Live

Putin a discutat cu Scholz și cu Macron despre lista sa de revendicări pentru NATO

Data publicării:
Preşedintele rus, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a discutat, marți, cu președintele francez și cu cancelarul german cu privire la revendicările pe care Rusia le-a prezentat NATO și SUA, săptămâna trecută, și de îndeplinirea cărora Kremlinul susține că depinde detensionarea situației din Ucraina.

Potrivit Kremlinului, Putin şi Macron au discutat despre „situaţia problematică” provocată de „lipsa de voinţă a Kievului de a respecta” acordurile de pace de la Minsk din 2015. Un nou summit în formatul Normandia (ce reuneşte Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa) asupra situaţiei din Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei) depinde de „măsuri concrete” din partea Ucrainei, i-a transmis Putin lui Macron.

Conform Palatului Elysee, în convorbirea cu Putin, preşedintele francez s-a referit şi la discuţia sa avută cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în 15 decembrie la summitul Parteneriatului Estic.

Printre alte subiecte discutate de Putin şi Macron se mai numără situaţia din Mali, preşedintele francez cerând „clarificări” cu privire la colaborarea grupului paramilitar rus Wagner cu guvernul instalat la Bamako în urma unei lovituri de stat militare.

În discuţia cu cancelarul german, Olaf Scholz, menţionează de asemenea Kremlinul, Putin l-a informat pe acesta cu privire la propunerile de securitate formulate de Moscova în cele două proiecte de tratat, adăugând că a fost discutată şi situaţia din Ucraina.

Moscova a dezvăluit, vineri, aceste propuneri, pe care le-a inclus în două proiecte de tratat, unul destinat SUA şi celălalt NATO. Rusia îşi rezumă în acestea cererile adresate Occidentului pentru calmarea tensiunilor alimentate de masarea unor importante forţe militare ruseşti la graniţa cu Ucraina, care, împreună cu americanii şi europenii, acuză Moscova că pregăteşte o ofensivă militară.

Rusia cere, în esenţă, excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic, insistând ca negocierile asupra propunerilor sale să înceapă cât mai repede pentru că nu mai poate accepta situaţia actuală.

Principalele propuneri ale Moscovei:

  • NATO să nu se mai extindă și să nu permită Ucrainei să se alăture Alianței
  • NATO să nu mai desfășoare trupe și armament adiționale în țări altele decât cele în care se aflau în mai 1997 (înainte de aderarea țărilor din Europa de Est), în afară de cazurile excepționale, cu acordul Rusiei și membrilor NATO.
  • Să renunțe la toate activitățile militare în Ucraina, Estul Europei, Caucaz și Asia Centrală
  • Să nu desfășoare arme nucleare cu rază medie și scurtă, acolo de unde ele pot fi folosite pentru a lovi teritoriul de pe celaltă parte
  • Să nu mai efectueze exerciții cu mai mult de o brigadă militară într-o zonă de graniță și să comunice frecvent informații legate de exerciții militare
  • Să confirme că cele două părți nu se consideră adversare și se pun de acord să rezolve toate disputele în mod pașnic și fără folosirea forței
  • Să se angajeze să nu creeze condiții care pot fi percepute drept amenințătoare de cealaltă parte
  • Să stabilească linii de urgență pentru discuții rapide între părți

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prețurile de referință la gazele naturale în UE au crescut în ultima zi din 2024

Cât au avansat trupele ruse în Ucraina în anul 2024. În decembrie, progresul a încetinit

Mesajul lui Vladimir Putin de Anul Nou: „Gândurile şi speranţele milioanelor de oameni din Rusia sunt alături de luptătorii noştri”

Olaf Scholz, replică pentru Elon Musk: Alegerile din Germania „nu vor fi decise de proprietarii de reţele sociale”

Partenerii noștri