Live

Putin împarte UE în două. Trump vrea Rusia înapoi în G8, Macron zice da, Merkel zice nu

Data publicării:
Donald Trump și Vladimir Putin. Foto: Guliver/Getty Images

Un nou conflict a apărut între liderii UE și Donald Trump, din cauza lobby-ului pe care acesta îl face în favoarea reprimirii Rusiei în G8. Trump s-a declarat marţi favorabil revenirii la G8 prin reintegrarea Rusiei, apreciind că aceasta este "mult mai raţional", fără a menţiona o condiţie prealabilă care să fie pusă lui Putin pentru a putea reveni la masa celor mai puternici lideri ai Lumii. Rusia a fost exclusă din G8 după anexarea Crimeii. Liderii celor mai avansate şapte ţări industrializate din lume se vor reuni la sfârşitul săptămânii la Biarritz, în sudul Franţei.

Uniunea Europeană se opune invitării necondiţionate a Rusiei să participe din nou la discuţiile liderilor din G7, a declarat joi agenţiei Reuters un oficial european de rang înalt, ca reacţie la ideea lansată de preşedintele american Donald Trump, informează Agerpres

Formatul a fost G8 până în 2014, când Rusia a fost exclusă din cauza anexării Crimeii, teritoriu ucrainean, şi a susţinerii rebelilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Sub rezerva anonimatului, sursa Reuters a precizat că motivele excluderii Rusiei "rămân valabile" şi orice ofertă de revenire necondiţionată ar fi "contraproductivă" şi "un semn de slăbiciune".

Macron e de partea lui Putin, Merkel se opune 

Exprimându-se în palatul prezidenţial Elysee în faţa Asociaţiei presei prezidenţiale, Macron a spus: "Divorţul a fost actul în momentul invadării Ucrainei. Condiţia prealabilă indispensabilă" (unei readmiteri a Moscovei) "este ca o soluţie să fie găsită în legătură cu Ucraina pe baza acordurilor de la Minsk".

"A spune Rusia trebuie să revină fără condiţii la masă înseamnă întrucâtva să se arate slăbiciunea G7", a adăugat preşedintele Macron, favorabil dialogului cu Moscova.

"Înseamnă a spune că cele şapte ţări care au decis în urmă cu cinci ani să îndepărteze Rusia şi-au dat seama că aceasta nu are nicio eficienţă, deci că Rusia poate reveni fără nicio problemă. Ar fi o eroare strategică pentru noi", a afirmat el.

Potrivit lui Emmanuel Macron, care l-a primit luni două ore pe preşedintele rus Vladimir Putin, "trebuie să ne străduim să reglementăm conflictul ucrainean".

"Subiectul fiind tratat, nu trebuie multiplicate precondiţiile", a mai apreciat Macron. "Rolul Rusiei este important. Faptul de a o reinclude în aceste formate" (ale discuţiilor internaţionale) "este eficient şi, cred, util", a spus el.

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson, care s-au întâlnit joi la Berlin, au declarat că nu cred că este momentul oportun ca Rusia să se alăture G7, potrivit dpa.

Chiar dacă poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin privind Ucraina a mai evoluat, aceasta nu este suficient pentru o reintegrare a Rusiei în G7, a mai spus Merkel în conferinţa de presă comună cu şeful guvernului britanic.

La rândul său, premierul Johnson a subliniat şi alte provocări ale Rusiei pe plan internaţional, precum otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal în Marea Britanie anul trecut. În consecinţă, nu a sosit momentul ca Rusia să se alăture G7, a afirmat el.

Membrii G7 (Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie) urmează să se întâlnească în acest weekend la Biarritz, în sud-vestul Franţei, într-un summit care se anunţă foarte tensionat din cauza dezacordurilor între Donald Trump şi aliaţii săi cu privire la mai multe subiecte (Iran, Siria, acordul de la Paris asupra climatului etc). 

(Editor A.D.)

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Nu faceți concesii răului”. Personalități publice din Ucraina fac apel la liderii mondiali: Nu este un capriciu, ci un plan strategic

Ilham Aliev vrea pedepsirea rușilor responsabili de prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines: „Cerem dreptate”

Putin intenționează să ofere Coreei de Nord tehnologie spațială drept mulțumire pentru sprijinul militar în războiul împotriva Ucrainei

Momentul în care dronele ucrainene distrug sisteme Panțîr. „Soldații noștri continuă să transforme echipamentele rusești în fier vechi”

Partenerii noștri