Live

Putin și Assad profită de războiul din Gaza ca să facă măcel în Siria. „Cele mai violente bombardamente asupra civililor”

Data publicării:
Rusia, Siria și milițiile susținute de Iran au lansat cu 59% mai multe atacuri în 2023 decât în 2022 asupra zonelor din nord-vestul Siriei controlate de rebelii sirieni. Foto: Profimedia Images

Forțele regimului sirian, aliații lor ruși și milițiile loiale Damascului au lansat luna trecută peste 160 de atacuri împotriva civililor din regiunea Idlib, în timp ce Rusia și Iran fac eforturi tot mai mari pentru a alunga trupele americane de pe teritoriul Siriei, potrivit Fox News.

Organizația Căștile Albe, cunoscută și sub numele de Apărarea Civilă Siriană, a spus că de la începutul anului 2023 a înregistrat 1.322 de atacuri în nord-vestul Siriei – un număr de atacuri cu 59% mai mare decât cel înregistrat în 2022.

Majoritatea atacurilor a fost provocată de avioane de luptă, lansatoare de rachete și artilerie.

În ziua de Crăciun, avioane militare rusești au ucis o familie de cinci persoane în apropiere de orașul Armanaz, iar forțele regimului sirian au luat la țintă o școală din orașul Sarmin, unde au ucis o persoană și au rănit alte cinci.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), un grup din Marea Britanie care monitorizează războiul din Siria, a spus că în 2023 au fost uciși 187 de civili, inclusiv 50 de copii și 28 de femei în bombardamentele lansate de forțele regimului de la Damasc, iar 30 de civili, printre care se numără și opt copii și șapte femei au fost uciși în urma bombardamentelor lansate de trupele ruse.

Idlib rămâne ultima fortăreață a rebelilor din Siria. Aici operează mai multe facțiuni militare rivale, inclusiv Hay'at Tahrir al-Sham, o organizație desemnată drept teroristă de SUA. Foto: Profimedia Images

În total, SOHR a raportat moartea a 1.889 de civili pe întreg teritoriul Siriei în 2023. De la începutul Primăverii arabe în 2011, se estimează că peste o jumătate de milion de sirieni au fost uciși de președintele Bashar al-Assad, cu ajutorul aliaților lui din Rusia și Iran, în războiul civil care durează de mai bine de un deceniu.

Peste 14 milioane de sirieni și-au pierdut casele, iar jumătate dintre ei au fugit din țară, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați.

Idlib rămâne ultima fortăreață a rebelilor din Siria și aici operează mai multe facțiuni militare rivale. Hay'at Tahrir al-Sham, o organizație desemnată drept teroristă de SUA, este prezentă în regiune și în unele părți din regiunea Alep.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este o altă organizație considerată teroristă de guvernul american și care este activă în nordul Siriei.

Assad vrea „să îi împingă pe civili să imigreze în Europa și Turcia cu ajutorul Rusiei”

Bassam Barabandi, un fost diplomat sirian care a dezertat în 2013, a spus pentru Fox News Digital că Assad, Rusia și Iran se simt încurajați de războiul dintre Israel și Hamas și de interesul global față de acesta și au lansat „cele mai violente bombardamente asupra civililor din Idlib”.

„Adevărul este că evenimentele din Idlib au devenit știri plictisitoare”, a spus Barabandi despre bombardamentele neîncetate. El a explicat că regimul lui Assad prezintă atacurile împotriva populației din Idlib ca fiind necesare pentru că țintele ar fi „teroriști” sprijiniți de Israel care trebuie eliminați.

„Rachetele lui Assad nu cad asupra facțiunilor militare teroriste din Idlib, ci cad doar pe civili pentru că el vrea să îi împingă să imigreze în Europa și Turcia cu ajutorul Rusiei”, a mai spus fostul diplomat sirian.

Rusia, Siria și Iran fac eforturi comune în Siria pentru alungarea trupelor americane. Colaj foto: Profimedia Images

Începând din 17 octombrie, trupele americane din Irak și Siria s-au confruntat cu 120 de atacuri ale grupărilor susținute de Iran. Americanii au răspuns cu bombardamente împotriva mai multor ținte militare din Siria asociate cu Iranul, cel mai recent exemplu fiind un atac cu dronă la Bagdad care la ucis pe Mushtaq Jawad Kazim al-Jawari, liderul grupului terorist Harakat al-Nujaba susținut de Iran.

Atacurile lansate cu sprijinul Iranului au început înainte de izbucnirea războiului din Gaza, potrivit lui David Adesnik, director de cercetare al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor.

„Este important de notat faptul că existau deja informații secrete care apăreau în mass-media ce indicau faptul că americanii erau conștienți de efortul comun al Iranului, Rusiei și Siriei și potențiale miliții pentru alungarea Statelor Unite din Siria.”

SUA are aproape 900 de soldați staționați în Siria pentru a lupta contra milițiilor susținute de Iran și pentru a preveni revenirea grupării Statul Islamic.

Forțele Democrate Siriene controlează câmpuri petroliere din nord-estul Siriei pe care Assad vrea să le redobândească.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri