Live

Racheta nord-coreeană cu care Rusia a bombardat Harkov la începutul anului conținea componente din SUA și Europa

Data publicării:
75% dintre componentele rachetei nord-coreene au fost proiectate și vândute de companii înregistrate în Statele Unite ale Americii. Sursa foto: Profimedia Images

Racheta balistică nord-coreeană lansată de armata rusă în Ucraina, pentru a bombarda Harkov la începutul anului, conținea sute de componente provenite de la companii din SUA și Europa, potrivit unui nou raport dezvăluit de CNN.

Descoperirile marchează prima identificare publică a dependenței Coreei de Nord de tehnologia străină pentru programul său de rachete balistice și subliniază problema persistentă cu care se confruntă administrația Biden, în timp ce încearcă să împiedice microelectronica ieftină fabricată în Occident, destinată utilizării civile, să ajungă în armele folosite de Coreea de Nord, Iran și Rusia.

Organizația de investigație Conflict Armament Research (CAR), cu sediul în Regatul Unit, a examinat direct 290 de componente din rămășițele unei rachete balistice nord-coreene recuperate în ianuarie din Harkov, Ucraina, și a constatat că 75% dintre componente au fost proiectate și vândute de companii înregistrate în Statele Unite ale Americii.

De unde provin componentele din racheta nord-coreeană folosită de ruși

Încă 16% dintre componentele găsite în rachetă au fost legate de companii înregistrate în Europa, au descoperit cercetătorii, iar 9% de companii sunt încorporate în Asia. Aceste componente cuprind în principal sistemul de navigație al rachetei și ar putea fi urmărite până la 26 de companii cu sediul în SUA, China, Germania, Japonia, Țările de Jos, Singapore, Elveția și Taiwan, se arată în raport.

Anul trecut, după cum a raportat anterior CNN, CAR a stabilit că 82% din componentele din interiorul dronelor de atac de fabricație iraniană, lansate de Rusia în interiorul Ucrainei, au fost produse de companii americane.

Alături de sancțiuni extinse și controale la export care vizează restricționarea accesului la tehnologia de fabricație occidentală, la sfârșitul anului 2022, administrația Biden a înființat, de asemenea, un grup operativ extins pentru a investiga modul în care componentele americane și occidentale, inclusiv microelectronica de fabricație americană, ajungeau în dronele fabricate în Iran pe care Rusia le-a lansat cu sutele în Ucraina.

Nu este clar cât de multe progrese a făcut grupul operativ – Consiliul Național de Securitate nu a răspuns la multiple cereri de comentarii.

Cum a ignorat Coreea de Nord sancțiunile impuse de Occident

Cel mai recent raport CAR nu denumește companiile specifice care au produs componentele, deoarece nu există dovezi că firmele au expediat în mod deliberat piesele în Coreea de Nord - în schimb, componentele au fost probabil deturnate undeva în vastul lanț global de aprovizionare odată ce companiile le-au vândut către diverși distribuitori internaționali. Prin urmare, CAR preferă să colaboreze cu companiile pentru a încerca să remedieze problema decât să le numească și să le facă de rușine, a declarat un purtător de cuvânt al CAR pentru CNN.

Cercetările arată, de asemenea, că Coreea de Nord a reușit să producă racheta și să o trimită rapid în Rusia. Componentele examinate de cercetători au fost fabricate între 2021 și 2023. Pe baza acestor date de producție, cercetătorii spun că racheta „nu ar fi putut fi asamblată înainte de martie 2023” și a fost folosită de Rusia în Ucraina în ianuarie.

Faptul că producția de rachete din Coreea de Nord pare să fie alimentată de piese originare din Occident subliniază cât de dificil este pentru SUA și aliații săi să controleze unde se îndreaptă electronicele comerciale, în special componentele semiconductoare care sunt extrem de dificil de urmărit odată ce intră în lanțul global de aprovizionare.

Descoperirile indică și faptul că nord-coreenii „au dezvoltat o rețea robustă de achiziții capabilă să eludeze, fără a fi detectată, sancțiunile care sunt în vigoare de aproape două decenii”, se arată în raportul CAR.

Și în timp ce Rusia continuă să fie aprovizionată de Coreea de Nord și Iran, administrația Biden nu a putut trimite armate și echipamente noi armatei ucrainene, deoarece Congresul nu a aprobat finanțarea suplimentară necesară pentru a face acest lucru, notează CNN.

Dovezi ale legăturilor dintre Rusia și Coreea de Nord

Casa Albă a confirmat luna trecută că Rusia a lansat rachete nord-coreene în orașele ucrainene. De asemenea, Coreea de Nord a oferit Rusiei „milioane de cartușe de artilerie” în ultimul an, potrivit unui raport publicat săptămâna trecută de inspectorul general al Pentagonului.

Oficialii serviciilor de informații de la Washington sunt din ce în ce mai îngrijorați de legăturile tot mai mari dintre Coreea de Nord și Rusia, a raportat anterior CNN, și de implicațiile pe termen lung a ceea ce pare a fi un nou nivel de parteneriat strategic între cele două națiuni.

CAR a declarat că după examinarea rachetei nord-coreene se „demonstrează că Coreea de Nord a fost capabilă să producă arme avansate, integrând componente produse chiar în 2023, în ciuda sancțiunilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în vigoare din 2006, care interzic producția de rachete balistice de către Coreea de Nord”.

Folosirea de către Rusia a rachetelor nord-coreene pe câmpul de luptă din Ucraina ar putea oferi, de asemenea, date Phenianului pe care nu le poate obține din programul de testare care a inclus zeci de arme în ultimii ani sub conducerea liderului Kim Jong Un.

Coreea de Nord ar putea solicita, de asemenea, asistență militară din partea Rusiei, inclusiv „avioane de luptă, rachete sol-aer, vehicule blindate, echipamente de producție de rachete balistice, materiale de război și alte tehnologii avansate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, luna trecută.

„Acest lucru ar avea implicații de securitate pentru Peninsula Coreeană și regiunea Indo-Pacifică”, a adăugat el.

Rusia a atacat oraşul Harkov - centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume - cu mai multe rachete la începutul anului 2024, ucigând două persoane şi rănind peste 60 într-unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete şi drone de la începutul războiului pe scară largă în februarie 2022.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un adolescent din Rusia a fost arestat pentru sabotaj în favoarea Ucrainei

„Aţi dat spargeri, doamnelor”. Rușii trimiși de Putin în Kursk și localnicii rămași în zonă au jefuit casele abandonate din regiune

Viktor Orban cere ca UE să-și regândească sancțiunile împotriva Rusiei. Care sunt motivele invocate de premierul maghiar

Momentul în care dronele ucrainene au atacat aerodromul militar Krai Krasnodar din Rusia

Partenerii noștri