Live

Putin va trimite soldați nord-coreeni să lupte în Ucraina mai repede decât era preconizat. Avertisment dur al Coreei de Sud

Data publicării:
Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a avertizat, luni, că militarii nord-coreeni vor fi desfăşuraţi de Rusia pe fronturile din Ucraina mai devreme decât se aştepta, transmite Reuters, potrivit Agerpres. 

Yoon i-a comunicat acest lucru preşedintei Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, într-o convorbire telefonică, precizează preşedinţia de la Seul. Şeful statului a transmis informaţii despre trupele trimise de Coreea de Nord în Rusia, adăugând că desfăşurarea efectivă a acestora în Ucraina este „o situaţie gravă” care ar putea avea loc mai rapid decât se credea.

El a declarat că Seulul speră că UE şi statele membre ale acesteia vor lua măsuri concrete şi îşi vor intensifica eforturile de monitorizare şi blocare a „schimburilor ilegale” între Moscova şi Phenian.

Trimiterea de soldaţi nord-coreeni în războiul din Ucraina este „o problemă critică”, prin care se exacerbează războiul deja prelungit din Ucraina, a apreciat la rândul său von der Leyen, citată de cabinetul preşedintelui. Şefa Comisiei Europene a mulţumit Coreei de Sud pentru decizia de a trimite o delegaţie guvernamentală la UE, cu scopul schimbului de informaţii.

După convorbirea cu Yoon, von der Leyen a declarat că implicarea Coreei de Nord în războiul ruso-ucrainean constituie „o escaladare periculoasă şi o ameninţare pentru pacea mondială”, consemnează AFP. Ea a adăugat în reţeaua X că securitatea Europei este legată de cea a estului Asiei.

Citește și: Avertismentul SUA pentru Putin: Dacă nord-coreeni intră în luptă în Ucraina, Kievul va putea folosi armele americane să lovească Rusia

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a confirmat luni că au fost trimişi în Rusia militari nord-coreeni, iar unităţi militare din Coreea de Nord au fost desfăşurate în regiunea rusă Kursk, ocupată parţial de forţele ucrainene.

„Pot confirma că trupe nord-coreene au fost trimise în Rusia și că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk”, a declarat Rutte.

Desfășurarea de către Moscova a trupelor nord-coreene marchează „o extindere periculoasă a războiului Rusiei”, adaugă el. 

Pe de altă parte, Rutte a spus că desfășurarea arată slăbiciunea Rusiei și este „un semn al disperării crescânde a lui Putin”. „Peste 600.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul lui Putin, iar acesta este incapabil să își susțină asaltul în Ucraina fără sprijin străin”, a spus el.

„NATO face apel la Rusia și la RPDC să înceteze imediat aceste acțiuni”, a adăugat Mark Rutte.

 

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Vinicius Junior a scris trei cuvinte pe internet, după ce a văzut cum a fost numit în timpul galei Balonului de Aur

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Croaţia va trimite Ucrainei cel puțin 60 de tancuri şi blindate. Ce primește la schimb

„Putin o să-mi vină de hac”. Fostul spion rus Serghei Skripal, otrăvit cu noviciok, se teme de „răzbunare” dacă va reveni în Rusia

Ucrainenii susțin că au detonat un pod de cale ferată din orașul Berdiansk. Soldații lui Putin nu mai pot transporta arme în zonă

NATO confirmă: soldații nord-coreeni sunt acum în Kursk, pentru a ajuta Rusia. „Un semn al disperării crescânde a lui Putin”

Partenerii noștri