Live

Putin și Lukașenko într-un nou spectacol de propagandă la Leningrad. Dictatorul rus spune că Europa are „rusofobia ca politică de stat”

Data actualizării: Data publicării:
Putin și Lukașenko la Leningrad. Foto: Profimedia Images

Dictatorii rus și bielorus, Putin și Lukașenko, au mers la Leningrad, sâmbătă, unde au participat la o comemorare de 80 de ani a asediului orașului din timpului celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Reuters. Putin a făcut noi declarații ridicole la adresa țărilor europene, criticându-le „rusofobia” și comparându-le cu naziștii din Al Doilea Război Mondial.

De când a atacat Ucraina acum doi ani cu intenția de a distruge statul vecin și de a-i anexa teritorii, Putin face dese comparații între statele europene și Ucraina și naziști, într-un efort de a-și legitima și justifica crimele de război. Sângerosul dictator de la Kremlin a făcut afirmații ridicole și de această dată, comparând armata ucraineană cu diviziile SS și susținând că statele europene au „rusofobia ca politică de stat”.

„Regimul de la Kiev îi laudă pe complicii lui Hitler, oamenii SS... Într-un număr de țări europene, rusofobia este promovată ca politică de stat”, a declarat Putin, în ciuda faptului că Rusia este cea care s-a angajat într-un război de agresiune, fără să aibă temei sau motiv, împotriva țării vecine.

În discursul său, Putin a criticat și statele baltice, despre care spune că „încalcă drepturile omului”.

Estonia, Letonia și Lituania au fost ocupate și anexate la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial de URSS-ul lui Stalin și și-au obținut independența din nou abia în 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit. Uniunea Sovietică a invadat, cot la cot cu naziștii, mai multe state europene, inclusiv Polonia și statele baltice, după un pact cu Hitler.

„În statele baltice, zeci de mii de oameni sunt declarați suboameni și privați de cele mai de bază drepturi, supuși persecuției”, a declarat Putin. Rusia acuză în mod frecvent statele baltice de „xenofobie” și spune că acestea îi tratează pe etnicii ruși ca pe „cetățeni de mâna a doua”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cancelarul Olaf Scholz este presat să trimită rachetele Taurus în Ucraina. Cine ar trebui să ia, de fapt, această decizie

Prim-ministrul britanic Keir Starmer sugerează utilizarea rachetelor Storm Shadow de către Ucraina pentru a lovi Rusia

Peste 50.000 de recruți ucraineni au primit instruire în Regatul Unit. România e prezentă pe lista țărilor participante la „Interflex”

„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei

Partenerii noștri