Live

Putin ar putea pregăti o nouă mobilizare. Ofensiva din Kursk a pus grupul lui Patrușev într-o situație fără ieșire (analiză IRL)

Data publicării:
Între 500.000 și 700.000 de tineri ar putea fi recrutați în lunile următoare. Foto: Profimedia

Kremlinul discută despre un nou val de mobilizare, care ar putea începe în luna septembrie a acestui an. Până acum, factorii decidenți aveau păreri divergente în această problemă, însă ofensiva din Kursk pare că a înclinat balanța către una dintre tabere, comentează Institutul Robert Lansing.

Anterior, un grup de experți asociați cu Consiliul de Securitate, care se bucura de încrederea și sprijinul lui Nikolai Patrușev, s-a opus cu fermitate mobilizării. Aceștia susțineau că o astfel de mișcare ar spori tensiunile sociale într-o societate deja obosită de război. Liderii de la Kremlin nu au reușit să îndeplinească contractul social cu societatea rusă, în care populația a cedat liderului drepturile și libertățile sale în schimbul unei iluzii de securitate și stabilitate.

În ciuda realegerii lui Putin, Kremlinul nu numai că nu a reușit să încheie războiul, dar a și permis ca acesta să se extindă pe teritoriul Rusiei. Lipsa de responsabilitate pentru eșecul operațiunii militare ruse subminează autoritatea lui Putin ca lider nedrept care nu poate pedepsi vinovații din cauza legăturilor corupte cu conducerea militară, scrie RLI.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, presiunea din partea blocului militar s-a intensificat, încercându-se să se convingă oponenții că modificarea situației de pe linia frontului necesită recrutarea a încă 700 000 de soldați. Operațiunea Ucrainei din regiunea Kursk a influențat probabil schimbarea de poziție a lui Nikolai Patrușev și a grupului său.

Ministerul rus al Apărării a convins Politburo-ul (Biroul Politic) că deficitul actual de arme este secundar față de deficitul de “forță de muncă”. Această evaluare sugerează că, după următorul val de mobilizare, Statul Major va arunca și mai mult pe linia frontului soldați neexperimentați, “carne de tun”, orice creștere a numărului de trupe având ca rezultat doar câștiguri temporare urmate de creșterea numărului de victime.

Un nou val de mobilizare fără suficiente arme este inutil și va duce doar la pierderi mai mari, fără a obține rezultate semnificative.

Estimările noastre indică faptul că Kremlinul intenționează să recruteze 500.000 de persoane între septembrie și noiembrie, în același timp cu alegerile prezidențiale americane. Alte 200 000 de persoane ar putea fi recrutate în primele două luni ale anului 2025.

Cu toate acestea, această decizie nu a fost încă finalizată din cauza preocupărilor economice. Continuarea mobilizării ar exercita presiuni majore asupra economiei și sistemului financiar al țării. O nouă fază de mobilizare în timpul perioadei electorale din SUA ar fi o escaladare clară și o respingere demonstrativă a negocierilor diplomatice.

Creșterea numărului de trupe rusești ar necesita introducerea de noi sancțiuni din partea Statelor Unite. Consensul preliminar din cadrul Biroului Politic privind mobilizarea pune la îndoială poziția unor membri care pledează pentru încetarea războiului, deoarece este puțin probabil ca mobilizarea să garanteze succesul pe linia frontului.

Citește și 

Frica de trădare îl poate face pe Putin să resusciteze KGB. Șef al spionajului rus, bănuit ca s-ar întoarce împotriva Kremlinului (RLI)

Cine este Institutul Robert Lansing

Robert Lansing a fost un avocat și diplomat american care a ocupat funcția de consilier al Departamentului de Stat la izbucnirea Primului Război Mondial, iar apoi pe cea de secretar de stat al Statelor Unite în timpul președintelui Woodrow Wilson între 1915 și 1920. Democrat conservator pro-business, a fost un susținător puternic al democrației și al rolului Statelor Unite în stabilirea dreptului internațional. A fost un dușman declarat al autocrației germane și al bolșevismului rus.

Institutul care îi poartă numele promovează o înțelegere în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice, a afacerilor politice și diplomatice prin cercetare fiabilă, analiză de încredere și educație inovatoare. "Ne-am angajat să îmbunătățim capacitatea euro-atlantică de a contracara operațiunile hibride și de a răspunde amenințărilor emergente pentru a atinge obiectivele strategice. Robert Lansing Institute for Global Threats and democracies Studies este o organizație nepartizană și non-profit de cercetare a politicilor publice. Înțelegerea noastră a geopoliticii este că aceasta transpune lecțiile trase din istorie și geografie în instrumente operaționale", scrie RL Institute în prezentarea sa.

Citește și

Rusia e din ce în ce mai incapabilă să își apere teritoriile. Frontierele din Asia sunt expuse și de asta ar putea profita unele state vecine


Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Serie de explozii în locuri publice din Rusia. Principalii suspecți: pensionari, victime ale unor escrocherii

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Partenerii noștri