de 2021, înainte de invazia Rusiei, potrivit The Guardian.

În timp ce rata natalităţii a scăzut cu 7% pe an din 2015, potrivit companiei ucrainene de analiză a datelor OpenDataBot, scăderea din 2021 până în 2023 este cea mai mare de când Ucraina şi-a câştigat independenţa în 1991.

Următoarea cea mai abruptă scădere a fost în 2015, în urma anexării Crimeei de către Rusia.

În acest an, relatează site-ul, s-au născut în medie 16.000 de copii pe lună, faţă de până la 23.000 de copii născuţi lunar înainte de invazia la scară largă a Rusiei.

Chiar şi înainte de război, se aştepta ca populaţia Ucrainei să scadă cu 50% până în 2050, potrivit ONU.

"Ucraina avea una dintre cele mai scăzute rate de natalitate de pe planetă. Şi apoi a izbucnit un război", a declarat Brienna Perelli-Harris, profesor de demografie la Universitatea din Southampton, care studiază ratele de fertilitate din Ucraina.

Se estimează că 6 milioane de refugiaţi au părăsit Ucraina din februarie 2022, când Rusia a lansat invazia la scară largă, potrivit datelor Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

"Când ucrainenii vor simţi şi vor vedea mai multă stabilitate, când se vor simţi mai protejaţi, vor avea dorinţa de a avea mai mulţi copii", a declarat pentru NPR un medic care ajută la conducerea maternităţii din vestul Kievului.

Una dintre imaginile definitorii ale războiului este cea a Marianei Vishegirskaia, gravida în stare gravă, sângerând şi coborând scările după ce Rusia a bombardat o maternitate din Mariupol.

O altă femeie rănită în timpul bombardamentului a murit la scurt timp după ce copilul ei a fost adus pe lume, fără semne de viaţă, prin cezariană.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Partenerii noștri