Live

„Putin o să-mi vină de hac”. Fostul spion rus Serghei Skripal, otrăvit cu noviciok, se teme de „răzbunare” dacă va reveni în Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și fostul spion rus Serghei Skripal, victima în 2018 a unei tentative de asasinat cu noviciok. Colaj foto: Profimedia Images

Fostul spion rus Serghei Skripal, aflat în prezent în Marea Britanie și care a fost în 2018 ținta unei tentative de asasinat cu Noviciok din partea serviciilor secrete ruse, a recunoscut că dacă va reveni în Rusia, Putin „o să-i vină de hac”, informează BBC.

„Srkipal a spus că îl cunoaște personal pe liderul rus Putin și că Putin o să-i vină de hac”, a declarat, în fața unei instanțe de judecată, Ross Cassidy, un fost vecin englez și prieten al lui Skripal. Cassidy a adăugat că Skripal i-a spus în 2010 că nu dorește să se întoarcă înapoi în Rusia, deoarece se teme de „răzbunarea” lui Putin.

În prezent, autoritățile londoneze anchetează modul în care Dawn Sturgess, o femeie în vârstă de 44 de ani, a murit în iulie 2018, fiind otrăvită involuntar cu noviciok, după ce a cules de pe jos o sticluță de parfum contaminată cu respectivul agent neurotoxic în localitatea Amesbury, Wilthisre, la puțin timp după tentativa de asasinat asupra lui Skripal și a fiicei acestuia în Salisbury, o localitate situată la câțiva kilometri distanță.

Cassidy a mai precizat în fața instanței că în ziua în care a luat-o pe Iulia de la aeroportul Heathrow, cu 24 de ore înainte de tentativa de asasinat - a avut impresia că este urmărit de ceea ce a crezut la acel moment că e o mașină de poliție fără însemne.

Inițial, Ross Cassidy a depășit mai întâi o mașină albă, după care a încetinit pentru a nu depăși limita de viteză. Ulterior, Cassidy a mai observat un BMW negru care se menținea la distanță constantă de el.

„După ce s-a întâmplat a doua zi, am ajuns la concluzia că atunci, cel mai probabil, eram urmăriți”.

Ulterior, șeful poliției metropolitane engleze, Dominic Murphy, a precizat, tot în fața instanței, că cele două vehicule aparțineau, într-adevăr, poliției din Hampshire și că se aflau de fapt într-o „cu totul altă” misiune.

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal crede că Vladimir Putin a ordonat otrăvirea sa cu noviciok. „Am citit că Putin e personal foarte interesat de otrăvuri și îi place să citească despre ele”, a spus Serghei Sripal, citat de Reuters. Skripal, care a vândut secrete ruseşti Marii Britanii, şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă publică în oraşul Salisbury din sudul Angliei, în martie 2018, după ce clanţa uşii de la intrarea în casa sa a fost contaminată intenţionat cu noviciok.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin va trimite soldați nord-coreeni să lupte în Ucraina mai repede decât era preconizat. Avertisment dur al Coreei de Sud

„Venim după voi”: Ministrul britanic de Externe amenință Kremlinul, după sancțiunile impuse agențiilor din rețeaua Doppelganger

Putin amenință că Moscova va „răspunde”, dacă Occidentul ajută Ucraina să lovească adânc în interiorul Rusiei

Relația lui Elon Musk cu Vladimir Putin reînvie o tradiție americană îngrijorătoare. „Este el prea mare pentru a eșua?”

Partenerii noștri